IVAN ŠUKER I DRAŽEN BARIŠIĆ U SVAĐI ZBOG PRVE LIGE

IVAN ŠUKER I DRAŽEN BARIŠIĆ U SVAĐI ZBOG PRVE LIGE

30. lipnja, 2011.

I Zorislav Srebrić koji je iz Velike Gorice zaslužan što HNK Gorica nije prvoligaš

Piše: Saša Božić, glavni urednik Glasnika Turopolja

Gradonačelnik Dražen Barišić i Nenad Črnko, predsjednik HNK Gorice, nedavno su zaigrali odlučnu igru da osiguraju novac za financiranje HNK Gorice u Prvoj HNL-i, iako su Ivan Šuker i gradski odbor HDZ-a bili skeptični da Grad može isfinancirati prvu sezonu u najboljem nogometnom razredu.

U neobično upornoj namjeri da Gorica zaigra u elitnoj ligi, Gradonačelnik je sredinom lipnja, zajedno s Črnkom, najavio da će pred Gradsko vijeće iznijeti prijedlog rebalansa proračuna Grada za ovu godinu, kako bi se osiguralo financiranje HNK Gorice samo do kraja godine. Kako se gradski proračun zbog krize ne puni prema očekivanju, gradonačelnik je htio predložiti da se svim sportskim klubovima Grada smanji proračun za 10% i na taj način uštedi 1,6 milijuna kuna. Od toga bi se HNK Gorici preusmjerilo 1,5 milijuna, a sto tisuća kuna bi išlo HRK Gorici. Taj podatak je otvorio špekulaciju da je sto tisuća kuna cijena glasova vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću. Jedan od čelnika HRK Gorice je Damir Šimunić, pouzdani član SDP-a i gradski vijećnik, a otvoreno se zalaže da se HNK Gorici dodijeli novac za 1. HNL jer bi time profitirao i rukometni klub Gorica. Šuker i Gradski odbor HDZ-a čupali su kose jer su ocijenili da je uzimanje novca svim velikogoričkim klubovima težak promašaj koji će dovesti do značajnog pada popularnosti HDZ-a i vladajuće desne koalicije nekoliko mjeseci pred izbore. Odmah su se pojavile i špekulacije da je gradonačelnik Barišić postigao dogovor s SDP-om da podrži njegov prijedlog, jer nije bio siguran da će svi vijećnici HDZ-a glasati za neobičan rebalans proračuna.

Načelno cijeli HDZ podržava ulazak HNK Gorice u Prvu ligu, ali mnogi se pribojavaju da bi izdvajanje biti enormno, a rezultat porazan s obzirom na najavljeno smanjivanje 1. HNL za čak 5 klubova od iduće godine. Teško da HNK Gorica može izbjeći ispadanje iz Prve lige, jer drugi prvoligaši imaju znatno veće proračune.

Osim toga, u Gradu više nitko ne spominje sportsku dvoranu koja je bila jedan od stožernih predizbornih obećanja Dražena Barišića. Ne zna se ni točan iznos koliko će igranje HNK Gorice 1. HNL stajati porezne obveznike. Na to pitanje novinara gradonačelnik nije precizno odgovorio, ali Sportske novine spekuliraju da će trošak biti dvostruko veći nego dosad, „umjesto 2,5 – 2,8 milijuna kuna, već najmanje 5,5 milijuna.

Izravnim troškovima natjecanja treba pridodati prilagodbu gradskog stadiona igranju u 1. HNL-i. HNS je dostavio što se mora napraviti do početka natjecanja. Na stadionu treba montirati još nekoliko tisuća sjedalica, izgraditi 3-4 komentatorske kabine sa svim priključcima i internetom te izgraditi 32 sanitarna čvora. Ni to nije sve. Ako se uračuna i obveza podizanja rasvjete za igranje noćnih utakmica, što prema riječima Nenada Črnka stoji oko 5 milijuna kuna, dolazimo do minimalnog troška od oko 10 -12 milijuna kuna za početnu sezonu. To je dovoljno za izgradnju dvije trenažne sportske dvorane koje su nasušna potreba velikogoričkog sporta, jer svi dvoranski sportovi treniraju u jednoj jedinoj dvorani velikogoričkih srednjih škola.

Izazovu prve lige Barišić i Črnko očito nisu mogli odoljeti, jer bi se u medijima to prikazao kao povijesni uspjeh. Klub je čak izdao priopćenje da više ne može trpiti pritisak javnosti da Gorica uđe u Prvu HNL. Čak su, navodno, i „tete iz dječjih vrtića“ inzistirale da se za HNK Goricu pronađe novac. Pretjerivali su i pisani mediji koji su stalno prozivali dogradonačelnika Ervina Kolarca, zaduženog za kulturu i sport kod kojeg je tobože bio „ključ ulaska HNK Gorice u 1. HNL“. Gradonačelnik Barišić je, naime, izbjegavao potpisati odluku da Grad financijski pokriva HNK Goricu, već je na to (medijski) prisiljavao svoga zamjenika koji je javno podržavao projekt, ali ništa više od toga. Barišić je pokušao obrlatiti i predsjednicu Gradskog vijeća Vesnu Škare Ožbolt koja je također podržala ulazak Gorice u 1. HNL, ali nije mogla jamčiti da će rebalans proračuna proći na Gradskom vijeću. Na kraju je Barišić u očajnoj želji da progura projekt svojeg prijatelja i poslovnog partnera u velikogoričkom City radiju, pismeno naredio Kolarcu da potpiše financijsku obvezu za HNK Goricu. Zamjenik gradonačelnika je to, naravno, glatko odbio.

