OROBILI SDK I BANKU, NESTAO ŠLEPER ORUŽJA

OROBILI SDK I BANKU, NESTAO ŠLEPER ORUŽJA

5. svibnja, 2013.

 

branitelji2 1352188910

Stenogram sa sastanka Tuđmana i suradnika na dan pada Vukovara- 6.dio

Priredio: Franjo Dobrović

U šestom, i posljednjem, nastavku stenograma sa sastanka dr. Franje Tuđmana s najbližim tadašnjim suradnicima, održanog 20.studenoga 1991. dan pada Vukovara, nastavljamo s prikazivanjem nepoznate povijesti. Mnogi događaji iz novije povijesti, posebice Domovinskog rata, nisu nepoznati samo mlađim uzrastima nego i mnogima od nas koji smo tih godina, na početku devedestih, proživljavali sve to, a zapravo ne znajući što se događa.

Na sastanku s kojeg objavljujemo zapisnik bili su prisutni: Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Josip Manolić, Martin Špegelj, Ivan Vekić, Antun Tus, Stjepan Herceg, Milan Ramljak i Željko Olujić.

Sastanak komisije, koja će se kasnije zvati VONS  20.studenog 1991. počeo je u 9,00, a završio u 11, 00 sati.

Stenogram donosimo u integralnom obliku bez lektorskih i korektorskih intervencija, onako kako ga je zapisala daktilografska služba.  Poznato je da su sastanci dr. Franje Tuđmana redovito snimani.

Materijal je prvi put javno objavljen.

 

 

 

STJEPAN HERCEG:

Gospodine predsjedniče ja bih se nadovezao samo na ovo što je kolega Vekić samo u završnom dijelu napomenuo. Istina je da javnost očekuje sada, već je najavljeni rad komisije i naš izvještaj. Čitam u priopćenju Ministarstva obrane bitnu stvar, gdje se kaže:-da pojedini elementi u službi KOS-a, drugim obavještajnim centrima, koristili težak položaj Vukovara za širenje defetizma.

Javnost sada sa sigurnosšću očekuje ime i prezime, tko je taj čovjek koji je širio defetizam i na taj način doprinio padu Vukovara. A što se samog oružja tiče, to je ono što sam htio reći:

Postoje podaci, recimo Ministarstva obrane, ili u MUP-u da je dana tog i tog poslan šleper, koji je vozio xy u Vinkovce , ili do Vukovara, ali mu se kasnije trag izgubi.

Dakle trebalo bi u okviru toga, jer javnost očekuje ime i prezime-nije bitno-da li je to šofer ili je to ministar. Netko je ovdje zakazao,svjesno, ili nesvjesno, namjerno, ili nehatno.

Javnost očekuje da na dan, kada se izvještaj objavida čuje tko je uhićen.

Dakle, ta akcija uhićenja mora,smatram, pratiti izvještaj i uslijediti, najkasnije na dan objavljivanja izvještaja. Jer, nema nikakve sumnje,- ako je jedan šlepšer tamo krenuo, sa ne znam koliko oružja, a nije isporučen tamo gdje treba, – da tu netko mora završiti u zatvoru.

I na taj način će puk redovno biti zadovoljen, u tom pogledu neka satisfakcija će biti pružena ljudima,-ipak hrvatska vlast se brani, brani nas, zapravo. Svi se branimo od lopova, kriminalaca, diverzanata, ili ne znam koga.

Pa bih molio da onda Ministarstvo, kako MUP, tako i Ministarstvo obrane bude što efikasniji u tome, i da nam što prije dostavi te materijale, za koje, molim, da onda ostanu u krajnjoj konspiraciji sve do časa kada svi ocijenimo što će se dalje javiti.

Hvala toliko sam htio reći.

JOSIP MANOLIĆ:

Hvala lijepo.

Da li želi još netko? Što mislite o rokovima , molim.

Milane izvoli.

dr. MILAN RAMLJAK:

Što se tiče ovih ciljeva još nisam nasigurno sa svim ciljevima.

Jedan od ovih ciljeva, ili sadržaja, koje ste vi naveli, da bi trebalo napraviti-spomenuto je i ispitivanje

u kojoj mjeri ta javnost, dio javnosti bio mobiliziran na rušenju legalne vlasti.

Mislim da bi to nekako moglo biti unutra, ali sasvim skriveno, da nam se izvještaj ne pretvori u to da ova komisija praktički poziva na red ili odgovornost one, koji se javljaju bilo iz opozicije, bilo po kojoj drugoj liniji.

Eto, oni su nam krivi što nam se to dogodilo.

Drugo je pitanje ovo o kome u velikoj mjeri nije bio naglasak, a morao bi biti naglašen taj element djelovanja druge organizacije koja se permanentno i sistematski suprostavljala uspstavljanju reda i mira na tom području, pa i obrani Vukovara.

