HRT: PROTIV DAVANJA VELIKOG PROSTORA MAMIĆU I BISKUPU KOŠIĆU

HRT: PROTIV DAVANJA VELIKOG PROSTORA MAMIĆU I BISKUPU KOŠIĆU

29. lipnja, 2017.

 

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na sjednici održanoj 28. lipnja je podržalo Prijedlog Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022. godine. Dokument kojim se definiraju programske obveze javnoga medijskog servisa bit će do kraja tjedna upućen Vladi Republike Hrvatske na daljnje postupanje, a pojedini članovi Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije tijekom rasprave iznijeli su kritičke primjedbe na taj tekst. Članica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iz redova zaposlenika Maja Sever tako je istaknula kako je Prijedlog Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske na tragu prošloga lošeg Ugovora te još površniji, a Ivica Maštruko upitao se pak čemu taj dokument uopće služi, dodavši kako je riječ o popisu lijepih želja i namjera.

Član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Saša Milošević istaknuo je kako se Ugovor čini sveobuhvatnim, no ne može se reći kamo će Hrvatska radiotelevizija ići i na što će sličiti. Član Nadzornoga odbora Hrvatske radiotelevizije Miroslav Grgić rekao kako će to HRT-ovo tijelo poduprijeti Prijedlog Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske.

Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije prihvatilo je danas i Izvješće povjerenika za korisnike usluga Hrvatske radiotelevizije Zvonimira Šeba za prvih šest mjeseci ove godine, u kojemu se navodi kako su u tom razdoblju najbrojnije bile primjedbe na uređivačku koncepciju, vrijeme trajanja priloga u informativnim emisijama, jezik i govor te ostalo. Gledatelji su istodobno hvalili HRT-ov dokumentarni program te emisije Iza zavjese Tihomira Dujmovića i Nedjeljom u dva Aleksandra Stankovića.

Predsjednik Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Zdravko Kedžo posebno je pohvalio voditelja emisije Gladne uši Hrvatskoga radija (HRT – HR) Ljudevita Grgurića Grgu za emisiju u kojoj mu je gost bio Branko Lustig, a koja je nedavno osvojila Brončani mikrofon u kategoriji za najbolji redoviti govorni program na međunarodnome radijskom festivalu u New Yorku. Na sjednici je također prihvaćeno i Izvješće o radu Programskoga vijeća za 2016. godinu.

Višesatnu sjednicu obilježila je na trenutke burna rasprava o programskim pitanjima. Pojedini su vijećnici izrazili nezadovoljstvo zbog davanja prevelikoga prostora Zdravku Mamiću u emisijama javnoga medijskog servisa. Članica Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Neda Ritz tako je rekla kako se Mamiću, ali i biskupu Vladi Košiću, daje prevelik prostor u kojemu izostaje HRT-ov komentar.

Član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Vlaho Bogišić negativno se osvrnuo na komentar o Luki Modriću koji je dao voditelj emisije Nedjeljom u dva Aleksandar Stanković u emisiji u kojoj je gostovao Joško Jelčić. Ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić na to je rekao kako očito nije dobro ni kad komentar postoji ni kad izostane.

Na sjednici je također bilo riječi i o emisiji Otvoreno koja se bavila temom korupcije u sportu te o, kako su istaknuli vijećnici, smjeni jednoga od urednika te emisije Domagoja Novokmeta. Maja Sever u povodu toga rekla je kako je Novokmet zamolio Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije da utvrdi jesu li u cijelome postupku i njegovome prestanku uređivanja spomenute emisije zadovoljeni standardi Hrvatske radiotelevizije.

Predsjednik Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije Zdravko Kedžo rekao je kako je riječ o kadrovskome pitanju te kako to nije u djelokrugu Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije, a sličnoga je mišljenja bio i Vlaho Bogišić. Maja Sever dodala je kako ima pravo pitati jesu li prekršena programska načela te hoće li se programske odluke donositi zbog USKOK-a, što je raspravi na trenutke davalo buran ton… T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anita
  #1 Anita 4 srpnja, 2017, 09:58

  Dok hrvatskoj rtv Maja Sever odredjuje sto je
  dobro, a sto ne, jadna je to Hrvatska televizija.
  Nju i acu stankovica, treba maknuti iz nasih
  glavnih medija.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • posavski lajavac
   posavski lajavac 4 srpnja, 2017, 21:07

   Ma šta napadate Maju Sever….Ona se ne boji ničega.
   Vidi se to i po pristupu uređivanja Hrvatske uživo.
   “Mala” je pun pogodak za HRT.
   Majo samo naprijed i ne daj se zaje….. kritičarima.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code