HOS-KOS

HOS-KOS

17. veljače, 2013.

 

hos-plakat

Stenogram sa sastanka Tuđmana i suradnika na dan pada Vukovara-3

Priredio: Franjo Dobrović

Vukovar je vječna tema. U skladu s našim očekivanjima  prva dva nastavka  stenograma sa sastanka dr. Franje Tuđmana s najbližim tadašnjim suradnicima izazvao je burne reakcije. Kao što smo u prošlom nastavku najavili najzanimljivije tek dolazi.

Na sastanku s kojeg objavljujemo zapisnik bili su prisutni: Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Josip Manolić, Martin Špegelj, Ivan Vekić, Antun Tus, Stjepan Herceg i Željko Olujić.

Sastanak komisije, koja će se kasnije zvati VONS održan je 20.studenog 1991. Počeo je u 9,00, a završio u 11, 00 sati.

Stenogram donosimo u integralnom obliku bez lektorskih i korektorskih intervencija, onako kako ga je zapisala daktilografska služba. Poznato je da su sastanci dr. Franje Tuđmana redovito snimani. 

ANTON TUS:

Glavaša smo odredili za koordinatora. On je to prihvatio, u zapovjedništvu obrane Osijeka. Ali je na dužnosti svojoj civilnoj sekretar za obranu u općini i koordinira te vojne akcije u zapovjedništvu, bez formacijskog mjesta nekog određenog zapovjedničkog. On je to prihvatio, to je njemu ponudio Gorinšek, zajedno s njim u razgovoru. I to mislim, da živi i da radi. Na taj način su ti ljudi, koji su više vezani za njega, koji su u toj osječkoj brigadi, unutra, na neki način potpuno aktivni. Hoću da kažem, tu se i neće doći u pitanje njihovo izvidjanje. Mislim da to treba da ostane na takvoj razini. Što se tiče Dedakovića, taj je krenuo, meni se javio, ja sam vam rekao jednom telefonom samo. I poslije toga nemam više nikakvih vijesti od njega. Trebalo bi pod svaku cijenu njega naći i dovesti, da on izvrši svoju obvezu, mora da podnese izvještaj. On se nije javio u zonu zapovjedniku, kojem je trebao da se javi, niti je došao kod nas. Iako ima namjeru da dođe kod mene, ali još nije stigao. Borković se jučer javio dok sam bio ovdje odsutan.

PREDSJEDNIK:

Borković, Borković.

ANTON TUS:

Da, Borković se jučer javio, dok sam bio odsutan.

PREDSJEDNIK:

Fizički se javio?

ANTON TUS:

Ovdje je u Zagrebu, telefonom se javio. Mislim da je na telefonu bio general Stipetić i rekao mu je da dođe. Rekao je ako je tu general Tus da dolazi odmah, onda kad on dodje. I ja sam tom Stipetiću javio kad se opet javi da ga odmah pozovu da dodje, da ga zadrže, željeli bi da se susretnemo i da vidimo šta hoće. I obećao je da će danas poslije 9 biti dolje. Da li će stići, telefonom nije javio ništa. Smatram da bi njega trebalo uključiti da podnese izvještaj i sve ostalo. U Vinkovcima je izrazio da želi da ostane u zapovjedništvu i da radi dalje i da misli da vukovarsku brigadu treba zadržati, ne rasformirati. I da je on voljan uključiti se u sve to. To su zadnje izjave koje ja znam…

PREDSJEDNIK:

