HULJIĆ I GRAŠO NA LJUBLJANA FESTIVALU

HULJIĆ I GRAŠO NA LJUBLJANA FESTIVALU

14. svibnja, 2022.

 

 

U predvorju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog najavljeno je jubilarno izdanje najstarijeg i jednog od najznačajnijih glazbenih festivala – Ljubljana Festivala, na kojem će ove godine od 21. lipnja do 8. rujna nastupiti najveća imena svjetske glazbene scene.

„Čini se da se svemirska industrija sporije razvija nego Ljubljana Festival“, tim je riječima Festival i generalnog direktora i umjetničkog ravnatelja Festivala, Darka Brleka, predstavio ravnatelj LisinskogDražen Siriščević, koji je i ovom prigodom izrazio podršku ovoj fantastičnoj manifestaciji svjetskih razmjera uz riječi da je to „nešto najveće što se na polju kulture može stvoriti – ne samo u susjedstvu, već i u cijelome svijetu“.

Ljeto u Ljubljani bit će u znaku baletnih i opernih predstava, mjuzikla, komornih i simfonijskih koncerata, a na programu će biti i majstorski tečajevi Festivala Ljubljana, Međunarodna likovna kolonija, radionice za djecu i mlade, Ljubljana Festival na Ljubljanici, različite uvodne priredbe prije službenog početka festivala i mnoga druga događanja.

Najavljujući program Festivala, Darko Brlek izdvojio je neke od najblistavijih vrhunaca ovogodišnjeg izdanja. Među njima su tradicionalna Ljetna noć, mjuzikl Priča sa zapadne strane, maestro Christopher Eschenbach, Béjart Ballet, Faustovo pogubljenje pod ravnanjem Charlesa Dutoita, Edward Clug, dirigent Riccardo Muti, mezzosopranistica Elīna Garanča, John Malkovich, tenor Plácido Domingo, Orkestar Zapadno-istočni divan pod ravnanjem Daniela Barenboima sa solistom Lang Langom, Simfonijski orkestar iz Pittsburgha pod ravnanjem Manfreda Honecka s pijanisticom Hélène Grimaud, tenor Juan Diego Flórez, Tajlandski filharmonijski orkestar pod ravnanjem Alfonsa Scarana, violinistica Lana Trotovšek i violist Maksim Risanov s Londonskim kraljevskim filharmonijskim orkestrom s dirigentom Vasilijem Petrenkom, Ana Netrebko i Jusif Ejvazov, gala koncert Slovenskog okteta, mjuzikl prema baladi Povodni mož (Vodenjak), Vlado Kreslin i mnogi drugi. Festival će svečano zatvoriti Bečka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Esa-Pekke Salonena.

 Događanja će se održati na više lokacija, ali kao i dosad, središnje mjesto događaja priredbi bit će Ljetno kazalište Križanke.

Program vrijedan skoro pet milijuna eura ostvaren je uz potporu Grada Ljubljane, osnivača Ljubljana Festivala, i gradonačelnika Zorana Jankovića te sponzora, prijatelja Festivala i medijskih pokrovitelja.

Na konferenciji za medije govorio je i skladatelj Tonči Huljić: „Jako mi je drago što sam dio ove priče i zahvaljujem na pozivu za sudjelovanjem.“ On će na Festivalu nastupiti sa svojom predstavom Mediterraneo, na kojoj će kao poseban gost nastupiti Petar Grašo. Riječ je o cross-over projektu koji je predstavljen kao show u kojem će publika moći čuti njegove brojne hitove i poznatu glazbu koju je pisao za druge izvođače i televizijske serije u potpunom drugačijem obliku. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code