NAJNOVIJE NA PORTALU

HRVATSKO PRAVOSUĐE NA STUPU SRAMA

HRVATSKO PRAVOSUĐE NA STUPU SRAMA

12. siječnja, 2015.

Orsat

U izvještaju o radu Općinskog suda u Zadru, što ga je u rujnu 2014. potpisala sutkinja Marina Tanta, stoji kako je od prošlog pregleda „riješen veliki broj predmeta“, ali je potom navedeno 15 parničnih sporova starijih od 15 godina u kojima nema „potrebne procesne aktivnosti“.

U nekim slučajevima sud nije radio ništa po nekoliko godina, a rekorder se krije pod oznakom P-200/13. Riječ je o tužbi za poništenje ugovora o darovanju na kojoj se ništa nije radilo 13 godina!

Sličnih primjera ima i među predmetima starijima od 10 godina: u slučaju jedne ovrhe “uočena je neaktivnost suda” u trajanju od 12 godina, a u predmetu P-2374/11 (tužba radi utvrđenja prava vlasništva), praktično 10 godina – „nije održano bilo koje ročište na kojem bi se raspravljalo o glavnoj stvari“!

Postoje i primjeri u kojima sud „unatoč požurnicama tužiteljice, pa i naredbe predsjednika suda od 4. srpnja 2014. godine nije poduzeo niti jednu procesnu radnju“. Jedna je tužba radi naknade štete podnesena još 2003. godine, a prvo je ročište zakazano za 6. svibnja 2013. godine. Neriješeno je 136 predmeta radi ometanja posjeda, a u spisu P-178/03 i nakon 11 godina stoji samo „rješenje predsjednika suda o obnovi postupka“.

U predmetima u kojima je zakonom propisano hitno postupanje uočava se da je, gledajući prosječnu starost rješavanja tih predmeta, uglavnom prekoračen rok u kojem se takvi predmeti imaju riješiti, stoji u izvještaju sutkinje Tanta. Zakonski rokovi i ovdje su probijani.

Prosječna starost neriješenih radnih sporova iznosi 2,5 godine, ali ima i onih koji se rješavaju više od osam godina. Radi uzdržavanja djece neriješeno je 83 predmeta čija prosječna starost iznosi 15 mjeseci, a jedan je takav spor star preko tri i pol godine.

Od 107 neriješenih sporova oko razvoda braka, prosječno starih 13 mjeseci, najstariji ima preko tri godine, a jedan od neriješenih sporova radi smetanja posjeda star je čak 11 godina i osam mjeseci!

Županijski sudac Boris Radman pregledao je rad Općinskog suda „u kaznenoj grani sudovanja“. U posebnom poglavlju posvećenom spisima starijima od 10 godina, Radman je primijetio da se u predmetu K-380/14 „nisu provodile kontinuirane aktivnosti usmjerene k meritornom okončanju predmeta i to kroz vrijeme od gotovo deset godina, a optužnica je postala pravomoćna tek po proteku gotovo sedam godina.“

 

Izvor: www.zadarski.hr T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code