HI(JE)NA I JUGOSAURUSI-pismo Ante Barabe Miša

HI(JE)NA I JUGOSAURUSI-pismo Ante Barabe Miša

10. kolovoza, 2014.

Uz loš i konfliktan sustav u trodiobi vlasti u Republici Hrvatskoj (kakav Ustav-takav sustav) mediji su druga bolna rana „Lijepe naše“. Začetnik dijalektike, Heraklit, davno je kazao da oči i uši mogu biti zli svjedoci ljudima ako imaju barbarske duše, a u to sam se uvjerio prije nekoliko dana pohodivši oba skupa u Jadovnom. Uvjerio sam se, testa a testa, da se je samo u našoj državi nakon urušenja marksističke diktature javila neka čudna pošast lažnog antifašizma kao zadnji oblik stvarnog fašizma, a koja pošast nema ama baš nikakve veze s povijesnim fašizmom. Dati ću samo to na primjeru Italije. Fašizam u Italiji nikada ne bi postao stvarnost te zemlje da ga financijski, moralno, stručno, vojnički i medijski nisu pomogli ugledni talijanski Židovi u prvom redu bankari, generali i novinari. Zašto se (ovo je jako interesantno za nas jer se teritorijalnih i kulturnih pretenzija našeg Jadrana Italija ne odriče niti danas, o.a.) nigdje se ne kaže da su ti talijanski fašisti od okupatora u Dalmaciji postali saveznici Tita. Dragovoljci „Divizije Garibaldi“ došli su pod isto zapovjedništvo kao i Prva proleterska brigada i zajedno su rušili gotovo sve gradove u Bosni i Hercegovini ( Travnik je gotovo satrt u zemlju, o. a.). U isto vrijeme Tito je učinio podjelu s Dražom Mihailovićem po liniji Palić-Ston, što je dovelo do pokolja Muslimana u istočnom dijelu Bosne, a vidimo ponovilo se ne tako davno ratnim zločinom pokoljem u Srebrenici.

Imajući ovo u vidu očekivao sam sasvim drugu retoriku i posebice objektivan i nepristran pristup medija postavivši pitanje novinarima Hine: „Ima li itko od vlasti ili pojedinca u RH-oj tko će dati odgovor je li nobelovac Ivo Andrić bio fašist ili antifašist?’“ Zbog stiske s vremenom kako su mi kazali, dao sam svoju  „e“ adresu i rečeno mi je da će me kontaktirati radi pojašnjenja pitanja i svakako da će zatražiti očitovanje tijela vlasti. Naravno, od toga nije bilo ništa i naše novinstvo je od, sada pokojnog , Zlatana Miodraga udaljeno ne svjetlosnim već svemirskim godinama.

Republika Hrvatska je osnivač javne ustanove Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) i očekivao sam neovisno, nepristrano i profesionalno novinsko-agencijsko izvještavanje s oba skupa. Da bi se osnažila njena djelatnost Sabor je donio i poseban Zakon o hrvatskoj izvještajnoj agenciji koji u svom 3. članku kaže: „Djelatnost Hine je prikupljanje i razašiljanje što potpunijih činjeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbivanjima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenog, političkog, kulturnog i gospodarskog života.“

Posebice, u svom drugom stavku čl. 5. navodi se: „Hina ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.“

Umorio bih vas dokazima da je sve učinjeno suprotno navedenim odredbama toga zakona, pa molim da si sami prošvrljate kroz primljene medijske informacije o Jadovnom od prije nekoliko dana.

Ja ću ovdje reći nekoliko činjenica o stvari koja se uporno negira i zatire i koja se napose implementira kao svetkovina od strane tkz. Velikih.

 Jugoslavija (tada kraljevina) se pristupanjem trojnom paktu našla u bivku zemalja jugoistočne Europe koje su mu već pristupile. Dakle, Mađarskom, 20. XI 1940. godine, Rumunjskom, 23. studenog 1940. godine, Slovačkom, 24. XI 1940. godine te Bugarskom 1. ožujka 1941. godine.

Dan pristupanja Bugarske, alfa i omega kolaboracije s Hitlerom, Ivo Andrić je nazvao: „Još jednom pozorišnom predstavom u dvorcu Belvedere.“

Prema pisanju beogradskog Vremena, dana 25. ožujka 1941. godine, navodi se: „Po dolasku Čana iz Rima i talijanskog poslanika iz Berlina, na zapadnu železničku stanicu doputovao je vozom u Beč jugoslovenski poslanik u Berlinu, dr. Ivo Andrić, koga je dočekao naš Bečki poslanik Životić, da bi nešto poslije deset časova stigli na istu stanicu, Dragiša Cvetković i Cincar-Marković, koje su dočekali Ribentrop, namesnik Rajha von Širah (Baldur Benedikt von Schirach), a između ostalih i general vazduhoplovstva Aleksander Ler ( Alexander Lohr.).“ Napovidam da je sam Hitler u dvorac stigao tek oko 14 sati  i 30 minuta i da nikakvog govora o granicama nije bilo, kako se to uči po „našim udžbenicima“.

Dakle, osoba koje će za samo desetak dana kasnije voditi operaciju bombardiranja Beograda!?

Je li organizator pristupa Beograda tj. Jugoslavije, Trojnom paktu, nobelovac Ivo Andrić, bio fašist ili antifašist!? Ovo je vrlo intrigantno kada, danas, dakle i u 2014. godini, gospoda Dodik i Kusturica toliko inzistiraju na proslavljanju „lika i djela“ Hitlerovog bliskog saveznika, ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, Ive Andrića!?

Zaključimo, utvrđenje cjelovite istine, Jugosaurusi nikad ne će utvrditi niti za to pokazuju volju, već je to zadatak državne vlasti Republike Hrvatske, a ne grupa osoba koje se „vole“ bezrazložno svađati, a nužno moraju sjesti za isti stol. Raspirivanje mržnje je i protuzakonito i amoralno, a Republika Hrvatska ne smije više dozvoliti slučaj pukovnika ABWEHR-a Klasera.T

                                                                                       

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code