To su oni podaci koji neće doći ovdje iz ministarstva, koliko vidim nego bi trebali doći iz ureda za zaštitu ustavnog poretka ili od ovih, bar iz Ministarstva obrane iz ovog dijela službe.

Meni se čini da je to jedan od ključnih elemenata.

Mi bi sada i to trebali slijediti i ovo što je rečeno na dan objavljivanja izvještaja trebalo bi zatvoriti ljude, ja mislim ja mislim sve one koji su na bilo koji način opravdano osumnjičeni, dakle, da postoji vjerojatnost, utvrđena vjerojatnost da su sudjelovali u nekoj od tih aktivnosti,oni bi morali biti pod kontrolom odnosno u kućnom pritvoru ili zatvoru. Tu nema mrdanja.

Ako mi izgubimo Dedakoviće, Tote, ove,one mi nećemo moći otkriti uopće ovu drugu mrežu, a to je ključno da bismo mogli taj lanac prekinuti i da bismo se mogli uspješnije vratiti u obranu Vukovara i braniti Hrvatsku, jer ja mislim da je ta mreža loša vrlo široka.

Meni je neki dan došao jedan čovjek iz Varaždina

, koji se tuži na kadrovsku politiku, jer navodi imena svih onih koji su ranije radili po raznim linijama, koji su sada u bjelovarskom tom korpusu ili kako se zove- brigadi ili zoni zauzimanja.

Možda bi to sasvim iz izvještaja trebalo izostaviti. Osim one, koje su, kad se utvrdi i ispita linija veza, direktno bili u službi KOS-a, HOS-a, boga jokina.

Te stvari treba permanentno raditi. Vjerojatno se to radi, ali možda su neki ljudi sasvim uredu, ali postoji sumnja da su neki uključeni i neke aktivnosti koje su na toj liniji slabljenja obrane.

Drugi segment je ovaj vojno-civilnog karaktera. Na segmentu vojno-civilnog karaktera trebalo bi vidjeti zapravo tri stvari.

Kod vojne što je bila čista sabotaža, što su elementi loše organizacije i treće, civilno, što su elementi loše opskrbe.

JOSIP MANOLIĆ:

Kaže dau hotelu “I” ima mnogo ovih koji su se vjerojatno vratili iz Osijeka uniformiranih, koji žele izdaju

/ upadica sa strane/:

Iz Vukovara, koji žele da pobjegnu vjerojatno i van. Zato bi ih trebalo lijepo opkoliti od glave do podruma. Tamo je misija. Dobro kad misija neće biti. Kada? Poslije osam. Neće Evropska misija raditi po noći.

/ upadica sa strane/:

Oni tamo spavaju, svi su tamo.

GOJKO ŠUŠAK:

Joža i Gorinšeka, i nekoga od ovih oficira koji znaju Dedakovića i ovu grupicu oko njega, da su oni ponijeli dovoljno sredstava, da će se oni tu razmjestiti po stanovima, po hotelima i da će…

JOSIP MANOLIĆ:

Da će tući?

GOJKO ŠUŠAK:

I da će djelovati.

JOSIP MANOLIĆ:

Ma to su priče. Vjerojatno takvi planovi postoje, medjutim kad bi išli u glavu, onda bi ostali bez repa.

GOJKO ŠUŠAK:

To je jedno. Drugo je pitanje samo dana. Sad će početi optužbe tko je koga prevario, tko je uzeo više novca i što je očito da se radi o ogromnim sumama. U Vukovaru su orobili SDK, banku su orobili, sve mislim.

JOSIP MANOLIĆ:

Dakle, hapsiti sve što je oko njega, nikoga propustiti,a onda ćemo selekciju kroz istragu vršiti. Ako treba čitavu jedinicu onu antiterorističku obući u vojne uniforme, dati im oznake vojne policije i da se s njima obračunava.

Reći ću im, nema nikakve pogodbe. Otpor, prvi koji puca taj je u prednosti.

MILAN RAMLJAK:

Oni bi mogli tada uzimati članove misije kao taoce. Tu treba biti oprezan.

JOSIP MANOLIĆ:

Jasno treba ih razbiti samo i problem ćemo skinuti s dnevnog reda.

Mislim problem će i dalje ostati. Za mene je veći problem ova naša neorganiziranost na svim frontovima.

To znači, moramo poći od komadanta, od zapovjednika brigade, na bataljon, na desetara, odnosno vodnika onoga tko nam to vodi.

U akciji promijeniti, bez obzira znali mi nešto o Merčepu do sada ili ne znali, za mene je dovoljno da nije izvršio zadatak.

