IZ SVE DUŠE PROSVJEDUJEM PROTIV ODLUKE O ZATVARANJU

IZ SVE DUŠE PROSVJEDUJEM PROTIV ODLUKE O ZATVARANJU

26. rujna, 2014.

 

 

 MG 5587 Custom

Biskup Košić o zatvaranju sisačke Rafinerije

 

Napisao: Stjepan Vego

Već više dana svi mi u Sisku sa strahom slušamo o najavama da će se zatvoriti naša sisačka INA Rafinerija. Bolno je uopće i pomisliti na sudbine radnika i njihovih obitelji koji će biti pogođeni takvom odlukom, ako se ona donese. Osobno gledam već pet godina propadanje našega grada Siska i Županije i čudim se kako to da neki drugi gradovi i županije mogu razvijati svoje gospodarstvo te kulturne i druge sadržaje, samo naš Sisak i naša Sisačko-moslavačka županija to ne mogu. Vode li ih krivi ljudi i je li država zakazala pa se u okrenutosti divljem kapitalizmu u tzv. tržišnoj utakmici posve okrenula samo pohlepi za profitom, a ne vidi ljude bez kojih, na kraju, ni tog profita neće biti. Socijalna država je u našem Ustavu, ali osjetljivost za pitanja radništva, ljudske sudbine i uopće pitanja hrvatskog čovjeka svedene su na žalost na niske grane. Naša vlast je često samo na riječima zauzeta za naš narod, a u stvarnosti često se pokazuje da joj je stalo samo do vlastitih povlastica te ne zna ili čak i ne želi braniti ni nacionalne interese ni običnog čovjeka koji upravo u tome treba svoju državu, naime da ga ona štiti od nasrtaja koji mu rade o glavi. Iz sve duše prosvjedujem protiv odluke o zatvaranju sisačke Rafinerije, apeliram na odgovorne da se odupru pritiscima i obrane ne samo naš grad Sisak nego i Hrvatsku i naše ljude, osobito radnike i njihove obitelji te spase budućnost za koju su se s ljubavlju žrtvovali toliki naraštaji najboljih hrvatskih ljudi.

PREDAVANJE ŽELJKE MARKIĆ

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u povodu Dana policije i njihova zaštitnika sv. Mihaela, u petak 26. rujna u 11 sati u Sisačkoj katedrali, svečano misno slavlje za sve pripadnike PU sisačko-moslavačke.

Dan Caritasove kuće sv. Vinka Paulskog u Oborovu svečano će biti proslavljen u subotu 27. rujna. Misno slavlje u kapeli kuće u 11 sati, za sve štićenike, njihove roditelje i djelatnike predvodi sisački biskup Vlado Košić.

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će u nedjelju 28. rujna u 11 sati u Maloj Solini misu zadušnicu za sve stradale stanovnike ovoga mjesta. Tom prigodom biskup će blagosloviti i novopostavljeni spomenik s imenima 106 stradalih u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu.

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će u ponedjeljak 29. rujna u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela u Velikoj Ludini misu za vlč. Franza Orešnika rođenog u Ptuju u Sloveniji, prognanog u Hrvatsku 1941. godine, imenovanog supsidijarnom u Velikoj Ludini, uhićenog i odvedenog u logor Jasenovac gdje je ubijen 1944. godine. Tom prigodom biskup će blagosloviti i novopostavljenu spomen-ploču za ovog svećenika.

Svećenički dan Sisačke biskupije održat će se u četvrtak, 2. listopada u 10 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gost predavač bit će gđa Željka Markić, a održat će predavanje na temu „Izazovi pred obitelji današnjice“.

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će u subotu 4. listopada u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Lovre u Petrinji svečano misno slavlje za slugu Božjega kardinala Franju Kuharića. Prije mise biskup će u gradskom parku ispred crkve blagosloviti novopostavljeni kardinalov kip i spomen-ploču s njegovim riječima koje je izgovorio u Petrinji na Lovrenčevo 1991. godine.

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će u nedjelju 5. listopada u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću misu za fra Benedikta Čigu, rođenog u Feričancima, gvardijana i župnika u Čuntiću od 1941. do 1943. godine, sudionika Križnog puta, ubijenog od partizana 1945. godine. Tom prigodom biskup će blagosloviti i novopostavljenu spomen-ploču za ovog svećenika.

POMOĆ CARITASA SISAČKE BISKUPIJE

Caritas Sisačke biskupije podijelio je proteklih mjeseci više od milijun kuna kroz razne donacije stradalima od poplava na području Biskupije. Jedna od tih donacija su i profesionalne vatrogasne  pumpe, a koje su nedavno u prostorijama Caritasa u Sisku preuzeli predstavnici 20 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Osim pumpi čija vrijednost prelazi 200 000 kuna, Caritas je tom prigodom i 17 stradalih obitelji predao prijeko potrebne kućanske aparate, ukupne vrijednosti 155 000 kuna, a 20 obitelji primilo je bonove za kupnju namještaja, vrijednosti 80 000 kuna. 

Na početku je sve okupljene pozdravio sisački biskup Vlado Košić podsjetivši kako je ovogodišnjim poplavama pogođeno desetak župa, te iako je i sama stradala, Biskupija je uputila pomoć i Slavoniji, BiH i Srbiji. Biskup je i zahvalio na suradnji svima koji su pomogli kako bi se stradalima olakšala njihova situacija, posebno istaknuvši vatrogasce i djelatnike Caritasa na čelu s ravnateljicom gđom Kristinom Radić i predsjednikom mons. Franjom Ćukom.

Gđa Radić je izvijestila o dosada učinjenim naporima kojima se sanirala šteta na brojnim obiteljskim domovima. Tako je Caritas Sisačke biskupije uz pomoć Hrvatskog Caritasa, drugih biskupija i donatora za ukupno 172 obitelji, s područja Grada Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice, i Općine Dvor, Lekenika i Marinske Vesi osigurao i građevinski materijal u vrijednosti 425 000 kuna, te prehrambene i higijenske artikle u vrijednosti više od 155 000 kuna.

Prilikom primopredaje brojni okupljeni zahvalili su biskupu Košiću i djelatnicima Caritasa, istaknuvši kako su upravo Caritas i Biskupija pomogli za vrijeme poplava i nakon njih, konkretnim mjerama kako bi se život stradalih olakšao i vratio u normalu. T

 

6 komentara

Uskoči u raspravu
  1. stabi
    #1 stabi 26 rujna, 2014, 16:08

    ej naroda ako pod hitno tu stetocinsku bandu ne imobilizirate, pozatvarat ce i rasprodat sve stagod je jos narodu ostalo.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code