I HRVATI MEĐU ŽRTVAMA PROVALNIKA U NJEMAČKOJ

I HRVATI MEĐU ŽRTVAMA PROVALNIKA U NJEMAČKOJ

15. srpnja, 2012.

2_Hrgovic
Ginekolog Zlatko Hrgović iz Frankfurta dao izjavu za Fokus

Piše: Zoran Paškov, Frankfurt

Njemačka više nije sigurna kao što je nekada bila. Provale i pljačke imovine: kuća, stanova i automobila postali su velika noćna mora njezinih građana, posebice otkako su otvorene granice prema zemljama sa juga i istoka novim članicama Europske unije.Crna statistika pokazuje kako je  samo u 2011. godini provaljeno u 140.000 stambenih objekata iz kojih je otuđena vrijednost predmeta u visini od 430 milijuna eura.  Njemački visokotiražni magazin Focus   u najnovijem broju kao glavnu temu donosi članak pod nazivom “Provala” u kojem prikazuje veliki porast kriminala ove vrste, koji naveliko zabrinjava njemačku policiju jednu od najsposobnijih u euro zoni.

Jedna od žrtava provalnika hrvatski ginekolog iz Frankfurta prof.dr. Zlatko Hrgović, kojemu su nepoznati lopovi počistili kuću odnijevši iz nje skupocijene: tepihe, slike, mobitele, leptope, te ga tako olakšali za 82.000 eura. Sve to odigralo se dok je hrvatski kirurg bio na operaciji u jednoj od frankfurtskih bolnica i nikoga nije bilo u njegovoj  kući, koja je imala ispravan alarmni uređaj.

Za razliku od drugih sugovornika koji su promjenili identitet prilikom intervjua za Fokus dr. Hrgović se čak i fotografirao u svojoj dnevnoj sobi koja je najviše stradala, očito se ne plašeći ponovne posjete kriminalaca.

– Eto ne događa se to samo u Hrvatskoj kao što neki žele prikazati kriminal kao dječju bolest novopečenih članica EU. Kriminal je s tih prostora preselio i u njemačke gradove gdje su na sceni pljačke i otuđenje imovine građana u njihovim vlastitim domovima,što nas sve treba duboko zabrinuti. U svemu se tješim da nisam jedini a to  što se događa da čovjek u svojoj kući nije siguran, da ga netko neće doći opljačkati bez obzira na razne sigurnosne sustave, ulijeva dodatnu nesigurnost među Nijemce koji su poznati po svojoj pedantnosti i poštivanju ljudiskih prava i sloboda svojih građana-kaže dr. Hrgović i dodaje, kako je najvjerovatnije riječ o poljskim kriminalcima koji su prešli granicu i krenuli u čisćenje svega što im se nađe pod rukom.
-Iz obiteljske kuće koja se nalazi nedaleko od gradskog središta u četvrti Riederwald i okružena je susjednim kućama ukrali su mi stvari vrijedne 82.000 eura. Zanimljivo je, a to sam utvrdio da me  je netko u kratkom vremenskom periodu prije provale 20 puta nazivao na kućni telefon. Najvjerovatnije da bi se uvjerili da nitko nije kući, a lopove  čak niti alarm nije uplašio, jednostavno su ga profesionalno isključili.
Ne zanm što bi se dogodilo da sam kojim slučaj bio kod kuće,kako bih prošao to zna samo dragi Bog-ogorčeno će prof. Hrgović, uvjeren kako će njemačka policija ipak stati na kraj lopovima i kriminalcima koji stižu iz inozemstva.

Ništa bolje od dr. Hrgovića nisu ni prošli drugi oštećeni građani koji su se požalili Fokusovim novinarima. Neki su čak i fizički napadnuti, pa zbog straha od moguće odmazde lopova ostaju anonimni.
Zanimljivo je da je kriminal takve vrste u Njemačkoj neprestano u porastu. Tako je primjerice u 2007. zabilježeno 110.000 provala, te ukradeno stvari u vrijednosti od 280 milijuna eura.
Prošle 2011. ta se brojka vrtoglavo popela na 140.000 krađa a vrijednost ukradene robe iznosi 430 milijuna eura.
To su pokazatelji koji njemačkim kriminalistima zadaju glavobolju, ali i građanima da bolje paze na svoje domove, kuće i stanove, te slušaje savjete policije. Zanimljivo je da se provale najčešće događaju u vremenu od 16-18  sati i to posebno sada u vrijeme godišnjih odmora.
Fokus također savjetuje svoje čitatelje kako da djeluju preventivno i zaštite svoju imovinu.
Po procijeni berlinskih inspektora  od 11.006 provala u 2011.godini 30 do 50 posto ide na konto bandi Roma. U pljačkaške pohode često idu  mlade djevojčice i žene između 13 i 20.godina. Prema riječima voditelja Komesarijata za provale u Dusseldorfu najmlađa članica provalne skupine u 2011. godini bila je romska djevojčica stara svega 9 godina.
Omiljeni plijen provalnika  su:  novac, nakit i mali tehnički aparati, koji se mogu vrlo lagano staviti u  torbu ili sakriti na tijelu. Često i vlastite romske obitelji tjeraju takve djevojčice u krađu. Najčešće moraju pomoći da bi njihove obitelji otplatile dugove, jer po  nekim romskim običajima obitelj jednog romskog mladoženje treba platiti 120.000 eura obitelji njegove buduće bračne družice.
Nakon sklapanja braka  najčešće šalje svoju maloljetnu ženu u krađu kako bi povratila taj novac uz prijetnju:
-Ako ne doneseš ništa plijena ne moraš se ni vračati kući-priča Markus Henninger-voditelj Kriminalne policije iz Berlina.
Među žrtvama provalnika ima dosta  nemoćnih umirovljenika koje najčešće fizički vrlo brutalno zlostavljaju nanoseći im i teške tijelesne ozlijede.
Uz veliku materijalnu štetu građani osjećaju i teške psihičke posljedice, poput šoka, nesanice, iseljenja iz stana, osjećaja nesigurnosti u vlastitom domu. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. balkan grill
    #1 balkan grill 18 srpnja, 2012, 10:47

    to vjerojatno sve naša ekipa radi,a tko bi drugi?

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code