2 499 056 KLIKOVA U SIJEČNJU

2 499 056 KLIKOVA U SIJEČNJU

17. veljače, 2012.

tjedno-ekpa
A znamo da možemo još mnogo bolje!

Piše: Dražen Stjepandić

Iza nas je devet mjeseci ili četrdeset i šest tjedana. Da smo novina, bili bismo u bici za četrdeset i šesti broj, ali kako smo portal magazinskog usmjerenja s tjednim ritmom,  duljinu našeg trajanja brojimo u tjednima. Možda bi to trebali uvesti uz uzglavlje, godina II, tjedan 46, a u zagradi napisati broj, ali u svijetu portala to nije običaj.
Proljetos, kada smo krenuli, željeli smo postati prijeko potrebna nadogradnja dominatnoj informativnoj koncepciji većine drugih portala. Prevladavajućoj kratkoj formi htjeli smo nadodati malo starog Starta, Asa, Sta, Globusa i Nacionala iz najboljih dana jer kao što reče kolega  Ado Kožul u razgovoru za naš i vaš portal u silnoj brzini, koju pokazuju portali, često se izgubi novinarstvo.
Vrijeme pokazuje kako naš koncept nailazi na dobar prijem publike, ali portal je portal, nije i nikad neće biti novina. Dnevna novina je spora za portal, a kamoli tjednik, zato smo mi tjednik koji izlazi svaki dan. Tjednik, a nekad i dvotjednik i trotjednik smo po duljini držanja tekstova na portalu. Neki tekstovi dulje izazivaju pozornost, posebno oni objavljeni među glavnim temama, a svaki držimo barem tjedan dana i naša praksa pokazuje kako to nije loše, sugovornici se ne bune, njihova slava dulje traje, a sve brojniji posjetitelji našeg i vašeg portala stignu sve pročitati i pregledati. Ponekad se ispod naših tekstova pojavljuju komentari i nekoliko mjeseci nakon što su bili objavljeni i odavno završili u arhivi ili vječnim lovištima googlea.
Za neke naše tekstove treba i dulje vremena da se pročitaju, trudimo se biti na usluzi onima koji vole više čitatiti, pa, eto  nekad u jednom intevjuu imamo teksta koliko pojedini portali na kompletnoj stranici.

