IN MEMORIAM MIROSLAV MILETIĆ

IN MEMORIAM MIROSLAV MILETIĆ

4. siječnja, 2018.

 

 

Profesor Miroslav Miletić, istaknuti hrvatski skladatelj, violist, violinist, pedagog i voditelj komornih ansambala preminuo je 3. siječnja u Zagrebu u 93. godini života.

Rođen je u Sisku 1925. godine. Završio je studij violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (S. Šulek, I. Pinkava); kompoziciju je učio privatno u Zagrebu, Pragu i Hilversumu. Četiri je godine pohađao tečajeve suvremene glazbe u Darmstadtu.

Čitav svoj radni vijek aktivan je kao instrumentalist na violi. Uz veliko orkestralno iskustvo posebno je cijenjen bio kao komorni glazbenik. Od 1946. djeluje kao solo violist Simfonijskog orkestra RT Zagreb i Zagrebačke filharmonije. 1959. godine osnovao je Kvartet „Pro Arte“ s kojim je odsvirao velik broj turneja, njegujući osobito glazbu 20. stoljeća i glazbu hrvatskih autora. Od 1959. do umirovljenja 1982. profesor je viole na Glazbenoj školi „Pavao Markovac“ u Zagrebu, odgojivši mnogo generacija hrvatskih violista.

S velikim iskustvom prakse komornog i orkestralnog glazbenika, Miletić je stvorio jedan od najvećih skladateljskih opusa u hrvatskoj glazbi. Neopterećen akademizmom i trendovima, skladao je lako i brzo, okušavši se u brojnim glazbenim vrstama. Posebno velik i značajan je njegov opus komorne glazbe, odlično prihvaćen od izvođača i publike što je doprinijelo činjenici da je Miletić već desetljećima među najizvođenijim hrvatskim skladateljima ozbiljne glazbe.

Bio je najstariji aktivni redovni član Hrvatskog društva skladatelja, koji je sve do posljednjih tjedana života sudjelovao na projektima i aktivnostima Društva, a često ga se moglo sresti na koncertima i na drugim priredbama. Njegov široki smiješak i dobro raspoloženje pratili su ga kroz cijeli dugi i aktivni život i s lakoćom su prelazili na okolinu. Među brojnim generacijama izvođača bio je omiljen, kao i njegova glazba.

Bio je dobitnik brojnih nagrada i priznanja:

Nagrada fondacije „Gaudeamus“ (1959.); Zlatni lav u Veneciji za filmsku glazbu (1960.); Dvije zlatne medalje u Vercelliju (1966.); Dvije nagrade JRT; Zlatno sunce grada Dubrovnika (1999.); Vjesnikova nagrada „Josip Štolcer Slavenski“ (2002.); Nagrada grada Siska za životno djelo i značajan doprinos ugledu grada Siska (2007.); Diskografska nagrada „Porin“ za životno djelo (2009.). U čast svog sugrađanina u Sisku su 2000. utemeljeni „Dani glazbe Miroslava Miletića“ kao godišnja manifestacija.

Posljednji ispraćaj Miroslava Miletića bit će u četvrtak 11. siječnja 2018. godine u 14:30 sati na zagrebačkom krematoriju. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code