HYPO TABU

HYPO TABU

3. lipnja, 2013.

 

Piše: Saša Radović

Tabu je zabrana da se izvede neka radnja, da se gleda, dodiruje ili spominje posvećena osoba, pojam ili predmet. Taj izraz stigao je iz polinezijskog jezika tonga – tabu na tom jeziku znači; sveto, zabranjeno.

Na ekranu samsung galaxyja vidim +43…, brojeve iz Austrije. Javlja se Emanuel.

–  Nova istraga o kreditu Tila Berlina, bivšeg šefa Hypo Group jednoj tvrtci u Hrvatskoj – odmah započinje Emanuel.

–  Da? – kažem rezervirano.

–  Nova istraga o aferi Hypo otvorena je u Austriji. Poslat ću ti detalje. Mogao bi nešto napisati. Da se pokrene i kod nas – nastavlja on.

–  Ne dolazi u obzir. U Hrvatskoj je Hypo Group tabu tema – odgovaram.

–  U Europi je poznato da se protiv HDZ-a vode sudski procesi, kao i da je ta zločinačka organizacija koristila Hypo Group za pranje novca u hrvatskim mega aferama. Bilo je logično da ne žele sami sebi odsjeći granu na kojoj sjede.  Ali, sada je na vlasti druga opcija – kaže Emanuel. 

–  Naš „sette bandiere“, čovjek za sve zastave, sustave i sisteme, Mladen Bajić, ujedinio je HDZ i SDP upravo preko Hypo Group. Kad netko spomene Hypo, on okrene glavu, zatvori oči i začepi uši, a to odgovara svima. Hrvatska vlast, a ni 4,5 milijuna građana Republike Hrvatske ne smiju pomišljati, razmišljati, govoriti, ni slušati o Hypo – kažem ja.

–  Zašto Vlada RH ne zatraži pokretanje istrage? Zna se da Sanader i njegovi kriminalci nisu mogli, ali premijer Milanović i njegovi ministri su mladi ljudi, neokaljani u politici. 47,7 milijarda eura opljačkano je u Hrvatskoj preko Hypo – nastavlja Emanuel.

Moj galaxy se počeo tresti u ruci. Odmičem ga od sebe, grohotom se smijem, nadam se da Emanuel ne čuje. Nevjerojatno je koliko ima naivnih ljudi.

– Baterija mi je na kraju. Moramo prekinuti… – lažem i prekidam vezu.

2009. godine Udruga „Vratite opljačkano“ tiskala je brošuru od 76 stranica pod naslovom „Dossier Hypo“. Korišten je dio strogo povjerljivih podataka koji su procurili iz Izvješća Hypo iz Ministarstva financija. U prikupljanju ostalih informacija kontaktirane su osobe iz bankarskih, financijskih, pravosudnih i novinarskih struktura, kao i osobe bliske kriminalnim krugovima. Podijeljeno je nekoliko stotina te brošure, a dostavljena je i DORH-u. Sanaderov klan nije se previše brinuo, imali su Bajića i vlast čvrsto u rukama. Originalno Izvješće Hypo iz Ministarstva financija uništeno je, ali vjerojatno postoje kopije.

Da je samo deseti dio podataka dostavljen bilo kojem tužilaštvu neke pravne države – mega afera Hypo bio bi jedan od najvećih svjetskih sudskih procesa s pozadinom desetaka crnih milijarda eura.  

PAŠALIĆEV PLAN

Počelo je sredinom 1990. godina. Odobren je Pašalićev plan, temeljen na Tuđmanovoj ideji o 200 obitelji koje bi vladale hrvatskom imovinom. Pašalić je ušao u pregovore s Jorgom Haiderom i HAAB (Hypo Alpe Adria Bank) uz posredovanje Waltera Wolfa, Ivana Jakovčića i Ive Sanadera. Krenulo je s jeftinom kupovinom nekretnina i poljoprivrednih zemljišta u Istri, ali uskoro i šire. Urbanističkim promjenama namjene, cijena zemljišta vrtoglavo je rasla. Politički vrh Hrvatske preko HAAB vrtio je milijarde dolara isisanog hrvatskog novca, koji je ubacivan u RH i bivše republike SFRJ, Italiju, Liechtenstein, Švicarsku… Išlo je preko Pašalića, Striedingera, Kulterera, Truskallera… Ukratko, kako je Emanuel u našem razgovoru spomenuo – Hypo Group je omogućila pljačku Hrvatske od 47,7 milijarda eura.

