HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U VOJVODINI I DALJE ĆE VODITI SLAVEN BAČIĆ

HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE U VOJVODINI I DALJE ĆE VODITI SLAVEN BAČIĆ

29. listopada, 2014.

0-1409161804 Custom
H
rvatsko nacionalno vijeće u Srbiji,najviše zastupničko tijelo Hrvata u Republici Srbiji i u slIjedeće četiri godine zastupat će Slaven Bačić, dosadašnji predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV). Naime, njegova je lista na elektorskoj skupštini održanoj 26. listopada u Beogradu za izbor Hrvatskog nacionalnog vijeća, u čijemu radu je sudjelovalo 132 elektora hrvatske zajednice iz Vojvodine i Beogradadobila potporu 93, od 132 elektora.Druga izborna lista – „Zajednička lista hrvatskih udruga – dr. Tomislav Stantić“, čiji je nositelj dr. Tomislav Stantić, dobila je 37 glasova elektora, a dva listića su bila nevažeća.

Prema broju osvojenih glasova, lista dr. Slavena Bačića dobiva 21 mjesto u novom sazivu Hrvatskog nacionalnog vijeća, a lista dr. Tomislava Stantića imat će 8 vijećnika.

Dr. Slaven Bačić je po završetku elektorske skupštine rekao: „ Većina elektora prepoznala je to što je dosadašnji saziv HNV–a radio u protekle četiri godine, te što su prihvatili program ovog tijela. Cilj je da se što prije održi konstituirajuća sjednica, jer nas čekaju poslovi koji su započeti, te ćemo popraviti greške kojih je bilo i kojih ima.Ono što je najvažnije i što je ključno u svemu, jeste razdoblje pristupnih pregovora s Europskom unijom, da se zajedno s Republikom Hrvatskom, Državnim uredom za Hrvate izvan Hrvatske, Veleposlanstvom, Ministarstvom vanjskih poslova i Generalnim konzulatom radi na ostvarivanju onih prava koja još uvijek nisu implementirana ili koja nam se ograničavaju. Osnovna smjernica rada u narednih četiri godine biti ćeu području obrazovanja, kulture i informiranja, ali i političkom zastupanju pred državnim tijelima Srbije“.

Dr. Tomislav Stantić, nositelj liste koja je osvojila 8 mandata u novom sastavu Hrvatskog nacionalnog vijeća kaže da je ipak zadovoljan izbornim rezultatom i da je dobro što će se u narednom razdoblju rada HNV–a moći čuti i „drugi glas“:

Hrvatskonacionalnovijeće, imaproračunodosamnaestmilijunadinaragodišnje, a upravljasaZavodomzakulturuvojvođanskihHrvatakojiimaproračunoddvanaestmilijunadinarai NIU “Hrvatskariječ” kojaraspolažusaproračunom od tridesetosammilijunadinara. 

Od djelovanja Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) ovisi opstojnost hrvatske manjinske zajednice u političkom smislu na ovim prostorima, a svakako opseg korištenja manjinskih prava i način financiranja institucija i udruga sa hrvatskom nacionalnom odrednicom.

Zlatko Ifković T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code