HOĆE LI PLENKOVIĆ POMAGATI ZVIŽDAČIMA?

HOĆE LI PLENKOVIĆ POMAGATI ZVIŽDAČIMA?

12. srpnja, 2016.

 

Dolazi iz EU parlamenta koji je ovih dana zauzeo stav da su zviždači društveno korisni i neophodni. Vjerujemo da će Plenković stav EU parlamenta htjeti i znati preslikati u hrvatsku političku realnost. Nadamo se da će u novoj funkciji i s europskim štihom, poduprijeti prijedloge udruge Zviždač da se zaštititi postojeće zviždače

Napisala: Vesna Balenović

Europski parlamentarci, na ovotjednom zasjedanju uputili su kao nikad do sada, jasnu poruku o potrebi osnaživanja statusa zviždača koji otkrivaju nezakonite ili neetične postupke u javnom i privatnom sektoru, te njihovoj ulozi u jačanju europske vladavine prava. Preporučeno je da se nacionalna zakonodavstva osnaže, usklade i donesu bolji zakonski okvir za pravnu zaštitu zviždača od progona, represija i prijetnji.

Na žalost do sada je u Hrvatskoj bio prisutan posve suprotan trend. Dosadašnja politička vodstva u Hrvatskoj nisu prepoznala pravu važnost zviždača. Zviždače koriste samo u predizborne svrhe. Iskrena, trajna i učinkovita potpora zviždačima do sada nije dolazila niti s jedne strane političke moći. Hoće li Hrvatska konačno dočekati novu, mladu garnituru europski orijentiranih političara, neokaljanih kriminalom, kompetentnih i vjerodostojnih, koji će znati pravilno vrjednovati ulogu zviždača?

Kako probleme zviždača doživljava naša politička elita?

Svakog političara koji kaže da se zviždačima ne može pomoći, možemo smatrati slabićem ili suučesnikom u kriminalu, jer takvim pristupom potiče nepravdu. Kako probleme zviždača doživljava naša politička elita?

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je svojevremeno obećavala zaštitu zviždača i osnivanje Ureda za zviždače na Pantovčaku u cijelosti je izigrala povjerenje zviždača. Zviždače je nakon svog ustoličenja odbacila, čime je dodatno potvrdila Odluku Povjerenstva za sukob interesa o vlastitoj političkoj nevjerodostojnosti.

Novoosnovana politička formacija Most nezavisnih lista za sada na žalost, nije našla mjesta za rješavanje statusa i problema zviždača niti u jednoj svojoj Reformi koju je najavljivala. Hoće li takvim pristupom na predstojećim rujanskim izborima polučiti veće povjerenje građana, sumnjamo!

Na koga je čelnik SDP-a Zoran Milanović mislio kada je rekao da će ga razapeti, ako pomogne zviždačima, ne znamo, ali nas je takvom izjavom svjesno ili ne, pokušao obeshrabriti u daljnjoj borbi protiv korupcije i kriminala.

Što zviždači mogu očekivati od promjena u vrhu HDZ-a? Andrej Plenković upravo dolazi iz EU parlamenta koji je ovih dana zauzeo stav da su zviždači društveno korisni i neophodni. Vjerujemo da će Plenković stav EU parlamenta htjeti i znati preslikati u hrvatsku političku realnost. Nadamo se da će u novoj funkciji i s europskim štihom, poduprijeti prijedloge udruge Zviždač da se zaštititi postojeće zviždače, a da se za sve buduće, već ove jeseni u Saboru donese Zakona o zaštiti zviždača.

Vjerujemo da će nakon ovako jasno izraženog stava EU parlamenta o zviždačima, i ostale stranke zauzeti isti stav te da će nam ova jesen konačno donijeti Zakon koji će štititi zviždače.

SOA: 20 korumpiranih sudaca!?

Kada su zviždači godinama upozoravali na korumpirane suce, navodeći i konkretna imena, s najviših instanci govorilo se da time neopravdano ugrožavamo i štetimo ugledu sudaca i pravosuđa. Ovih dana u svom Izvješću Sigurnosno obavještajna agencija SOA navodi 20 sudaca kao sigurnosnu prijetnju Hrvatskoj. Nije li to poziv na opći alarm u Pravosuđu? Tko nam kroji pravdu i određuje sudbinu?

Koliku je materijalnu i društvenu štetu počinilo tih 20 korumpiranih sudaca u jednom danu, tjednu, mjesecu, godini i svom radnom vijeku? Koliku su nepravdu ozakonili, kolike su traume i duševne boli prouzročili? Za kolike su milijarde oštetili i osiromašili Hrvatsku?

Do kada ćemo tolerirati prisutnost takvih sudaca, koji u pravosudnom sustavu generiraju patologiju i potiču razvoj kriminala i pljačke? Izvješće SOA-e samo potvrđuje da su zviždači bili u pravu i da reforme Pravosuđa moraju temeljito protresti i pročistiti kadrovski sastav sudaca.

Pravdu nećemo moliti, već ćemo pravdu zahtijevati!

Stranačke elite od „previsoke“ politike i borbe za vlastite interese zanemaruju temeljnu potrebu građana za pravednom i poštenom Hrvatskom. Pravda je postala roba i prečesto ovisi o subjektivnoj procijeni i dobroj volji onih koji odlučuju o našim životima, pri čemu gotovo u pravilu prevagu odnose donacije, provizije i mito bogatih poslodavaca i moćnika. Presude i važne političke odluke ne bi se smjele umjesto u službenim uredima donositi za prepunim stolovima u raskošnim vilama bogatih donatora. U toj priči gubitnici su uvijek pošteni građani i zviždači! Zato, prava zviždača ne smiju biti prepuštena volji i trenutnom raspoloženju pojedinih moćnika, već trebaju biti strogo definirana Zakonom o zaštiti zviždača. Tek tada pošteni građani na sudu pravdu neće moliti, već će pravdu zahtijevati! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. HENRIETTA FERNANDO
  #1 HENRIETTA FERNANDO 12 srpnja, 2016, 20:20

  Zdravo,
  To je informirati širu javnost da je gđa HENRIETTA FERNANDO, renomirani
  privatni zajam zajmodavac je otvorio financijske mogućnosti za sve kojima je potrebna bilo kakve financijske pomoći. Da li vam je potrebna hitna kredit jasno svoje dugove ili vam je potreban kapital kredit za poboljšanje vašeg poslovanja? Jeste li bili presavijen od strane banaka i drugih financijskih ustanova? Ne tražite dalje, jer mi smo tu za sve vaše financijske probleme. Dajemo kredite po kamatnoj stopi od 2% na ljude, tvrtke i društva na jasan i razumljiv način, uvjete i odredbe.
  Ne zahtijeva kreditnu check, 100% zajamčeno.

  Pošalji nam se na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code