Eskalaciju sukoba je prekinuo Izvršni odbor HNS-a koji je odbio prijedlog HNK Gorice da se utakmice Prve lige igraju u Zaprešiću. U kuloarima HNS-a, priča se da je to samo formalni izgovor, a da je pravi razlog ocjena HNS-a da HNK Gorica nema riješeno financiranje najtecanja u Prvoj HNL. Ne zaboravimo da je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić iz Velike Gorice i da je HNS bio podrobno informiran o sukobima unutar Grada i HDZ-a. HNS zato nije htio preuzeti rizik da se HNK Gorica financijski uruši na polovici prvenstva.

 Da je Prva liga zapravo predizborni projekt Barišića i Črnka i sredstvo za borbu protiv Ivana Šukera, spoznalo se kada je definitivno postalo jasno da HNK Gorica neće igrati Prvu HNL-u. Na jednom portalu je osvanuo očito osvetnički tekst u kojem su Šuker i Kolarec eksplicite optuženi da su opstruirali HNK Goricu i da su glavni krvici što nije ostvaren povijesni uspjeh velikogoričkog sporta. Žestoki napad je pokušao umanjiti Nenad Črnko, predsjednik HNK Gorice, izjavom da su najzaslužniji za uspjeh HNK Gorice upravo Šuker i Ervin Kolarec, naravno, uz gradonačelnika Barišića. Grad Velika Gorica je iz proračuna za HNK Goricu izdvojio 1,3 milijuna kuna, a sezona je stajala oko 3,5 milijuna kuna. Za usporedbu, rukometaši kojim igraju u Premijer ligi od Grada godišnje dobiju oko 800 tisuća kuna, a najtrofejniji velikogorički klub ŽOK Azena 560 tisuća kuna. Ostali klubovi dobivaju znatno manje novca.

 Izvorno je projekt HNK Gorice ideja Ivana Šukera koji je svojim autoritetom i političkim utjecajem prekinuo agoniju nekadašnjeg NK Radnika koji je godinama bio blokiran zbog milijun kuna duga. Radnik je godinama radio na rubu legalnosti, preko računa omladinske škole. Fuzijom dvaju klubova, postignuto je da HNK Gorica preuzme sve objekte i igrače NK Radnika, ali ne i dugove. Za provedbu projekta bio je zadužen Ervin Kolarec, koji je bio i potpredasjednik HNK Gorice, ali kako se Dražen Barišić sve više sukobljavao i udaljavao od Ivana Šukera, Kolarec je pred nekoliko mjeseci istupio iz Kluba, kao i većina uglednih velikogoričkih hadezeovaca. Barišić i Črnko dalje su sami gurali HNK Goricu prema Prvoj ligi. Trebao je to biti veliki trijumf Barišića koji je Velikogoričanima puno toga obećao, ali je nakon dvije godine njegove vladavine ostvarenje obećanog prilično mršavo. To je trebala kompenzirati HNK Gorica.

Na udarac s portala, Šuker je odgovorio otrovnim tekstom u lokalnom besplatnom glasilu. Novinar otkriva da je fuzija NK Radnika i HNK Gorice pravna izmišljotina, jer Zakon o športu ne dozvoljava fuzije sportskih udruga. Besplatna novina tvrdi da nikada nije održana osnivačka skupština HNK Gorice te da je cijela sezona i poslovanje HNK Gorice zapravo protuzakonito. Črnko je na tekst odgovorio izravnom tužbom besplatne novine koja je u sastavu carstva medijskog tajkuna Juraja Hrvačića. Upravo je Dražen Barišić došao na dužnost gradonačelnika iz tvrtke koja izdaje besplatne novine i ima radio postaju u Velikoj Gorici. Barišić je suvlasnik ili prikriveni većinski vlasnik i City radija koji je dijelom također u vlasništvu maga Hrvačića. Sada je Barišić zaratio i s Hrvačićem kojem je godinama vjerno služio i koji ga je stvorio kao gospodarstvenika. Barišić u Nacionalu otvoreno priznaje da želi smijeniti Ivana Šukera s mjesta predsjednika Gradskog odbora HDZ-a i postati baja u Velikoj Gorici. Velika ambicija, kojoj je HNK Gorica trebala udovoljiti, ali je projekt neslavno propao. Nogometaši Gorice i  predsjednik Črnko su žrtve političkih prepucavanja i nerealnih ambicija političara koji je osjetio da se kao mali od palube može premetnuti u velikog političara i gubernatora Velike Gorice.

Nogometni epilog je da se Črnko žalio UEFI, a protiv HNS-a je podnio i tužbu za nadoknadu počinjene štete, a politički epilog se još očekuje. Ironija je da je HNS zapravo spasio Barišića i Črnka od nemoguće misije.T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sandra Pusica
  #1 Sandra Pusica 4 srpnja, 2020, 21:38

  Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam

  Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: [email protected] WhatsApp (+16014560144)

  Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. sj
  #2 sj 28 prosinca, 2011, 22:35

  lik s desne strane,što još uvjek traži u politici pogotovo u hdz-u?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Marija
  #3 Marija 11 srpnja, 2011, 13:45

  Hoćemo dvoranu i bazen u Velikoj Gorici

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Samovojska
  #4 Samovojska 5 srpnja, 2011, 06:35

  Za ovaj lik s desne strane ti treba mega plazma ili mega monitor da stane u ekran.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code