IZBRANI NOVI ČLANOVI HAZU

IZBRANI NOVI ČLANOVI HAZU

13. svibnja, 2016.

 

Akademija prepoznaje kao glas razuma i razboritosti ali i institucija koja osigurava stavove zasnovane na znanstvenim, stručnim i etičkim principima. U palači Akademije u Zagrebu na posebnoj svečanosti koja će se održat u četvrtak 9. lipnja 2016. proglasit će se novo izabrani članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Napisao: Ivan Raos

U atriju glavne palače u četvrtak 12. svibnja 2016. izbornu je skupštinu održala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti na kojoj su izabrani novi članovi Akademije po razini članstva redoviti član, dopisni član i član suradnik.

11 novih redovitih članova

Na sjednici Izborne skupštine nazočnih je bilo 106 redovitih članova Akademije pa je skupština imala potrebnu dvotrećinsku većinu za donošenje odluka o izboru. Stoga je natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Akademije izabrano 11 novih redovitih članova: u Razredu za društvene znanosti izabran je Dragutin Feletar, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Svetozar Musić i Milko Jakšić, u Razredu za prirodne znanosti Nikola Ljubešić, Goran Durn, Igor Vlahović i Mirko Orlić, u Razredu za medicinske znanosti Miroslav Samaržija i Željko Cvetnić, u Razredu za likovne umjetnosti Nikola Bašić i u Razredu za tehničke znanosti Ignac Lovrek.

Za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su Mirko Dikšić, Norman Robert Foster, Vinko Grubišić, Šime Malenica i Nenad Šestan.

Za članove suradnike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Zoran Vondraček i Dubravka Matković-Čalogović, u Razredu za prirodne znanosti Ivan Sondi i Đurđica Ugarković, u Razredu za medicinske znanosti Zrinka Tarle, u Razredu za filološke znanosti Amir Kapetanović, u Razredu za književnost Cvjetko Milanja, Ratko Cvetnić i Lada Kaštelan, u Razredu za likovne umjetnosti Igor Rončević, a u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Davorin Kempf.

Za članove suradnike Hrvatske akademije ponovno su izabrani Slobodan Kaštela, Mirko Primc, Marijan Herak, Damir Viličić, Iva Dekaris, Željko Sutlić, Zvonko Maković i Željka Čorak.

U Akademiji nakon ovogodišnjih izbora ukupno je 150 redovitih članova, 133 dopisna člana i 91 član suradnik.

Skup struka i osobnosti

Izbor novih članova Akademije posebna je svečanost. Ova sjednica ima posebnu značaj, odgovornost i obvezu, jer članovi Akademije čine Akademiju samu. Članovi Akademije legitimiraju se svojim radom i na osnovu vrjednota za koje se zalažu, a Akademija nije samo skup struka, nego i skup osobnosti. Današnji izbor potvrda je našeg rada i poruka društvu da Akademija nije samo čuvar identiteta nacije, nego da je otvorena, okrenuta budućnosti i uključena u rješavanje aktualnih društvenih pitanja kako bi se stvorila nova i bolja Hrvatska“, kazao je u svom govoru uoči izbora predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, poručivši kako je izbor novih Akademijinih članova bitan i za ulogu koju će Akademija imati u društvu, u usmjeravanju društvenih procesa i razvoja društva. Pritom je istaknuo da je Hrvatska akademija u zadnje doba postala bitan čimbenik društvenih zbivanja, a njena prisutnost i utjecaj u javnosti postao veći, što posebno dolazi do izražaja u okolnostima poremećenog sustava vrjednosti kad se Akademija prepoznaje kao glas razuma i razboritosti ali i institucija koja osigurava stavove zasnovane na znanstvenim, stručnim i etičkim principima.

