HDZ IMA PREDNOST U NAJSIROMAŠNIJOJ ŽUPANIJI

HDZ IMA PREDNOST U NAJSIROMAŠNIJOJ ŽUPANIJI

11. listopada, 2014.

 

 

Košić kolinda Žanić

Davorko Vidović bi bolje kotirao da nije iz Kukuriku koalicije

Napisao: Josip Frković

Fotografija:[email protected]

Više godina u javnosti priželjkivana i naprosto neminovna utrka za skupo plaćenu, a ostavkom Marine Lovrić Merzel i upražnjenu fotelju na drugom katu sisačke županijske palače konačno je počela. Od Miholja, 29. rujna, predizbornu je kampanju za prijevremene lokalne izbore u rodnoj Glini započeo HDZ-ov županijski lider Ivo Žinić. Od nuđene šestorke kandidata, više je nego sigurno da će već u prvom krugu brojem glasova snage odmjeravati SDP i HDZ. Bilo je to razvidno i za prosvjednoga skupa inaša i rafineraca pod šatorastim krovištem tržnice „Kontroba“. Podsjećamo, kandidati prijevremenih izbora su, osim Žinića, Davorko Vidović (SDP), Pejo Trgovčević (HSP), Mladen Novak (HL), Veljko Novak (HSP AS) i Ivica Dadović (NL). Deseci stranačkih automobila, sa članovima izbornih stožera, krstarili su prošlih dana uzduž i poprijeko jednom od najsiromašnijih hrvatskih županija. Od Martinske Vesi do Hrvatske Kostajnice, te od Rajića do Gvozda. Prema općoj ocjeni, najmobilniji su bili hadezeovci, čiji je kandidat za župana – lanjski lipanjski gubitnik lokalnih izbora Ivo Žinić – rijetko boravio u obiteljskom domu Marina Broda. Nametnut mu je ubitačan tempo obilaska općinskih i gradskih središta, susretanja s građanima i predizbornih skupova. Poprilično je sličan – valjda ne i jednako skup – onom prošlogodišnje SDP-ove mnogočlane koalicije koja je 2013. koristila brojne blagodati blizine županijske blagajne. Tako bivši banovinski ratnik, lokalni glinski dužnosnik i poratni pomoćnik ministra obnove nije žalio truda da se sastane i s Đurom Gavrilovićem, koji zbog većih profita dijelove mesoprerade iz Petrinje seli u Srbiju i Hercegovinu. Negdašnjim skromnim gospodinom Bečlijom koji se od blagonaklone hrvatske vlasti, usred stečaja i ratne okupacije grada, jeftino, gotovo besplatno domogao pradjedovske mesne industrije. Traga uplati 3,5 milijuna DEM, međutim, još uvijek nema.

IVO ŽINIĆ S ĐUROM GAVRILOVIĆEM

Ne samo onoga njena dijela u Arhovoj i na Radićevu trgu, negoli i modernih hala tvornice“ Gavrilović“ kraj željezničke pruge koju su tijekom bivše države iz svojih skromnih plaća gradili vrijedni Petrinjci i Banovci. Uza spomenuto, novi hrvatski tajkun Đuro ( Georg) polaže pravo na gotovo pola Petrinje: na deset kuća, 440 stanova, 22 garaže i 500.000 četvornih metara zemljišta. Iako stečajni upravitelj dr. Slavo Boras 11. studenoga 1991. kupoprodaju pet kompanija MIG-a u stečaju (ne popisavši precizno njihovu imovinu) nije uskladio sa zakonskim propisima, danas dotični austrijsko-hrvatski građanin od Republike Hrvatske traži odštetu od 300 milijuna eura?!. Usprkos takvu njegovu odnosu, kandidat za novoga sisačko-moslavačkog župana Žinić korektno je kazao kako i ubuduće očekuje doprinos djelovanja tvornice u gradu razvoju cijeloga kraja. U županijskoj metropoli koja se u široj javnosti percipira po kriminalnim aferama županice i gradonačelnice, pak, 1. listopada sisačka se bivša novinarka, predstojnica kabineta i žrtva histerije sada već razvlaštene Marine Lovrić Merzel, Jasmina Jovev, ponovo domogla izvora egzistencije. Pritiskom upravne inspekcije na dožupane staro/novoga kova protuzakonito otpuštena službenica što se grozi kriminala ponovo je zaposlena i smještena u upravni odjel zdravstva. Prvoga dana listopada bivša sisačko-moslavačka županica MLM prisegnula je u Hrvatskom saboru prilikom aktiviranja svoga mandata, a dva dana potom dignute je ruke suglasja potvrdila skidanje zastupničkoga imuniteta zbog nastavka kaznenoga postupka. Mnogo je objektiva u tim trenucima zabilježilo njeno druženje i ispijanje kave s kumom Slavkom Linićem. O slučaju namjeravana zatvaranja Inine Rafinerije – baš kao i 31. prosinca 2011., kada je s Milanovićem i Čačićem prodavala maglu opstanka željezare – izrazila je nadu u Vladino pozitivno rješenje statusa dragocjene tvornice. Iste večeri održan je na središnjoj gradskoj tržnici „Kontrobe“ prosvjed protiv zatvaranja Rafinerije.