Gospodo, ja moram po programu otići, pa ćete  vi nastaviti sastanak sa svojim predsjednikom Komisije. Da ja još nešto kažem, tu ima nekoliko pitanja- jedno je vojno, drugo je ovo policijsko, treće je ono odnos HOS-KOS itd. Iz ovoga što se desilo, meni je jasno da je obrana Vukovara bila sabotirana. Dedaković je bio tu prije jedno 14-tak dana, primio sam ga s jednom grupom njegovih. On je tvrdio, na moj zahtjev, da se u Vukovar probije grupa 30,50,150 koliko može, da je to od moralnog značaja, da im se donesu lijekovi, cigarete i jer je bilo govora o tome. Rekao je da je sve minirano i da se ne može zec probiti. Ja sam rekao-slušajte-ja nekakvog iskustva iz rata imam, ali da je to baš tako to je nemoguće, s druge strane kad sam bio na početku toga rata, na istočnom bojištu u Vinkovcima su mi rekli da ima jedan seoski put, ali da je opasan itd. Prema tome kasnije se pokazalo da su se ljudi ne probijali nego jednostavno odlazili, neke grupe su prošle bez borbe, neke su zalutale. Prošlo je onih 26 i rekli su da ih je moglo proći 260…Očito da se moglo iz Vukovara, prema tome moglo se i u Vukovar. Znači sabotaža obrane. Zatim razgovarajući s ljudima saznao sam da tog mladog Jastreba nikad nisu vidjeli izvan bunkera. A nekoliko puta je samnom razgovarao gospodo na način, da mi je bio na dohvat, naredio bih odmah-zatvor. Jedan kapetan koji je došao k nama prije dva mjeseca dozvoljavao je sebi da samnom razgovara kao da je on predsjednik Republike, a ja neki njegov podnarednik. Razumijete…

Dobro ja mogu shvatiti i ove, u samom Vukovaru, s obzirom na ovo, dosita su mogli misliti da im ne pružamo dovoljnu pomoć, s obzirom da se mogla pružiti, je li tako. Prema tome, njega bih mogao shvatiti. Ali su mi mnoge okolnosti i u samome Vukovaru sumnjive s obzirom da su to htjeli spriječiti, čak i onaj prvi konvoj, da ne ulazim u to, jer smo već nešto govorili o tome. A taj Dedaković, isto tako znači izvukao se. Prema tome mislim da je Dedaković već u Vukovaru igrao ulogu sabotera i ostavio si takvoga tamo. A kad se izvukao van, dobio je zadaću da on izvana pomogne obranu Vukovara, aktivnim djelovanjem. Onda to nije učinio i isto tako u bunker i nigdje. I kad mu je rečeno iz operativnog štaba, koliko ja znam,  da ide u proboj, onda je rekao da je on zapovjednik i da nije njegovo…Što se Dedakovića tiće gospodo ništa drugo ne treba nego optužba, koji se poziva na svrgavanje ustavnog poretka, Sabora, Vlade, predsjednika Republike- sve je optužio za veleizdaju-da je jasno s kim je imao posla. Prema tome njega ne treba  ovo što je genral Tus rekao ako bi došao, nego direktno u zatvor. Tu ne treba, molim vas, nikakvih dvojbi. Nema se tu što puno misliti i o Ljilji Tot. Kakva je sad tu dvojba da li je to u nadležnosti MUP-a ili SUP-a. I vojno lice, čak i vojno lice kad prekrši zakone, jasno je da treba biti predmet i briga MUP-a, a ne samo vojnoj policiji. Imajući u vidu dosadašnja iskustva mogu reći-da je sabotaža, sabotaža Dedakovića nedvojbena. Ali mi je isto tako upitno:-Kako to da i mi akcije koje smo planirali, naredili odavde, što mi je general Tus, načelnik Stožera, predlagao da će poduzimati nekakve ofanzivne akcije, da i mi nismo uspjeli, po svojoj ovoj liniji, koja ne bi trebala biti sabotirana, da nismo uspjeli izvršiti proboj kod Marinaca-Bogdanovaca. A, rekli smo da treba ubaciti i neke grupe, a znači ubaciti neke grupe, znači u odnosu na razbijanje protivnika iz pozadine, ali i u odnosu Vukovara. Znači, i tu mi nešto nije štimalo izvan ove jasne saboterske grupe.

Pa bih molio generali Tus, Špegelj, da u tome pogledu prodiskutirate i da predložite, da vidite što je tu. I da predložite tko je taj čovjek, koji bi morao biti, znači sada. Jer mi s Gorinšekom, kažem, iako svi najtalentiraniji itd. Ali mi ipak nije štimalo. Ipak su tamo Dedakovići proveli svoju akciju. A naša akcija nije uspjela.

Prema tome molim prijedlog i to posebno onda da o tome raspravimo. Tko da tamo bude? Da li Špegelj, da li Stipetić, da li Feldin ili netko, ali netko tko bi bio odgovoran, koji bi bio zadužen i to ne za jedan dan nego tok traju te operacije.

To je to što se tiče toga. U vojnom pogledu, isto tako bih vas molio, mislim da bi nam trebala neka ofanzivna akcija, neki uspjeh.