O mega aferi Hypo ne želim pisati – jer to je tabu tema, a ja osobno dovoljno sam iskusio snagu umreženih udbaških ubojica s institucijama hrvatske vlasti i s krim miljeom. Nakon tri frakture lubanje i teške ozljede mozga (prije dvije godine!) mentalni sklop mi se poremetio. Počeo sam se plašiti mraka i konflikata s mračnim silama. Strah je najgora neman, svoje oštre zube zarije u grlo – i guši! Zbog toga neću previše spominjati aferu Hypo, izvući ću samo kratke segmente iz mraka najvećeg hrvatskog tabua – da bude manje naivnih. Objasnit ću Emanuelu i naivnima – zašto Vlada RH, premijer i ministri ne žele spominjati, a još manje tražiti otvaranje istrage po pitanju vraćanja opljačkanih 47,7 milijarda eura u Hrvatsku.

U Austriji nakon izbijanja afere Hypo glavne uloge u istrazi imali su timovi: Ministarstva unutarnjih poslova, dakle policije; Ministarstva pravosuđa i Ministarstva financija. Politički background, odnosno političku volju za provedbu takve istrage osiguravao je premijer.

Paralelno austrijskom modelu, istražne timove kod nas trebali bi formirati; ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar pravosuđa Orsat Miljenić i ministar financija Slavko Linić. Premijer Zoran Milanović trebao bi garantirati političku logistiku.

Ali!!! Uz teške milijarde, milijuni su frcali na sve strane! Gdje se mačka valja, ostaju dlake. Svi naši su „unutra“, svi imaju ruke ljepljive od pekmeza.

Ranko Ostojić, bio je direktor u Europapress Holdingu u vrijeme kada su EPH i Ninoslav Pavić bili na svim popisima u austrijskoj istrazi Hypo. Radi se o sumnjivim i fiktivnim kreditima Hypo Group koji su bili paravan pranja novca sumnjivog porijekla. Današnjim nedjelovanjem Ostojić pruža političku zaštitu Europapress Holdingu, te svom bivšem predsjedniku uprave i stanodavcu Ninoslavu Paviću. 

Orsat Miljenić, ista priča, isto vrijeme! Miljenić je bio dugogodišnji odvjetnik Europapress Holdinga firme umiješane u aferu Hypo, kada je Nino Pavić novcem sumnjivog porijekla preuzimao dio Hypo Consultants Grupe (Allegheny Financial d.o.o.).     

U brošuri „Dossier Hypo“, na nekoliko je mjesta spomenut Slavko Linić, posebice prilikom Ježićevog preuzimanja DIOKI-a. Mutne igre i mutna imena; Pukanić, Petrač, Starčević, Naperotić, Ostoja, Delacher…, banke, Hypo Groups, BLB banka iz Munchena Glumina banka, Riječka banka, fondovi Wiena Capital Partners iz Beča i HFP (Hrvatski fond za privatizaciju)… Vrte se milijuni, pa nešto ostane. Provlači se i ime našeg premijera Milanovića u svezi njegove suglasnosti za Linićevo lobiranje za BLB.  

Indikativna je i sramotna Linićeva zaštita i unapređenje Slavice Pezer Blečić, bivše šefice Deviznog inspektorata Ministarstva financija zadužene (od Sanadera i Šukera) za prikrivanje dokumenata o istrazi Deviznog inspektorata u Hypo Group i za uništavanje spomenutog Izvješća Hypo u Ministarstvu financija.

NA DJEVIČANSKIM I INIM OTOCIMA

I šećer na kraju, Zoran Milanović, premijer koji treba osigurati politički background Hypo istrage! Tvrtka-kćer Nove Ljubljanske banke, LHB (Internationale Handelsbank Aktiengesselschaft) iz Frankfurta daje povlašteni kredit od 3,25 milijuna eura bratu Krešimiru. Direktor LHB je tada bio Heinz Truskaller, bivši čelni čovjek Hypo banke u Hrvatskoj. Dovoljno i previše!

Kukuriku i izvan SDP „smrdi“! Jakovčić, Čaćić i Vesna Pusić također su involvirani u horror priču Hypo.

Sukob interesa, provizije, korupcija, kriminal, tajni računi na Djevičanskim i inim otocima? Možda sve, možda ništa? Ali, nije ništa!

Ove nabacane skice samo su iskrice velike Hypo vatre, ali i te iskrice dovoljno kažu. Aktualni vrh i bivši vrhovi su unutra i zato Hypo ostaje tabu. Zaštitarska tvrtka bogatih, DORH i Vlada RH čvrsto drže konce u rukama. Nitko neće upitati tajkune kako su zaradili stotine milijuna eura u siromašnoj Hrvatskoj. Jesu li ih pokrali, opljačkali? Najbogatiji tajkun ima preko pola milijarde eura (581.800.000 eura), politička elita živi holivudski, a perspektiva hrvatskog građanina je – pučka kuhinja!.

Emanuel reče da su Milanović i njegovi ministri mladi ljudi, neokaljani u politici. Mladi jesu, ali neokaljani…? Hm, kad se tomu doda ostatak koalicije Kukuriku – jadna nam majka!

Anno Domini MMXIII.  T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code