I PAVLE GAŽI TREBA BITI IZRUČEN NJEMAČKOJ

I PAVLE GAŽI TREBA BITI IZRUČEN NJEMAČKOJ

28. srpnja, 2014.

 1 221676 Custom

U vrijeme ubojstva Đurekovića bio je šef Perkoviću i Mustaču

 

Napisao: Dražen Stjepandić

Već se spominjalo kako Josip Perković i Zdravko Mustač nisu jedini pripadnici nekadašnje tajne jugoslavenske policije koji bi se trebali naći pred njemačkim pravosuđem. Na spisku osoba koje traži Njemačka navodno se nalazi petnaestak imena, redom hrvatskih državljana, a među njima je i Pavle Gaži iz Koprivnice. Portal Kopriva/www.kopriva.info/ nedavno je objavio slijedeći tekst, citiramo:

“Iz pouzdanih izvora doznajemo da je bivši dužnosnik jugoslavenske UDBE  Josip Perković  slomljen u  njemačkom zatvoru  kod suca istrage dao   izjavu  da je upravo Pavle Gaži dao nalog za ubojstvo Stjepana Đurekovića.  Ako će obrana Josipa Perkovića biti na tezi odgovornost Pavla Gažija,  za očekivati je da će njemačko pravosuđe uskoro zatražiti i njegovo uhićenje i  izručenje. Pavle Gaži je u bivšoj Jugoslaviji bio prvi čovjek Podravke, a 1978. odlazi u Beograd  na visoku funkciju u Centralnom komitetu Saveza  komunista. Prije brutalnog ubojstva Stjepana Đurekovića 1982. godine postavljen je za sekretara unutrašnjih poslova  SR Hrvatske.

Ujedno bio je i član Predsjedništva SR Hrvatske. Uz pomoć dva šogora Pere Maravića, koji je bio visoki dužnosnik UDBE  te Živka Maravića, koji je obnašao dužnost  pukovnika KOS-a , Pavle Gaži je kontrolirao partiju, politiku, UDBU i KOS. Pavle Gaži digao je hajku i progon ubijenog Stjepana Đurekovića koji je zbog toga morao pobjeći u Njemačku. Pavle Gaži je  u to vrijeme imao svu vlast i po svojoj funkciji bio nadređen Zdravku Mustaću i Josipu Perkoviću.”

PRODULJENA RUKA STANETA DOLANCA

Svojedobno započeo aferu INA, odnosno Stane Dolanc se Pavletom Gažijem poslužio za napad na to najveće poduzeće u bivšoj Jugoslaviji. Dio napada na Inu bila je i afera Đureković, odnosno operacija Dunav, pod kojim je kako je nekadašnja SDB vodila akciju likvidacije nekadašnjeg srednjepozicioniranog direktora u INI. Pavle Gaži je bio produljena ruka Staneta Dolanca u Hrvatskoj, kojeg je Tirova udovica Jovanka optužila za mnoga podmetanja u bivšoj Jugoslaviji.

Na portalu Tjedno prošle godine smo objavili dijelove zapisnika sa sjednice državnog i političkog vrha SR Hrvatske. Tzv.  Savjeta za zaštitu ustavnog poretka. To je tijelo raspravljalo o najvažnijim državnim tajnama. Zapisnik ne daje točan odgovor tko je zapovjedio Đurekovićevu likvidaciju, ali odlično prikazuje ozračje do tada u SFRJ nezabilježenog političkog sukoba tadašnjeg vrha Zagreba i Beograda.

Na sastanku su bili prisutni visoku funkcionari: Mika Špiljak (član predsjedništva SFRJ), Ante Marković (siva eminencija političkog života u Hrvatskoj u vrijeme afere Ina-Đureković), Marijan Cvetković (predsjednik predsjedništva SR Hrvatske), Pavle Gaži (nekadašnji generalni direktor Podravke u vrijeme afere Ina-Đureković savezni šef policije i tajnih službi), Jure Bilić (predjednik CK SKH), Zdravko Mustać (drugi čovjek SUP-a SR Hrvatske), Martin Špegelj (šef Teritorijalne obrane SR Hrvatske)…

Sjednica je održana 1982. u vrijeme dok Stjepan Đureković je još bio živ. Iz zapisnika se jasno može zaključiti da je Mika Špiljak optužio Pavleta Gažija da je on zapravo u Beogradu sve napakrao njemu, INI i Hrvatskoj. U svakom slučaju taj zapisnik, dokument iz arhiva nekadašnje Udbe jasno pokazuje zapovjednu piramidu i bilo bi logično je da se i Pavle Gaži nađe pred njemačkim pravosuđem u svrhu konačnog rasvjetljavanja likvidacije Stjepana Đurekovića. Druge bivše jugoslavenske republike svoje  udbaše još ne izručuju, pa prema tome Pavle Gaži je najozbiljniji kandidat da se pridruži Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču kojima je u vrijeme ubojstva bio neposredni nadređeni.