Znate nisam daleko od toga, da bi jedna dobro planirana akcija dovela do toga da mi zauzmemo Vukovar, sada ponovo, baš zato što to protivnik ne očekuje, razumijete. Ili, ako bi nam, razmotrite to. Dalje mislim da bi nam trebalo da osvojimo Petrinju. Neki uspjeh, koji bi nam bio vojnički uspjeh i koji bi ometao ofenzivne planove protivnika. Molim vas da s toga gledišta- Knin, sada dok oni, zašto ne udarimo po Kninu. Govorio mi je pred neko vrijeme ministar unutrašnjih poslova, da i on ima sredstva kojima bi mogao udariti po Kninu. Hajde, molim vas, razmotrite to s toga polja, jer to odmah prije nego Špegelj, da ne ide nigdje, dok ne razmotrite u glavnom stožeru, pa da se posebno u vojnom pogledu. S tim da se vidi-govorite nema naoružanja, nema da. Ali u MUP-u ima još jedan plan, koliko se snage MUP-a mogu organizirati i koliko god ih ima, još tog naoružanja koje bi trebalo upotrijebiti.

Toliko o vojnome.

Drugo za mene je pitanje Dedakovića i njegove grupe, Ljilje Tot itd. To je nedvojbeno i to je neuspjeh, ako mi ne znamo gdje se on nalazi i šta onda, i kako možemo, kakvo pouzdanje možemo imati u MUP, bogamu on se kreće s grupom od 10 ljudi, jučer sam čuo tri žene, danas dvije.

Prema tome molim predsjednika da se s time pozabavite, molim.

Što se tiče Merčepa –čovjek koji je sve ono izvršio što smo čuli danas, koji znači nije izvršio četiri zadatka, koji pred televizijom kaže da je to odred sastavljen od MUP-a, rezervne garde i Stranke prava, ne može biti savjetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Osim toga on razgovara, on osobno razgovara, ne znam ili sa Paragom ili sa Paraginim čovjekom i ovi ga iz Paraginog štaba traže, da dalje može poslati 300 ljudi, on obećava i tisuću. Prema tome tu više nema nikakvih dvojbi, što se njega tiče ne može biti. Prema tome, molim da na ovoj komisiji zaključite, što se mene tiče savjetnik ministra unutrašnjih poslova ne bi mogao biti i ne samo da ne bi mogao biti nego treba poduzeti tako.

Glavaš je oformio tu brigadu, jasno tu je netko dobro rekao. Mislim general Špegelj, jasno da bi bilo lijepo u Osijeku, u toj elitno naoružanoj jedinici, je lijepo. A to se isto postavlja pitanje Glavašu i u ovome smislu. Mi smo stalno tražili, a iz Vukovara su govorili:-Zašto se iz Osijeka ne pomogne obrana Vukovara. Znači imamo najelitniju, najnaoružiraniju jedinicu tamo, od koje isto tako nikakve koristi nije bilo  u tim našim obrambenim naporima.

Dajte molim vas i s tog gledišta razmotrite to tako.

HOS i KOS. Gospodo dajte razmotrite što je učinjeno u pogledu razoružanja i obezglavljenja HOS-a? Što ste učinili? Mi diskutiramo, diskutiramo. Molim ja bih molio, poslije vašeg sastanka da predsjednik dodje i da me izvjesti o tome šta je učinio, koji su još uvijek bili u tom zauzetom Starčevićevom domu, sa naoružanim ljudima, oni tamo imaju svoj stožer, oni još djeluju kao ratni stožer HOS-a, kao Paraga se potpisuje kao vrhovni zapovjednik itd. I jasno pripremaju ono što pripremaju, znači, u odnosu prema javnosti stvaraju to da me i Vance pita:-Znači imate paravojne organizacije. Da li i šta one znače u Hrvatskoj, i u odnosu na Mirovne snage itd. razumijete.

Ami, a šta mi radimo po tome? Mi nismo uhapsili, ni saznali tko je taj neki dripac, jedan od glavnih Praginih ljudi je nekakav Vuković, je li? Dripac od 20, ne znam 23, 25 godina za koga nitko ne zna tko je šta je itd. Školovan , vjerojatno za specijalne zadatke i sad nam tu stvara probleme i dovodi u pitanje, je li, obranu Hrvatske i hrvatske politike. Direktno spremaju rušenje predsjednika Republike, hrvatske vlasti. To znači dovodi u putanje obranu Hrvatske i pozicije Hrvatske u ovim kriznim danima, a što mi činimo?

