IVAN MILOLOŽA SMIJENIO MIRELU HOLY

IVAN MILOLOŽA SMIJENIO MIRELU HOLY

24. rujna, 2012.

 

miloloza cacic mudriniOtkrivamo  pozadinu zbivanja u Vladi

Piše: Mihovil Tomić

Mirela Holy podnijela je ostavku na mjestu ministrice zaštite okoliša i prirode 7.lipnja 2012., zbog nepromišljenog e-maila koji je uputila predsjedniku Uprave HŽ Holdinga Reneu Valčiću, čime je nanijela štetu Vladi Republike Hrvatske.Tako barem stoji u službenom priopćenju Vlade i premijera Zorana Milanovića. Međutim, istina je sasvim drugačija i dijametralno suprotna službenoj verziji Vlade.

Portal Tjedno.hr istražujući tu temu došao je do začuđujućih podataka koji bacaju sasvim neko drugo svjetlo od onog koje je prezentirano  javnosti i to, nažalost,  s najvišeg političkog mjesta naše zemlje.

GILJOTINA IZ HUPOVOG LONCA

Nakon čina smjenjivanja Holy Vlada je dobila javnu podršku HUP-a u nastojanjima obračuna sa Sindikatima, te je došlo do njihovog međusobnog naglog zatopljenja odnosa od kojih posebno ističemo podršku HUP-a u nediranju minimalnih plaća radnicima, dakle, u ostavljanju mizerije od iznosa mjesečnog dohotka koje poslodavci isplaćuju kao minimalac. Sve to upućuje na već prijašnji zaključak iznesen u javnosti kako će Vlada štititi krupni kapital na štetu građana Hrvatske i njezinih radnika.

Osoba koja je osobno «giljotirala» Mirelu Holy bio je Ivan Miloloža, v.d. predsjednika HUP-a, a prikriveno su mu asistirali PP Vlade Ratimir Čačić i Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-coma. Ovaj potonji poznatiji je kao nositelj nekoliko svjetskih patenata, zatim kao član Gospodarskog vijeća predsjednika Josipovića te kao veliki fan kontroveznog Modnog Mačka. Prigodom njegovog dolaska u Hrvatsku iz Kanade početkom devedesetih, a već za vrijeme izlaska iz zrakoplova, kamere su zabilježile zanimljiv modni detalj koji je sadržavao «gumene cipele» na njegovim nogama. Da sve miriši na dobru kukuriku juhicu pobrinuo se Čačić koji je bio vrlo vješto prikriven iz prikrajka i to putem svoje zaslužne PR dame, te začinio i dozirao vrući lonac s Mirelom Holy. Da mu je Holy neobično draga dalo se već naslutiti i prije samog čina egzekucije kada joj se PP Čačić  javno na sjednici Vlade obratio riječima «da ne zamara problemima svoju lijepu glavicu». Iako je sve djelovalo slatkorječivo bila je duboko politička, ali nedvosmisleno vulgarna poruka.

ČLANAK 333

Razlog smjene Mirele Holy je  opisan u članku 333. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, ali  u ovom slučaju pod motom udruživanja u gospodarsku organizaciju, moglo bi biti saznanje da se «Munja» s Miloložom na čelu ne bavi djelatnošću za što je registrirana već služi kao kulisa i pokriće za deponij za odlaganje ilegalnog otpada. Navedene sumnje odnose se na lokaciju tvrtke Munja na zagrebačkom Žitnjaku. Miloloža je uspio zemljište na kojem se nalazi njegovo poduzeće pretvoriti u građevinsko i tamo je mogao graditi dva nebodera. Međutim, kad je građevinarstvo propalo, Miloloža je poželio preko noći dozvolu za gospodarenje otpadom i prešaltati iz druge u treću po starom obrascu iz HDZ-a. Međutim,  tadašnja ministrica Holy to nije dopustila i “imperija je uzvratila udarac”…

Osim toga, u poslovnim krugovima Miloloža se također spominje kao osoba koja je pod sumnivim okolnostima  naplatila štetu od Croatia osiguranja u visini od 9 milijuna kuna u korist Munje, a na pravnoj podlozi tzv. uništavanja proizvodnje.

Otpad je očito postao velik biznis u zemlji bez učinkovite i organizirane ekonomije te jasne pravne regulative. U posljednjim vijestima koje stižu iz Zadra čak se i lijekovi kojima je istekao rok valjanosti bacaju na lokalni deponij i zatim spaljuju te deklariraju kao otpad. Holy je očito imala jasnu sliku svega što se po tom pitanju događa u Hrvatskoj i vjerojatno je stala na žulj nekima koji se zasad osjećaju prilično moćno da uz politički i ekološki nepismenog Milanovića zaobiđu cijelu Vladu i SDP kao vodeću stranku koalicije i naočigled javnosti smijene popularnu i nadasve kompetentnu ministricu.