Prije odlaska na saveznu funkciju u Beograd Pavle Gaži je obavljao razne partijske dužnosti kako se to nekada govorilo. Smatraju ga jednim od pionira podizanja koprivničkog privrednog giganta.

SPUŠTENE ROLETE

Danas Pavle Gaži živi mirnim umirovljeničkim životom u obiteljskoj kući u Koprivnici. Odavno nije prisutan u javnosti i da nije suđenja u Njemačkoj bio bi potpuno zaboravljen. Ljudi iz Koprivnice kažu da su mu na kući ima stalno spuštene rolete. Supruga mu je srpske nacionalnosti iz Like, iz partizanske obitelji. U braku su dobili dvije kćeri i obadvije su nekada radile u Podravci. Pavletova kći Sonja Prpić Gaži živi u Zagrebu i još uvijek je zaposlena u Podravci i jedina u toj kompaniji radi od kuće. Što su točno njeni radni zadaci u Podravci zna sam predsjednik uprave Zvonko Mršić koji joj je ishodio to pravo. Dobro upućeni u zbivanja u Podravci tvrde da je pred Radničko vijeće samo poslao obavijest da će Sonja Prpić Gaži  ubuduće svoje radne zadatke obavljati od kuće.

Ostali bivši djelatnici iz predstavništva Podravke u Zagrebu koji su  radili u tom zagrebačkom odjelu bili su preraspoređeni u Koprivnicu i oni koji su odbili seliti ili putovati na posao iz Zagreba u Koprivnicu dobili su otkaze. Mnogi od njih zbog toga s Podravkom vode sudske sporove.

Sve to Sonja Prpić Gaži nije morala, nego visoku plaću zarađuje radeći od kuće. Oni koji je bolje poznaju tvrde da je navodno  toliko antihrvatski orjentirana, pa je kad su igrale Hrvatska i Srbija  navijala za Srbiju.  Obzirom kakav joj je nekada bio otac i ujaci to ne bi trebalo biti toliko čudno.

Eto, kako se sve glasnije šuška, dolazi vrijeme da se hrvatska javnost ponovno prisjeti Pavleta Gažija. U narednim danima nakon nekoliko desetljeća trebao bi ponovno biti jako prisutan u medijima.T

 

 

19 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 12 kolovoza, 2014, 14:05

  Josipu Perkoviću biti će sve teže braniti se nakon što se pojavio novi dokaz – ključ. Nekoliko dokaza koji su bili “tragom nestali” u interesu UDBE “pojavili” su se pred tužiteljom u Munchenu. Njemački BND i dalje smatra kako Hrvatska izbjegava svim mogućim sredstvima izručenja i rasvjetljavanje UDBAŠKIH likvidacija. Predsjednika Ivu Josipovića, Vesnu Pusić i Stipu Mesića smatraju odgovornima za prikrivanja udbaških ubojica. Prema saznanjima i srbijanski špijun Božo Spasić uskoro bi mogao za Njemačku biti deportiran.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Rade Končar
  #2 Rade Končar 5 kolovoza, 2014, 13:32

  Zato si se ti oglasio pod svojim pravim imenom, kojeg si, eto, sam ovdje za sebe odabrao: “j.e.b.i.s.e” … ahahaha.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. jebise
  #3 jebise 5 kolovoza, 2014, 12:52

  Ti koji se niti hrvatskim imenom iliti nazivom oglasiti ne znas nego se pravis englez odjebi sa svojom pamecu. U eri hiperbrzog informiranja ti pokusavas braniti sotonisticku ideologiju i njene provoditelje od 45. naovamo koji su ucinili toliko zla po svijetu bez paralele u modernoj povijesti. PAJDO MOJ TKO JE GUBITNIK ILI DOBITNIK (osobno ces saznati za sebe) saznat ces na kraju svojeg zivotnog puta. Tada te tvoje imbecilne mudrolije nece spasiti. Sjeti se samo Sime Dubajica i njegove “ispovesti i kajanja”!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 5 kolovoza, 2014, 12:00