U palači Akademije u Zagrebu na posebnoj svečanosti koja će se održat u četvrtak 9. lipnja 2016. proglasit će se novo izabrani članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Nikola Šimić Tonin
  #1 Nikola Šimić Tonin 21 svibnja, 2016, 21:22

  Dragi Ivane, tužan sam koliko i vi koji tako revnosno pratite rad zadarskoga klasika i bez pretjerivanja vrijedite za najvećega živućega TomislavMarijanBilosnićologa kako vaš i naš “klasik” nije primljen u Akademiju. Nepravda pa to ti je.
  Nikola Šimić Tonin

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 13 svibnja, 2016, 21:16

  NAŠA AKADEMIJA ČINI SKUP KATOLIČKO-KLERIKLALNIH SLJEDBENIKA KOJIMA JE TEOLOŠKO POIMNJE SVIJETA I VREMENA –NAUKA.

  IZNENAĐAEN SAM NEUKIM, POSEBNO DRUŠTVENO POLITIČKI NEUKIM, GOVOROM ,POŠTOVANOG PREDSJEDNIKA NAŠE AKADEMIJE ZANANOSTI I UMJETNOSTI ,ZVONKA KUSIĆA.
  OSIM ŠTO MI GRAĐANI ,ODNOSNO JA KAO GRAĐANIN,NAŠU AKADEMIJU DOŽIVLJAVAM KAO SKUP NEUKIH, NEV JERODOSTOJNIH GLAVA AKADEMIJINOG DRUŠTVENO-POLITIČKOG I NAUČANOG SVOJSTVA,JER SE IZBOR NJENIH ČLANOVA SVE VIŠE TEMELJI PO NACISTIČKO-KATOLIČKO-KLERIKALNOJ OSOBENOST ,A NAJMANJE PO ONOJ JAVNO PREDICIRANOM DJELOVANJU POJEDINOG GRAĐANINA KOJI SVOJIM JAVNIM I PISANIM PREDIKACIJAMA STIČE UGLED,POVJERENJE I POŠTOVANJE DRUŠTVENE JAVNOSTI DA SE TA OSOBA,TAJ GRAĐANIN ,SVE VIŠE OČITOVAVA NA TOM I TOM PODRUČJU NOVIH ZNANJA KOJE ŠALJE U JAVNU SPOZNAJU GRAĐANIMA ,A GRAĐANI SE SVE VIŠE U SVOJIM INDIVIDUALNIM I DRUŠTVENIM DJELOVANJIMA OSLANJAJU NA TU POSEBNU ISNTITUCIJU PROICIRAJUĆI SVOJA INDIVIDUALNA I DRUŠTVENA DJELOVANJA NA TIM SPOZNAJAMA KOJE EMANIRAJU IZ AKADEMIJE. MEĐUTIM NIJE TAKO. ZNANO JE KOLIKO JE ANONIMUSA,TIČUĆI SE NAUČNE PREDIKACIJE ,PRIMLJENO U TU ,MORAM REĆI,NARODNU UZDANICU ,PO KATOLIČKO-KLERIKALNO-NACIONALNOJ PODOBNOSTI ŠTO TOJ NARODNOJ UZDANICI SROZAVA ONAJ =NAM= KOJI MORA I TREBA IMATI JEDNA TAKVA INSTITUCUJA ,POTREBNA SVAKOJ NACIJI.ALI ,NAŠU AKDEMIJU OBHRVAVAJU ATAVISTIČKI ZATROVANA, NACI-KLERIKALNO-ZATUCANA GRUPA LOBISTA KOJOM UPRAVLJA ZLOČINAČKA CRKVA ,A KOJA SVOJIM DJELOVANJEM NADJAČAVA ONU ZDRAVU, ISTINSKI OPREDJELJENU DRUŠTVENU JEZGRU KOJA TEŽI NOVIM SPOZNAJAMA, NOVIM DRUŠTVENIM USTROJSTVIMA SVIJETA ODNOSA , JER NAS STUPANJ VALADAJUĆIH TEHN O-TEHNOLOŠKIH SPOZANAJA UPUĆUJE NA TO, PA SVJESNI GRAĐANI SEBE I SVOG DRUŠTVENOG BIVSTVA I VREMENA U KOJEM VLADA PLANETARNA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA ,UPIRU POGLED NA INSTITUCIJU,ZVANA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI,NARODNA UZDANICA , DA SE POJAVI U NARODNOJ ,SADAŠNJOJ ,NEIAMŠTINI I KAŽE DA JE HVRAVTSKOJ POTREBNO NOVO USTROJSTVO DRUŠTVENIH ODNOSA U KOJEM NEĆE VLADATI PRIVATNO VALSNIŠTVO, JER GA JE ANULIRALA PLANETARNA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA KOJA NE TRPI NIKAKVE TOROVE I PODJELE ,KOJA RUŠI SVE GRANICE DO SADA PODIJELJENIH GRAĐANA ,PO NACIJI VJERI ,TEHNIČKO-TEHNOLOŠKOM NAPRETKU ILI GEOGARSKOJ SMJEŠTENOSTI.
  MEĐUTIM NAŠ PREDSJEDNIK AKADEMIJE ,POŠTOVANI GOSPODIN ,KUSIĆ, MISLI KAO I DO SADA U STARIM OKVIRIMA, PROSTO FEUDALNO-ROBOVSKI,PA U SVOM GOVORU U ČASU PRIMANJA ,SLIJEDEĆIH NOVIH, NEPRODUKTIVNIH DOŠLJA , KAŽE SLIJEDEĆE:
  HRVATSKA AKADEMIJA JE U ZADNJE DOBA POSTALA BITAN ČIMBENIK DRUŠTVENIH ZBIVANJA , A NJENA PRISUTNOST I UTJECAJ U JAVNOSTI POSTAO VEĆI ,ŠTO POSEBNO DOLAZI DO IZRAŽAJA U OKOLONOSTIMA POREMEĆENOG SUSTAVA VRIJEDNOSTI KADA SE AKADEMIJA PREPOZNAJE KAO GLAS RAZUMA I RAZBORITOSTI , ALI I INSTITUCIJA KOJA OSIGURAVA STAVOVE NA ZNANSTVENIM,STRUČNIM I ETIČKIM PRINCIPIMA=.

