HRVAT  POLITIČKA ZVIJEZDA U NJEMAČKOJ

HRVAT POLITIČKA ZVIJEZDA U NJEMAČKOJ

19. listopada, 2012.

MIrko u BUndestaguMirko Trutin govori za portal Tjedno              

Razgovarao: Zoran Paškov, Frankfurt

Njemu je tek dvadeset godina a već naveliko plijeni pozornost njemačkih medija koji bruje o njegovim političkim incijativama. Mnogi koji ga dobro poznaju reći će mladić je to izuzetno inteligentan i hrabar, jednostavno rođen za političara. Neki će njegovo prezime Trutin poistovjetiti sa francuskim porijeklom ili sličnošću sa bivšim njemačkim ministrom  Jürgenom Trittinom. No, prava istina glasi: nova velika politička nada njemačke demokrščanske stranke CDU stiže iz Imotskog, a riječ je o dvadestogodišnjem Hrvatu, studentu psihologije, rođenom u Frankfurtu, koji je već nekoliko godina uspješno  angažiran u politici velegrada na Majni, gdje u ogranku Nordend obnaša dužnost dopredsjednika.

Mirko je ovih dana postao glavna atrakcija kada je pokrenuo incijativu za smanjenje plaće gradskim političkim djelatnicima u Frankfurtu, čemu je veliku popularnost  dao i njemački visokotiražni dnevnik Bild, prezentiarjući bombastićno njegovu fotografiju dok drži  100 eura u ruci uz jasnu poruku: “Samo takvom štednjom možemo doprinijeti boljitku i političari vlastitim primjerom i odgovornošću  prednjače u solidarnosti”.

  -Veseli me da je ta moja incijativa jako lijepo primjena u javnosti zahvaljujući medijima koji su joj dali potporu, ali i javnosti koja ju je poduprijela. I njemačko društvo suočava se sa financijskim poteškoćama, pa kada već mi političari govorimo ljudima da trebaju štedjeti mislim da je najučinkovitije da sami prije pokažemo vlastitim primjerom čega smo se mi političari  spremni odreći za društveni boljitak. U ovom slučaju riječ je o mojoj incijativi da nam smanje plaće za 100 eura. Mislim da bi kolege političari i u Hrvatskoj mogli to isto uraditi, te na svojem primjeru zahtjevati odricanje i štednju svojega stanovništva. Ja sam najmlađi CDU-ov političar u Frankfurtu i to je ono što mi je u ovom trenutku prednost da me kao mladog starije kolege predlažu, jednostavno usudio bih se reći guraju naprijed, jer logično na mladima svijet ostaje. Svijestan sam svoje odgovornosti i uvijek se trudim sačuvati povjerenje birača- kaže na početku razgovora Mirko, koji ponekad medijima zna kazati i NE.

-Pa sigurno kad ocijenim da mi neki story nije od koristi, da bi me netko želio izmanipulirati ili iskoristiti na bilo koji drugi način izigarti jednostavno u medijima takve škakljive teme ne želim komentirati bez obzira što znaju biti u pitanju i ugledne dnevne novine poput  “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, “Neue Presse”  i drugi. Držim da mladom političaru preveliko pojavljivanje u medijima nije osobita prednost, već ponekad zna biti i kontraproduktivno. Ovaj vaš prijedlog za intervju sam prihavtio jer to je moje prvo medijsko iskustvo sa medijima iz Hrvatske.  Od novinara zahtjevam da korektno prenose moje izjave, jer u protivnom ako se o to ogriješe više se ne odazivam na njihove pozive. Izmanipulirati me mogu samo jednom- energično će Mirko za kojega bi malo tko rekao da dolazi iz Hrvatske, jer dečko je tu rođen, perfektno govori njemački jezik, mladi je intelektualac a vjerovatno i budući psiholog.

OSVAJA DIJALOGOM

 -Moram vam kazati još i to  iako sam prijeklom stranac nikada me nitko nije po tom pitanju ništa posebno pitao, a kamoli li pokušao na bilo koji način diskreditirati. To je zaista ona prava i poštena europska orijentacija multikulturalnosti i ljudskih prava, koja se promiče već godinama u Njemačkoj, ali i u svim članicama EU – ističe Mirko, koji se ne plaši frakcijskih političkih borbi, iako je i vrlo miroljubiv političar, koji osvaja svojom spremnošću na dijalog.