U vojsci se ne diskutira. Zadatak je taj i moram ići, ja ga moram izvršiti. Nisi ga izvršio smjena u najmanju ruku ako ne vojni sud.

To moramo zavesti, to mi nismo. Do sada je kod nas vladala neka pseudodobrovoljnost od formiranja jedinica, pa do komadovanja Ii svega drugoga.

To je ono što je naša rak- rana, a mislim da je ipak moramo izrezati, a izrezat ćemo je na zadacima.

Molim, jedinica ta ima taj zadatak i mora ga izvršiti ili izginit.

Niste vi Milane završili.

MILAN RAMLJAK:

Dakle, ta tri četiri elementa: organizacija, opskrba civilna, način podrške i sistem komunikacije odnosno komandiranja, to su elementi koje treba analitički spomenuti tamo i vidjeti gdje najviše škripi, ali ne toliko da se utvrdi izravna odgovornost. Ona mora biti vezana uz elemente sabotaže ili neznanja, nego da se može dati za bolju organizaciju budućnosti.

S druge strane postoji i ova saborska komisija. Vi ste spomenuli da bi mi to pripremili do prve sjednice Sabora odnosno saborskih vijeća. Trebalo bi vidjeti da li je ova saborska komisija uopće nešto napravila, da li ona radi i u kojoj mjeri. Ne znam tko je predsjednik te komisije…

STJEPAN HERCEG:

Evo, jutros sam primio. Zatražio sam od Andjelka Sikirića, tajnika Sabora, i on mi je dostavio Odluku od 9.studenog iz koje se vidi tko su sve članovi te komisije ili povjerenstva kako se ovdje kaže…

Dakle to je stvar o kojoj treba voditi računa već sada.

GOJKO ŠUŠAK:

Zbog javnosti je bolje da se odvoje,- da je Sabor imao svoj nezavisni izvještaj, i ova komisija svoj.

JOSIP MANOLIĆ:

Dobro, to je bilo 9., kažete, danas je 20. jesu li šta napravili?

STJEPAN HERCEG:

Ne nisu ništa napravili. Koliko ja znam nisu ništa napravili. Uostalom vi bi trebali odmah to znati.

JOSIP MANOLIĆ:

Dobro, nećemo se na to nadovezati, ali ćemo voditi računa, da u toku, ukoliko bude nekih zahtjeva s njihove strane da kordiniramo taj rad.

Dakle, da ne budu dva različita izvještaja, o istoj temi.

Hvala lijepo.

Da li želi još netko oko ovih rokova, oko zadataka?

Da izvolite.

ŽELJKO OLUJIĆ:

Ja sam shvatio što je gospodin predsjednik,-pitanje, zapravo i optužbe, koje će se svesti- da li smo prodali, je li Slavoniju,-da nismo posvetili pažnje Vukovaru, kao dio ratišta Republike Hrvatske.

Medjutim u pogledu,upravo radi toga, koji je zadatak te komisije, mislim da bi te rokove trebalo aktivirati na način,da ne kažemo sada-do nedjelje,-neka gospoda iz Ministarstva obrane I Ministarstva unutarnjih poslova,isto tako iz Ministarstva informiranja odmah nam daju tu amfornu masu, koju moramo razgledati. Jer je to jedno čitanje , i usvajanje jedne analize, koje zahtijeva vremena…To se tiče obrane Hrvatske države. Tako toliko ja, hvala lijepo.

JOSIP MANOLIĆ:

Dobro, hvala lijepo.

Molim, ima li još nešto? Izvolite.

STJEPAN HERCEG:

Svako, htio sam reći, da bih to učinio odmah, ako već raspolažu ministarstva, i djelomičnim materijalima,nekakvim- ne mora to biti sada, ali da se ne čeka do zadnjeg papira. Dakle, ono što imamo sada, da damo ljudima, da udju u stvar.

Ja bih molio da ministarstva to tako pošalju. Hvala lijepo.

JOSIP MANOLIĆ:

Da, dobro hvala lijepo.

Milom, vašu kancelariju,znaju svi,molim izvolite.

STJEPAN HERCEG:

Da, Banski dvori 2, da. Hvala.

JOSIP MANOLIĆ;

Da, dakle vi ste tamo. Hvala lijepo.

/ ZAVRŠENO U 11,00 SATI/ T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. marinko
    #1 marinko 5 svibnja, 2013, 16:44

    Vojni vrh ,general štab armije koja je u ratu i koja aktivno provodi ratne aktivnosti nikada i ni na loji način sebi neće dopustiti sastančiti na ovakav neprimjeren način .U dalnje komenturanje ne upuštam se ,naime odavno mi je sve kristalno jasno te sada stvarno više ništa od toga bitno nije.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code