  Uzalud vam trud svirači (Qurcu) … nema revizije povijesti i rehabilitacije usraštva preko eventualne lustracije par 90 godišnjaka nesposobnih za procesuiranja ili preko 2. Domovinskog rata.
  Pomirite se konačno s time i da ste potomci gubitnika 2. svjetskog rata jer “to” NIĆIM NE možete izmjeniti … poglavito NE sada – 70 godina nakon tog rata.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. naprid
  #5 naprid 1 kolovoza, 2014, 13:09

  da bi se Hrvatska oslobodila sotonskog nakota trebalo bi dobru trecinu naroda potopit nasrid Jadrana! Boze, kiliko je sotonskih slugu sakriveno u narodu koji se 86% deklarira kao krscani. Steta sto nisu UDBINA i KOSova arhiva javno obznanjene narodu, da se vidi sva sramota naroda, narocito nekih “casnih” ljudi!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Luka Prebeg
  #6 Luka Prebeg 1 kolovoza, 2014, 08:20

  Vidi, vidi. Ko bi reko? A tako miran susjed…

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Guest
  #7 Guest 31 srpnja, 2014, 06:45

  POZOR: Nikad ni jedna zemlja ni na strani Saveznika ni na strani Sila Osovine nije ni pokušaLA TRAŽITI IZRUČENJE NITI POKRETANJE PROCESA PROTIV POGLAVNIKA NDH, Dra ANTE AVELIĆA. Zahtjevi o slanju u Nurnberg ovog UDB-aškogf čopora – od Perkovića do Gažija – dokaz je o tome šta je medjunarodni pravni poredak mislio o Titu, Partiji, UDB-i, KOS-u i Armiji, a i o Savki koju glorificira ‘Globus’ a koja je POČELA seriju procesa protivnicima Titove Juigoslavije.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. lignja
  #8 lignja 30 srpnja, 2014, 17:44

  L U S T R A C I J A

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. dosje x
  #9 dosje x 29 srpnja, 2014, 11:02

  Jedan od šogora P.Gažija-Živko Maravić, koji je obnašao dužnost pukovnika KOS-a, stanovao je na III katu na adresi Laginjina 9 u Zagrebu (tzv. Vitićev neboder) vrata do stana roditelja trenutnog predsjednika Ive Josipovića. I dr. Ivo i djeca Gažijevog šogora Maravića pohađali su II gimnaziju. Crvena buržoazija je početkom sedamdesetih i nakon sloma Hrvatskog proljeća odselila iz Laginjine na nove lokacije u elitnije dijelove Zagreba gdje i danas žive. Eto, takva ekipica nas je uvela u EU i to u ritmu ZAMP-a, a sad taj nered i ideološke fekalije moraju čistiti Nijemci.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Guest
  #10 Guest 29 srpnja, 2014, 04:29

  Ovdje se nameće kao posve logična pouka iz te krvave prošlosti u kojoj su budale skidale glave pametnijima iod sebe: KAD JEDAN DIKTATORSKI REŽIM OSUDI PAMETNE KRITIKE INTEGRALNIH OSOBA (KAKAV JE BIO STIPA DJUREKOVIĆ) ONDA TU PRESUDU TREBA PROČITATI U ZRCALU: OSUDA PRAVEDNOG KRITIČARA JE POČETAK SAMOUNIŠTENJA DIKTATURE BUDALASTIH SILEDŽIJA – bez obzira čije ona na taj način samozvanio interee branila. Pravna država se na taj način oslobađa i ‘diktature proletarijata’, i nadgrajuje na djelima proskribiranih, osuđenih, zatvaranih, izgnanih pa i masakriranih pravednika, svojih žrtava.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Baader
  #11 Baader 28 srpnja, 2014, 11:08

  Ma kakav Gaži. Ne bi on to…

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Krešo
  #12 Krešo 28 srpnja, 2014, 08:39

  Nije samo Gaži u pitanju, nekoliko puta je osvanula vijest u našim medijima da ima najmanje petnaest udbaša koji su sudjelovali u uibojstvima naših ljudi u Njemačkoj te da ih Njemačka traži. Jasno je da Milanovićeva vlada čuva “svoje” i da sada šuti kao zalivena. Te zločince treba prozvati imenom i prezimenom i poslati ih tamo gdje su ubijali. Ako netko zna koje ime neka ga objavi, učiniti če dobro djelo.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code