Čime će Hrvati ugostiti evropske zvaničnike na proslavi povodom ulaska u EU: Na meniju i jagnjetina ispod sača

Čime će Hrvati ugostiti evropske zvaničnike na proslavi povodom ulaska u EU: Na meniju i jagnjetina ispod sača

30. lipnja, 2013.

356824 20130630afpdimitar-dilkoffzagrebdi005270400 f

U skladu sa često ponavljanom tezom da ulazak u EU ne potire nacionalne identitete, proslava Hrvatskog pristupanja evropskoj porodici obiluje brojnim nacionalnim kulinarskim i kulturnim specijalitetima.

Zvaničnici država koji večeras Hrvatsku ispraćaju u EU imaće privilegiju da uživaju u najprobranijim kulinarskim biserima i plemenitim autohtonim vinima, a njihov jelovnik, prema rečima glavnog kuvara, sadrži, “hrabra i autentična jela, ukorenjena u tradiciji svih hrvatskih regija i reinterpretirana na savremenin i uzbudljiv način”.

Namera je, kako se navodi u uvodniku menija, da gosti “nepcem upoznaju Lijepu Našu”. Visoke zvanice će biti dočekane toplim hlebom od šest žitarica i solju sa Paga, kao i gutljajima penušavog vina proizvedenom na obodima Samoborskog gorja na severozapadu Hrvatske, a potom će im biti posluženi kozji i ovčiji sirevi i mlado organsko povrće, koje će zalivati istarskom malvazijom i podunavsom graševinom.
 

Na drugom tanjiru će biti inćuni sa ličkim krompirom, praćeni dalamtinskim pošipom i istarskim merlotom, a zatim sledi vrhunac gozbe u vidu jagnjetine ispod peke (sača), uz koju će biti točen dalmatinski plavac i slavonski crni pino.
Za kraj će biti serviran salenjak, tipičan kolač kontinentalne Hrvatske, i desertna vina zelenac i traminac.
 

Večera organizovana za strane državnike nije jedini specijalni gastronomski događaj na proslavi, budući da su na nekoliko lokacija u Zagrebu organizovani mini-sajmovi regionalnih hrvatskih nacionalnih specijaliteta.
 

Zadruge Hrvatskih ratnih veterana, od kojih su se mnoge fokusirale na proizvodnju organske hrane, danas na Trgu Petra Preradovića izlažu med, kolače, pršut, eterična i maslinova ulja, lavandu, ali i suvenire, nakit i druge rukotvorine.
 

Istovremeno, na Zrinjevcu se organizuje manifestacija “Hrvatski otočni proizvod”, u okviru koje proizvođači sa jadranskih ostrva izlažu prehrambene proizvode sa oznakom geografskog porekla.
 

Promocija “duhovne hrane” i nematerijalne baštine

 

Da je Hrvatskoj stalo ne samo do promocije nacionalnih i regionalnih jela i pića, već i duhovne hrane i nematerijalne baštine, svedoči i program večerašnje centrane proslave ulaska u EU na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.
 

Niz ansambala izvešće splet hrvatskih narodnih igara i pesama, kao i kompozicije hrvatskih klasičnih i pop autora, biće demonstrirano glagoljaško pevanje, a jedan od klimaksa priredbe biće puštanje u rad Teslinog transformatora.
 

U okviru multimedijalnog dela programa biće priređena i, kako se navodi, 3D prezentacija hrvatskih izuma: vazdušne letelice Davida Švarca, daktiloskopije, torpeda, Mohorovičićevog diskontinuiteta, penkala, brzinomera, Boškovićeve teorije sile i strukture stvari, kravate, dinama i padobrana.

Izvorhttp://www.blic.rs:

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code