IN MEMORIAM UZNIKU DR. AUGUSTINU FRANIĆU U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU U DUBRAVI

IN MEMORIAM UZNIKU DR. AUGUSTINU FRANIĆU U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU U DUBRAVI

11. studenoga, 2015.

1246537771_133_velika_dundo nekiVEL
In memoriam pok. dr. Augustinu Franiću i predstavljanje njegove posljednje knjige „KPD Lepoglava – mučilište i gubilište hrvatskih političkih zatvorenika“ (dopunjeno izdanje s prilogom o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu) održat će se u dvorani samostana hercegovačkih franjevaca  na adresi Avenija Gojka Šuška bb u Dubravi, u četvrtak, 12. studenog 2015. s početkom u 19 sati (nakon služenja svete mise u 18 sati).
Dr. Franić, kao rijetko koji uznik raskrinkava jugoslavenski komunistički sustav koji je posebno osjetio na devetogodišnjem robijanju u KPD Lepoglava i KPD Gradiška. Donedavni predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika – podružnica Dubrovnik, kroz četrdesetak godina sustavno je prikupljao, istraživao, obradio znanstveno utemeljenu građu iz državnog arhiva, kartona kaznionica, dostupnih matica rođenih i umrlih, ali i nažalost nepotpunih ili skrivenih podataka, te napisao i objavio knjigu u popularnom stilu.
Svoj rad na istraživanju znanstvenih i obrađenih podataka napisao je kao svoj „dug“ za život sa svojim mrtvim uznicima. Među njima je kratko vrijeme boravio i bl. Alojzije Stepinac, čija prisutnost na istom mjestu u isto vrijeme im je davala snagu da izdrže.
Kao antikomunist i katolik autor u svojim ostalim djelima (Svjetlonoše slobode, KPD Stara gradiška, Dr. Niko Koprivica, gradonačelnik Dubrovnika: žrtva i mučenik s Dakse) među kojima je i nadopunjeno izdanjena prve knjige KPD Lepoglava, dr. Franić ističe borbu za slobodu i neovisnu državu, te ujedno daje i svoj veliki doprinos u borbi protiv europskog i svjetskog komunističkog sustava koji je odnio nebrojene živote.
Na predstavljanju knjige govoriti će dr. sc. Bruna Esih, dr. sc. Anđelko Mijatović, publicist Tomislav Vuković i dr. sc. Vladimir Geiger.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code