HRVATU U GAVRILOVIĆU ’91. ODREZAO RUKU S KOJOM SE RUKOVAO S TUĐMANOM

HRVATU U GAVRILOVIĆU ’91. ODREZAO RUKU S KOJOM SE RUKOVAO S TUĐMANOM

2. veljače, 2018.

Jugoslav Vidić, porijeklom iz Benkovca, koji je u borbenom oklopnom vozilu rujna 1991. ušao u krug tvornice. Zatekavši ondje među prestrašenim mesoprerađivačima i poznatoga sindikalca Stjepana Komesa (početkom ratnih djelovanja u okolici Petrinje, na današnjem Trgu hrvatskih branitelja, nesretni se Komes srdačno pozdravio s prvim predsjednikom RH dr. Franjom Tuđmanom, koji je u lipnju 1991. bio u obilasku pripadnika HV-a na borbenim linijama oko grada, što je zabilježila ekipa HRT-a – nap. a.), prišao mu je i mačetom odsjekao desnu ruku. „Evo ustaše koji je pred restoranom pozdravio glavnoga ustašu Tuđmana“

Napisao: Josip Frković

Četvrt stoljeća iza teškog ratnoga zločina u okupinjihove ranoj Petrinji, 31. siječnja o.g., hrvatskim je vlastima, na temelju tjeralice Županijskoga suda u Sisku, iz SAD-a izručen pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, Slobodan Mutić. Budući da je Mutić, došavši 1999. u američku saveznu državu Ohajo, u imigracijskim dokumentima lagao da nije bio umiješan u genocid ili etničko čišćenje tijekom velikosrpske pobune i agresije, kažnjen je na dvije godine zatvora. Ondje je, pritisnut sumnjama hrvatskoga pravosuđa, priznao da je kao sudionik protuhrvatske oružane pobune u Petrinji s Draganom Perenčevićem iz zajedničke četničke skupine ubio dvoje Hrvata, Stjepana i Paulu Cindrić. Nakon deportacije, Mutiću su u Sisku uručena rješenja o provođenju istrage i određivanju istražnoga zatvora. Njega se tereti za kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, ratnim zločinom protiv civilnoga stanovništva iz članka 120. stavak 1 OKZRH, te za kazneno djelo protiv života i tijela ubojstvom iz koristoljublja, bezobzirne osvete i niskih pobuda iz članka 34. stavak 2 KZRH, ustvrdila je priopćenjem za medije predsjednica Županijskoga suda u Sisku Lucijana Vukelić. Uza zlodjela počinjena u ratom raskrvarenoj Hrvatskoj, Mutić je prije odlaska u SAD ubio i bivšu djevojku Aleksandru Živković, U američkom gradu Akronu, predgrađu Barbertona, od 1999. živio je mirnim obiteljskim životom, sa suprugom i dvoje djece. Podnijevši zahtjev za stalan boravak u SAD-u, zapravo je razotkriven, jer je Ministarstvo domovinske sigurnosti utvrdilo postojanje hrvatske sudske tjeralice.

Stiže i ubojica Stjepana Komesa

I dok dio medija i njihovi izvori hitru ekstradiciju ratnoga zločinca Mutića pripisuje nedavnu posjetu i utjecaju ministra unutarnjih poslova RH Davora Božinovića SAD-u, novinar našega portala u razgovoru s istaknutim lovcem na srpsko-srbijanske četničke ubojice, pukovnikom Ivicom Pandžom Orkanom, doznaje još jednu dugoočekivanu novost. Iz SAD-a će uskoro biti izručen i radnik „Gavrilovića“ Jugoslav Vidić, porijeklom iz Benkovca, koji je u borbenom oklopnom vozilu rujna 1991. ušao u krug tvornice. Zatekavši ondje među prestrašenim mesoprerađivačima i poznatoga sindikalca Stjepana Komesa (početkom ratnih djelovanja u okolici Petrinje, na današnjem Trgu hrvatskih branitelja, nesretni se Komes srdačno pozdravio s prvim predsjednikom RH dr. Franjom Tuđmanom, koji je u lipnju 1991. bio u obilasku pripadnika HV-a na borbenim linijama oko grada, što je zabilježila ekipa HRT-a – nap. a.), prišao mu je i mačetom odsjekao desnu ruku.

Glavni ustaša

Evo ustaše koji je pred restoranom pozdravio glavnoga ustašu Tuđmana“!, kazao je zvjerski raspoloženi Vidić. Tijelo nesretnoga Komesa bačeno je tada na oklopnjak, a kasnije pronađeno u okolici grada. Svjedočio je o tome i konobar Tokić. Vidić se branio da u kritičnom trenutku nije bio u Petrinji. Događaj u industrijskom krugu „Gavrilovića“ svojim su svjedočenjem potvrdili Petrinjci, Marica Markulin i Mijo Mlađenović. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. basinac
  #1 basinac 9 veljače, 2018, 00:47

  Cudno da se onaj FRANO nije javio,ma da on to ne komentira,ali da ste rekli da je Titi stroj odrezao nekakav prst,odmah bi reagirao,kao da on bas zna da to tako nije.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Akademik
  #2 Akademik 4 veljače, 2018, 06:44

  Taj što je odsjekao ruku našemu čovi, gdje sad živi i jeli ga stigla kazna?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 2 veljače, 2018, 19:28

  To su trebali već davno napravit s izručenjima i osudama.
  Ovo su neki”sitni”.
  Gdje su oni za koje se zna šta su radili i o čemu se 1991. naveliko pisalo i govorilo u medijima.
  Idemo s imenima na vidjelo nek ih kazna zasluži. samo da ne bude guljenje u zatvori već da bude milo za drago kao po nekadašnjem Dušanovom zakonu.
  Sve javno molim….

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Nonce
   Nonce 2 veljače, 2018, 21:20

   U potpunosti se slažem sa vama. I bilo bi krajnje korektno da se Dušanov zakonik primeni i na Hrvate koji su učestvovali u oluji, ali i za sve druge ratne zločince ne bitno koje su nacije i vere.

   Odgovorite na ovaj komentar
   • Mato Tigar
    Mato Tigar 3 veljače, 2018, 13:57

    Zločin je agresija Srbije na Hrvatsku i pobuna domaćih pravoslavaca pod patronatom Srbije. No kao i uvijek vaše laži nemaju mjeru. Iako zločin je zločin samo je pitanje stvarno učinjenih i onih koje vi želite nametnuti. Povijest je pokazala davno što su Srbi pod utjecajem politike radili drugim narodima iako to pokušavate sakriti i okrivljavati druge. Ipak istina je nepobjediva i izađe na vidjelo kad tad….

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code