Pričamo tu već za ovim stolom u državnom vijeću sigurnosti  najmanje dva, tri mjeseca, molim pogledat ćemo zapisnik. Što smo učinili? Ja bih molio predsjednika da u tom smislu konkretno donesete odluke.

Ja mislim koliko god ne treba stvarati heroje od Parage i ljudi oko njega isto tako ne možemo sjediti skrštenih ruku dok oni nastavljaju svoju raboti i smiju nam se.

Kaže preuzeli su naš poligon, kaže uštedjeli smo čak sto tisuća maraka  jer su oni preuzeli da ga održavaju. Ali to je i dalje u našim rukama. Dokle smo došli? Da li je HOS povezan s KOS-om? Jučer je bila jedna informacija koju je Adanić dobio. Kaže da KOS preko javlja da ima sedam ljudi agenata KOS-a u našem vrhu, u našem vrhu i u Glavnom stožeru i oko stotinu ljudi u gardi i MUP-u i da se ovih dana očekuje da oni nešto učine.

Gospodo koliko znam trojicu u Glavnom stožeru smo do sada identificirali, ali ne i do kraja uklonili. Gospodo treba nam konkretna akcija . Uklonimo i one za koje nismo sto posto do kraja sigurni. To je rat. Ne možemo se igrati.

(Nastavit će se.)   T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Željko Beljo
  #1 Željko Beljo 25 siječnja, 2014, 21:18

  Bravo Franjo !!!!!!!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. marinko
  #2 marinko 5 svibnja, 2013, 16:35

  Kao nastavak predhodnoga mojega komentara dodajem to da je učinjen najveći mogući propust,kardinalna greška, koju vojni vrh inače može počiniti a taj je da odmah nije uspostavljena hijerahija odn. zapovjedni lanac od vrha do dna sasvim konkretno, poimenice i na način kako se to inače radi jer vidljivo je iz članka da se nije znalo tko je kome nadređen a tko je podređen zapravo svi su se međusobno mogli pozivati na neko X formacijsko mjesto ali bez ikakvoga stvarnoga učinka u smislu donošenja izvršnih komandi za koje se treba znati tko ,kako, kada i gdje ih ima izvršiti.I kako su se išta konkretno i mogli dogovoriti kada im je stanje na frontu bila potpuna nepoznanica uzevši u obzir kako sam predhodno napisao da čak nisu znali kako i na koji način je oružje među ljudstvom raspoređeno i dijeljeno tj. ukupna količina oružja koje je vani njim nije bila poznata.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. alo,baja,maja,vlaja
  #3 alo,baja,maja,vlaja 23 veljače, 2013, 00:49

  TUĐMAN: Tko?
  LUČIĆ: S.Sopta Baja.To su,dakle, nekakvi ekstremi,imamo još jednu grupicu ovoga V.Ćorića koji je od našeg B.Rajića, koji nije bio loš,napravio paranoika.Znači, nije samo protiv K.Zubaka,nego protiv sviju.Ja mislim da je vrijeme da počnemo stvarati sustav.Mislim da bi bilo opasno dati stranku čovjeku kojim se može manipulirati.
  TUĐMAN: Dobro,kada je prestao biti Jugoslaven i pisati ćirilicu?
  LUČIĆ: Ne znam kada,ali je bio.Vidjeli ste čitav studij njegov, on se na svakom ispitu tako potpisivao.Meni je otvoreno Neven Tomić rekao: ‘pustite vi da oni iznesu Čovića,Jelavić i njegovi, on je naš’.Toga se bojim, e manipulacije sa ljudima dolje.Ono što je posebno slučaj s Jelavićem i Ćorićem. Jedan je završio Vojnu akademiju, a drugi je uspio Strojarski fakultet završiti.
  TUĐMAN: Čović?
  LUČIĆ: Ćorić, ne Čović…
  TUĐMAN: A tko je taj Ćorić?
  LUČIĆ: Valentin Ćorić, to je od Šite brat.
  TUĐMAN: A Valentin Ćorić, dobro.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code