PORTRET EGZEKUTORA

Samo pola sata nakon objavljene ostavke Damira Polančeca u prošloj Vladi Jadranke Kosor proširile su se glasine kako će na Polančecovo mjesto doći Ivan Miloloža, jedan od čelnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Miloloža je tada široj javnosti bio poznat po radu u HUP-u i po suvlasništvu tvrtke “Munja”.

Osim toga, protiv Ivana Milolože, čovjeka koji je tih dana bio u igri za mjesto ministra gospodarstva, Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru otvorilo je istragu zbog sumnji na zloporabe u procesu pretvorbe i privatizaciji «Munje». ŽDO u Zlataru delegiran je ovaj slučaj iz DORH-a radi «overbookinga» zagrebačkog tužiteljstva i to navodno prije dvije godine. Neslužbene informacije govore kako se protiv Milolože vodi istraga temeljem anonimne prijave, te da se radi o sumnji na zloporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.

U Munju je Miloloža došao krajem 80-ih, gdje se zaposlio kao komercijalist. Njegova je obitelj krajem 90-ih postala vlasnik 91,44 posto dionica Munje preko  tvrtke HE-TO Trade prilikom čega ga je Hrvatsko radničko vijeće svojevremeno optužilo da je uvelike prekršio prava radnika na udruživanje. Tvrtka HE-TO Trade bila je u vlasništvu njegovog brata Nike Milolože čiji se jedini zaposlenik do tada uglavnom bavio davanjem kozmetičkih usluga. Inače, mediji su već otprije objavljivali kako je obitelj Miloloža «Munju» kupila za samo 3,7 milijuna kuna i to putem Istarske banke za udio od 73,2 posto po cijeni koju je njima tada procijenila jedna konzultantska kuća iako je stvarna virjednost kompanije navodno bila 89 milijuna kuna. Preostale udjele Miloloža je kupio na Varaždinskoj burzi.

U prosincu 1993. Miloloža je imenovan za predsjednika Upravnog odbora Munje, a nakon dvije godine preimenovan je u predsjednika Uprave, što je ostao do danas. U izvješću revizije navode se manipulacije cijenom zemljišta. Munja u Zagrebu ima tri parcele: 118.240 četvornih metara na Žitnjaku, 799 u Heinzelovoj i 930 u Vrbanićevoj ulici. Službeno izvješće državne revizije navodi da pretvorba Munje nije obavljena u skladu sa zakonom o pretvorbi.

NIKO MIOLOŽA VOZI KAO ČAČIĆ

Većinski vlasnik jedinog domaćeg proizvođača akumulatora je njegov brat, «iseljenik iz Livna» – Niko Miloloža, čija tvrtka HE-TO Trade ima upisanih 93,96 posto dionica Munje. Miloloža je postao većinski vlasnik u rujnu 1999., kad je HE-TO trade otkupila paket od 91,4 posto dionica Munje za svega 3,7 milijuna kuna, što je ravno sadašnjem prosječnom godišnjem prihodu te tvrtke. Procijenjena vrijednosti Munje bila je – prema Izvješću o obavljenoj reviziji pretvorbe i privatizacije koju je Državni ured za reviziju objavio u lipnju 2002.- čak 81,3 milijuna kuna, što znači da je novi vlasnik platio svega 4,5 posto procijenjene vrijednosti. Još tijekom revizije Uskoku je dostavljen zahtjev o izvoru sredstava iz kojih je HE-TO trade platilo dionice. Navodno je tvrtka krajem 2001. godine imala obveze prema Niki Miloloži od 3,5 milijuna kuna, zbog njegova preuzimanja Munjinih obveza prema Autocentru Merkur iz Zagreba i još nekim tvrtkama. Tvrdnje da je Miloloža uložio 416.000 USD u Munju i za preuzete obveze od 213.892 USD prema Autocentru Merkur, prema reviziji ne postoji vjerodostojna dokumentacija.