NAKLADNIJI OD NACIONALA I AKTUALA ZAJEDNO

Zadnji put s brojem klikova pohvalili smo se u studenom, iznoseći podatak da smo u listopadu imali gotovo dva milijuna klikova i više od deset tisuća jedinstvenih posjedtitelja. U studenom i prosincu smo bili zaokupljeni nekim drugim poslovima, uz točka com uveli smo i točka hr domenu, a to je u nekim segmentima kao da polazite iz početka, imali smo i drugih obveza, pa se zapravo brojem klikova nismo stigli previše baviti, no kad smo u siječnju bolje pogledali što se događa, uočili smo daljnji napredak. Naš cilj nije utrka s brojevima ili kako je to Gibo rekao u intervjuu za naš i vaš portal “ ne okrećemo pedale da bi rušili rekorde” , ali lijepo je vidjeti kako naš medijski značaj stalno raste. U siječnju smo po podacima Web Stat aplikacije zabilježili dva i pol milijuna klikova i više od 15 tisuća jedinstvenih posjetitelja. Točnije 2.499.056 klikova, 14.182 jedinstvena posjetitelja (Total UniqueURLs) odnosno 22.727 (Total UniqueSites). U prilogu objavljujemo kompletne podatke za siječanj 2012.
Rječnikom tjednika rečeno imamo veću nakladu nego Nacional, Aaktual, Objektiv  i još nekoliko  tjednika zajedno. Naravno, znamo da svako vrijeme ima svoje medije, a ovo je vrijeme internetskih medija i znamo da naši podaci u svijetu portala nisu golemi, ali nisu ni beznačajni, više od 15 tisuća je respektabilan broj i za nogometne utakmice, a kamoli za jedan niskobudžetni novinarski portal bez sportske rubrike, stalnih svakodnevnih vijesti, pornografije, kukastih križeva i podilaženja ispod pasa opće kulture.   
Najveću pozornost u proteklom mjesecu privukao je posljednji intervju s pokojnom Mirjanom Pukanić objavljen na treću godišnjicu ubojstva Ive Pukanića. Kad je u večernjim satima objavljeno da je u svom stanu u Ilici pronađena mrtva, nastala je potraga za bilo čim što je imalo veze s tom nesretnom ženom. Slavni kolega Denis Latin taj intervju s pokojnom Mirjanom stavio je na svoj facebook profil i sutradan je linija broja jedinstvenih adresa na google analiticsu bila kao neboder među potleušicama. Prešla je dvije tisuće jedinstvenih adresa i narednih dana nije mnogo padala.
Dva dana prije toga objavili smo i zanimljiv tekst “Predsjednikova ljubavnica drma HRT-om”. Započeli smo razotkrivanje do tada u oku javnosti gotovo bezgrešnog imagea aktualnog nam hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Predsjednikovo bogastvo i način na koji ga je stjecao sad je i na ostalim portalima top tema, ali vaš i naš portal tjedno je još uvijek par koraka ispred ostalih.
Veliku pozornost izazvao je i tekst „Ivan Salapić sređuje ispite modnom mačku“. Javno nam je zapriječeno tužbom i mnogi su prenijeli prijetnje Josipa Salapića iznesene na njegovoj presici u Osijeku. Od tada je prošlo tri tjedna, a tužbu još nismo dobili. No, mi smo skupa s našim pravnim timom spremni dokazati ono što smo napisali i objavili. Tada pišući o najavi tužbe HDZ-ovog saborskog zastupnika mnogi su nas spomenuli, a mnogi su samo stavili jedan portal. Mi nismo takvi, trudimo se davati što potpunije informacije, navodimo prava imena čak i onih koji nas prešućuju. Prije ili poslije pokaže se da je dobro raditi dobro.
Ponosnismo i na tekst našeg novog suradnika, francuskog odvjetnika Ivana Jurašinovića, s njegovog bloga smo prvi u hrvatskoj prenijeli pedesetak dokumenata, dokaza o ratnom zločinu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. O Mladenu Bajiću smo objavili mnoštvo tekstova, još ljetos smo objavili da je Mladen Bajić kradljivac društvenog ugleda, neophodnog za posao koji obavlja.

UMJESTO UVODNIKA

Do sada sam bio glavni urednik Poleta, Pikada i Harahvatija. Izbjegavao sam uvodnike jer ih je po tiskovinama bilo previše, a toga u portalima nema, a mislim da nije loše da se koji put pojave. Tako ove tekstove u kojima javnosti podnosim izvještaje o našim kontaktima s publikom pišem pod zamišljenom egidom – umjesto uvodnika. Dragi čitatelji i posjetitelji našeg i vašeg portala Tjedno nadam se da ne zamjerate što se ovako ponekad pohvalimo jer brojevi o nakladi, gledanosti ili slušanosti nisu najvažnija stvar u našem poslu, ali svakako su važni jer kao svi rezultati dosta govore o dobro ili loše obavljenom poslu, da citiram našeg ljetošnjeg sugovornika Stipu Petrinu iz Primoštena.
Idemo dalje, mnogi tjedni su još pred portalom Tjedno, a znam kako možemo još mnogo bolje. Pravi bum nas tek očekuje. T

stat2012-1

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Stipe
  #1 Stipe 19 veljače, 2012, 22:19

  čestitam stvarno na hrabrosti da pišete i o negativnim stranama u Hrvatskoj sv. Ive Josipovića… Jedino se nadam da te tekstove ipak nije naručio moj imenjak Stipe Mesić… jer onda opet nema ništa od novinarstva, nego i nadalje trgovina, mafija, špijunaža,kriminal i sve ono čega ima puno u hrvatskim medijima…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Stipe
  #2 Stipe 19 veljače, 2012, 22:17

  Piše ti Miki…. Nije ovo Google analytics…. Postoje i drugačiji brojači 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Miki
  #3 Miki 19 veljače, 2012, 12:44

  A unique visitors

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Miki
  #4 Miki 17 veljače, 2012, 17:24

  Ako su ostali tekstovi istiniti kao ovaj onda jao.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code