 A od političkih uzora mladi političar demokršćanske orijentacije rado će istaknuti kancelarku Angelu Merkel i Petru Roth, dugogodišnju uspješnu gradonačelnicu Frankfurta. Za Merkel će reći kako je izuzetno koncentrirana i hladnokrvna u donošenju presudnih odluka za Europsku uniju i izuzetni talenat za vođenje njemačke Vlade, posebno u ova teška europska vremena, kada je euro na velikom ispitu. Bivša gradanonačelnica Frankfurta osvojila ga je svojim dugogodišnjim energičnim i vrlo promišljatim vođenjem Frankfurta, europske metropole i jednog  od većih financijskih i prometnih središta Europe. Od svjetskih političara mladom Imoćaninu posebno se sviđa Barack Obama, predsjednik SAD  kojega smatra vrlo modernim  političarem koji je znao kako uspjeti na vrlo zahtjevnoj američkoj političkoj sceni i održati se u zaista velikoj konkurenciji.

MILJENIK MEDIJA

Mirko je i veliki optimist što se tiče ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

-EU trenutno proživljava krizu koja je prolazna i iz koje ćemo izići puno jači. Hrvatska u budućnosti  kao mala zemlja sa 4 milijuna ljudi ne može se na jednom globalnom tržištu ravnopravno nositi sa primjerice: Rusijom, Amerikom, Kinom, ali kao članica zajednice EU može biti puno jača i prihvaćenija.Euro je važna stvar u EU i bez njega ne bi bilo te integracije koju imamo. Kada su u EU ušle Rumunjska i Bugarska Hrvatska je već odavno trebala biti članica zajednice europskih naroda,  jer to zaslužuje s obzirom na svoju bogatu povijest, tradiciju i kulturu. Naša prednost je ne samo turizam i kultura, već  i taj eurospki mentalitet koji je nama nekako ugrađen kroz povijest. Mislim da je Hrvatska odradila ono najvažnije, završila pregovore i spremno očekuje ulazak u europsku obitelj.To će za našu zemlju, vidjet ćete,  biti izuzetno korisno i već uskoro će se vidjeti prvi rezultati ispravnih političkih odluka. Istina nama iz CDU nije bilo baš po volji kada je nedavno bivša premijerka  Jadranka Kosor izgubila izbore, ali tako je to u politici. Za Hrvatsku je mislim najvažnije da su njezine sve veće stranke proeuropski orijentirane. To je najvažnije i zato se moramo držati skupa. Euro je kao moneta važna priča bez koje ne bi bilo integracije, istina sada nas muče financjski problemi ali vjerujem da će i oni biti  u budućnosti uspješno prevladani -kaže mladi njemački političar i za sada miljenik medija, koji  se svojim govorima i političkim stavovima već okušao i u Bundestagu kao predstavnik mladih CDU.

LOBIRANJE ZA HRVATSKE INTERESE

Iako ima političkih uspjeha i odlično je integriran u njemačko društvo Mirko je na jedan način ipak sentimentalno vezan uz rodni kraj svojih roditelja.

  -Dolje  mi živi rodbina i jako se veselim svakom odlasku u Splitsko-dalmatinsku županiju. Boravim u Splitu i u Imotskome kod rodbine gdje se odlično osjećam. Misim da je za naše mlade iz iseljeništva  jako značajno da posjećuju i ne zaborave domovinu bez obzira što su rođeni vani i htijeli ili ne, teško mogu na jedan način izbjeći asimilaciju. Važno je da oni tu svoju asimilaciju, ako već do nje stjecajem okolnosti dođe iskoriste kao prednost i mogućnost lobiranja za interese Hrvatske i ostvarenje bolje suradnje i razumjevanja među narodima, što je i cilj zajednica naroda EU. Naše iseljeništvo je jako veliki potencijal. Dijaspora ima kvalitetne ljude sa kojima bi matica zemlja trebala uspostaviti jednu aktivniju  suradnju na svim poljima, počevši od kulture, znanosti, sporta, gospodarstva itd. Za takvu suradnju trebamo angažirati i naše intelektualce koji žive vani. A ja ovdje u Frankfurtu kada uhvatim vremena volim izlaziti sa društvom kao i svi mladi, često posjetim i okupljališta mladih Hrvata svratim u caffe Milenium i sretnem se sa svojim hrvatskim prijateljima. Ta druženja mi dobro dođu za odmor od naporne političke svakodnevice-na kraju će marljivi i simpatićni Mirko u kojemu kolege političari vide pravu zvijezdu uz poruku: Neka naš Mirko samo takav ostane skroman i simpatičan! Političar je to pred kojim je lijepa budućnost u Njemačkoj i koji sigurno niakda neće zaboraviti svoje korijene tko je i odakle je. Garancija zato mu je i odlično poznavanje hrvatskog jezika na što je posebno ponosan. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Slavko
    #1 Slavko 25 listopada, 2012, 12:04

    Lijepa životna priča…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code