HRVATSKA ZLATNA U AUSTRALSKOM NOGOMETU

HRVATSKA ZLATNA U AUSTRALSKOM NOGOMETU

19. kolovoza, 2017.

 

Hrvatski Vitezovi (Croatian Knights) u petak 18. kolovoza (4.30h po našem vremenu) su u Australiji (Melbourne), u svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu u australskom nogometu (International Cup) u Diviziji 2 osvojili zlatnu medalju, pobijedivši Njemačku u velikom finalu rezultatom 74-8! Bila je ovo utakmica za povijest, utakmica koja je pokazala kako Hrvati imaju pobjednički mentalitet, bez obzira o kojem sportu se radi te su dominantno pokorili konkurenciju u svojoj diviziji na najvećoj svjetskoj pozornici.

Da bi se shvatilo koliki je ovo uspjeh za našu reprezentaciju u australskom nogometu, potrebno se vratiti u prošlost i odati počast svim ljudima koji su pomogli da Hrvatski Vitezovi izrastu, prvo u europsku silu, a da se sada upišu i na svjetsku kartu. Hrvatska zajednica australskog nogometa (popularnog footyja) nije velika, ali iz godine u godinu sve više raste te se u nešto više od 10 godina koliko se taj sport igra u Hrvatskoj vidi napredak iz sezone u sezonu. Hrvatska liga danas broji 7 muških i 2 ženska kluba, a naši su klubovi redoviti sudionici europskih natjecanja. Sve to je podloga za jaku nacionalnu vrstu, koja je u vrlo kratkom periodu postala najtrofejnija reprezentacija Europe.

Ipak, s obzirom da je riječ o amaterskom sportu van Australije, razvoj i napredak ove uzbudljive igre ovisi isključivo o zaljubljenicima u footy, prijateljima Saveza australskog nogometa Hrvatske te malobrojnim sponzorima. Stoga zlatna medalja iz današnjeg finala ima još i jači sjaj, kada se uzme u obzir da prije samo mjesec dana naši Vitezovi nisu bili sigurni hoće li po prvi puta prikupiti potrebna sredstva i zaputiti se u zemlju iz koje potječe sport kojeg toliko vole. Na sreću, svijet nije ostao bez odličnih nastupa srčanih Hrvata, a zahvaljujući dugoj crowdfunding kampanji, donacijama brojnih prijatelja i sufinanciranjem polovice putovanja od samih igrača, Hrvatska može i mora biti ponosna, jer ima prvaka. Redom su padali Indonezija, Šri Lanka, Japan i Njemačka, a Hrvatski Vitezovi su ovim nastupom pokazali da im je po kvaliteti mjesto u Diviziji 1, gdje se nadamo da ćemo ih gledati i navijati već na idućoj svjetskoj smotri 2020. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Anonimno
    #1 Anonimno 19 kolovoza, 2017, 10:27

    čestitam vitezovi,budite ponosni na svoj uspjeh kao što sam
    ja,avjerujem i mnogi drugi.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code