  PA ŠTA KAZATI NA OVAJ GOVOR ,OVAJ MOJ EKSCERPIRANI DIO, U KOJEM PREPOZANJEM NAŠU AKADEMIJU KAO INSTITUCIJU ,NE NAUČNU ,NEGO LEGLO NACIONALNIH FRUSTARCIJA KOJE SE RASPROSTIRU U SVE PORE DRUŠTVENOG ŽIVOTA OVE HRVATSKE NACIJE ,KOJA ,NASREĆU ,POSTAJE IMUNA NA TO KLERIKALNO-NACIONALNO-HRVATSTVO ,A NAJMANJE ZNANO DA SE TA NAŠA AKADEMIJA OČITOVALA O DRUŠTVENIM I DRUŠTVENO-PROIZVODNIM ODNOSIMA IZ KOJIH ,REČE MARX, EMANIRAJU SVI DRUGI ODNOSI.
  A NAŠ POŠTOVANI ZVONKO KUSIĆ,U SVOM GOVORU ,PO ONIM STARIM RIMOKATOLIČKIM POSTULATIMA ISTIČE POREMENČEN SUSTAV VRIJEDNOSTI ,A NE KAŽE KAKAV JE TO NJEGOV SUSTAV VRIJEDNOSTI , ŠTA JE UZROK TOM PORERMEĆAJU,OSIM ONAJ EKONOMSKI OD KOJEG, REČE,HEGEL ,POLAZI SVAKI DRUŠTVENI ČOVJEK,JER HOĆE I MOR DA ŽIVI ,PA MU JE EKONOMSKI FAKTOR DUŠA KOJOM DIŠE I OD TOGA POLAZI, A NE OD ZVONKOVE AKADEMIJE KOJA APELIRA NA RAZUM. A ZVONKO BI MORAO ZNATI ŠTA JE TO RAZUM ,KOJI JE TO STUPANJ SVIJESTI ?? HEGEL BI MU ODGOVORIO DA SE NA TOM STUPNJU SVIJESTI NAJČEŠĆE NOGAMA GAZE KORIJENI LJUDSKE HUMANOSTI .

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Jovo Jovin p. Jovandeke
  #3 Jovo Jovin p. Jovandeke 13 svibnja, 2016, 20:20

  IZBRANI NOVI ČLANOVI HAZU….

  HAZU – Palanački dernek!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code