Brata Niku Miloložu vežu uz još jedan bizaran događaj. 11.studenog 2008. godine u  prometnoj nezgodi u Vržeralima  (BiH) poginuo je Mirko Pervan , a lakše je povrijeđen Dragoja Grabovac, obojica mještani Vržerala. Tom prilikom Pervan je zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo na putu do livanjske bolnice, dok je Grabovac zadobio lakše povrede. Prema službenom priopćenju glasnogovornika Uprave policije Livno – Ivice Vrdoljaka, prometna nezgoda dogodila se oko ponoći, kada je skupinu pješaka, vozeći neprilagođenom brzinom, udario automobil marke “mercedes”, registarskih oznaka ZG 7727-D kojim je upravljao Livnjak Niko Miloloža, nastanjen u Zagrebu. Tom prilikom  je Niko Miloloža uhićen  pod sumnjom da je bio pod uticajem alkohola. Uviđaj su izvršili dežurni u Policijskoj upravi u Livnu i županijski tužitelj  Mladen Stojanović. Do danas nije poznata sudska odluka u ovom predmetu budući nije medijski popraćen kao slučaj Čačić u Mađarskoj iako imaju dosta dodirnih točaka.

UMJESTO AKUMULATORA ILEGALNI OTPAD

Čini se da će mnogim građanima naše zemlje uskoro ispasti iz ruke i pasti na noge vreća za smeće od 20 kg kada shvate koga su izabrali za premijera, a naročito dugogodišnji i pošteni članovi SDP-a koje je predsjedik Vlade bezosjećajno žrtvovao i izigrao njihovo povjerenje. Pritom će im taj isti Zoran morati objasniti kako je moguće da im treća liga hrvatskog gospodarstva i uz to člana HDZ-a, smjenjuje uz prikrivenu pomoć koalicijskog partnera iz HNS-a članicu Vlade iz redova SDP-a. Naročito kada ta smjena dolazi iz ležećeg stava s neke skupocjene ležaljke iz tajkunskog ljetnikovca na Hvaru i još k tome u biranom društvu. Mireli Holy to ne treba pojašnjavati, ona je to utvrdila sama i na vlastitom primjeru. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Spice
  #1 Spice 12 listopada, 2012, 13:17

  Biti će tu još svega!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. PORTAL TJEDNO
  #2 PORTAL TJEDNO 29 rujna, 2012, 22:36

  Kćerka Ivana Milolože, radno mjesto HBOR:
  Kratkoročno osiguranje i reosiguranje/Short Term Insurance and Reinsurance

  Helena Miloloža, tel.: +385 1 4591 661, fax: +385 1 4591 547, e-mail: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. gustirna
  #3 gustirna 29 rujna, 2012, 22:13

  @moonwalker
  zato sto holy znade cije je crveno pravosudje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Moonwalker
  #4 Moonwalker 28 rujna, 2012, 13:04

  Zašto Holy ne tuži tu troglavu hobotnicu?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. varaždinec
  #5 varaždinec 28 rujna, 2012, 11:49

  Dr.S.Letica ustvrdio je danas na portalu http://www.dnevno.hr da je pp aktualne Vlade prvi ratni profiter u Hrvatskoj. Svoj prvi novac je uzeo ranih devedesetih u Dubrovniku, gdje je naplatio gradnju Doma umirovljenika, premda je izgradio samo temelje, što se i danas može vidjeti na licu mjesta. Neposredno prije raspisivanja izbora 2003. godine Čačić je kao predsjednik NO Hrvatskih autocesta potpisao isplatu 20 milijuna dolara Bechtelu na temelju fiktivno prijevremeno završenih radova, te je 48 milijuna kuna isplatio i talijanskoj tvrci za prijevremeno probijanje tunela. Radilo se o završetku radova dan ili dva ranije, zbog čega je dr.Letica protiv Čačića 2004. podnio kaznenu prijavu potkrijepljenu sa 75 centimetara visokom hrpom dokumentacije.Pokojni L.Pajić je taj predmet preuzeo, no on je tajnu o tome najvjerojatnije odnio u grob. Taj kazneni predmet nakon toga je namjerno zapostavljen, jer u DORH-u kažu da rade na tome, no činjenica je da ta prijava još nije procesuirana.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Land Rover
  #6 Land Rover 27 rujna, 2012, 15:11

  Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode, u suradnji s prijateljicom, novinarkom Sonjom Hodak napisala je knjigu „Komunikacijska strategija/magija“. Prema pisanju Globusa, knjiga će javnosti biti predstavljena, nimalo slučajno, u Noći vještica, 31. listopada. Bivša ministrica u knjizi, uz ostalo, daje „stručne savjete kako opstati u političkoj savani i stranačkoj močvari“. Nije li pomalo neobično da savjete o političkom preživljavanju dijeli ministrica koja je „pala“ već na prvom safariju?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code