VIDOVIĆ RASRĐEN PITANJIMA JAVNOSTI

Mediji su ondje, uz one što strepe za budućnost svojih obitelji, zabilježili nazočnost solidarne Kristine Ikić Baniček, Vlade Andučića, Ivanke Roksandić i mnogih drugih poznatih lica. Vidjeli su i Davorka Vidovića (SDP), Vidoševićeva savjetnika HGK. Njegova tiskovinama ispričana priča o iznenadnom zatopljenju odnosa s liderom stranke Zoranom Milanovićem, koji ga je pozvao na razgovor i ponudio mu kandidaturu za novoga župana sisačko-moslavačkoga, te pozitivni rezultati anketiranja javnosti, mnoge su Siščane istoga trena podsjetili na opravdan revolt željezaraca 2002. i nimalo srdačan susret radnika i interventne policije. Iako se za ministarskoga mandata svojski zauzeo za gradnju nadasve potrebnog centra za mentalno hendikepirane odrasle osobe u Komarevu, nakon gubitka koalicijske vlasti i puča HDZ-a i HSP-a 2005. godine Vidović je smijenjen s kratkotrajne dužnosti gradonačelnika Siska. Građani ga pamte i kao branitelja, ratnoga pjesnika „Zengić tate“ u IPD-u 120. brigade „Ban Toma Bakač Erdoedy“, te bučnoga protivnika dodjele Velikoga kaptola ordinarijatu Sisačke biskupije. Počevši u svom prepoznatljivu stilu superiornoga govornika i notornoga političara, koji ima i veliku potporu Iblerova trga, „Svoj i vaš“ Davorko Vidović najprije je rekao kako želi dokazati da može biti bolji župan od pok. Đure Brodarca i Marine Lovrić Merzel. A kad su na njegov plakat zasad nepoznati autori umontirali fotografiju prethodnice s Vahovcem i Nekvapilom, pitajući se čiji su to dožupani, uzvratio je „HDZ-ova posla“. Koordinator izbornoga stožera Ive Žinića i kandidat za dožupana, Marin Piletić iz Novske, priopćenjem uzvraća kako se u rigidnoj partijskoj maniri neutemeljeno optužuje HDZ.

PLAKATI I SUČELJAVANJE

Da nije iz tabora kukurikavaca – koalicije na čelu s tzv. socijaldemokratima i njene većinske Vlade sa slučajnim premijerom Zoranom Milanovićem, čiji su ministri neradom, nesposobnošću, nepotizmom i koruptivnim kriminalom u nepune tri godine mandata Hrvatsku doslovce zavili u crno i doveli na rub sloma – afirmirani ljevičarski političar, dokazano privrženi Siščanin, bivši gimnazijski profesor marskizma, hrvatski branitelj, Račanov dopredsjednik SDP-a, ministar socijale i aktualni savjetnik HGK-a Davorko Vidović imao bi 12. listopada daleko veće šanse na prijevremenim lokalnim izborima za župana Sisačko-moslavačke županije. Kad se tome dodaje i hipoteka naslijeđa opljačkanim milijunima kuna i kriminalom ovjenčane prethodnice, očigledna su, objektivno, dva politička mlinska kamena ovješena oko vrata ratnoga pjesnika „Zengić tate“ i kratkotrajna gradonačelnika Siska. Ove i slične ocjene relevantnih političara i analitičara lokalne i državne razine ostale su zabilježene u novinarskim notesima tijekom dvotjedne predizborne kampanje. Bez plaćenih agencija i anketa ispitivanja javnoga mišljenja.

Oštrinom SDP-ovih Nenada Stazića ili Željka Jovanovića, kojima je najmilija stilska figura za političke suparnike bila i jest „zločinačka organizacija“, Piletić podvlači kako HDZ nije kriv što je Vidovićeva partija odavno postala sinonim za korupciju i nepotizam. Nadalje pita Vidovića zar dožupani Zdenko Vahovec i Ivan Nekvapil zaista nisu ništa znali ili bar naslućivali o tolikim kriminalnim radnjama članice SDP-ova Predsjedništva Marine Lovrić Merzel, imputirajući mu i suradnju s poznatim lovcem i osumnjičenikom za milijunske pljačke Nadanom Vidoševićem. U zaključku Piletić naznačuje kako HDZ osjeća duboku zabrinutost pokušajem SDP-ova i Vidovićeva nastavljanja politike Marine Lovrić Merzel koja je županiju dovela na rub propasti. Ali, vratimo se prosvjednom skupu rafineraca, gdje se te večeri mogao vidjeti HSP-ov kandidat za župana Pejo Trgovčević u pratnji savjetnika bivše županice Rajka Mladenovića (HDRS) i Milivoja Tičarića (DSU). Protiv zatvaranja Rafinerije bio je i Ivo Žinić, koji najavljuje ukidanje fantomskih savjeta, te kandidat za župana Veljko Novak (HSP AS). Postao je to iza odustajanja zdravljem zabrinuta Tomislava Dujmenovića. Zapravo je HSP AS dan iza potpisivanja koalicijskoga sporazuma s HDZ-om odustao od zajedništva desnice i pojavio se sa samostalnom listom.

– Odustali smo zbog neslaganja s programom HDZ-a za izlazak iz krize i ozdravljenje županije, tvrdi Veljko Novak, rekavši kako HSP AS ne nudi slogane demagogije i obećanja bez pokrića. Posve je jasno da građani oštećeni poplavama trebaju žurnu pomoć, da korištenje termalnih vrela i jeftine energije u Topuskom i Sisku ne smijemo prepuštati slučaju i da posrnuli agrar očekuje državnu intervenciju. K tome, uz novu luku Crnac na Savi mora se podići robni terminal, a poduzetničke zone locirati uz buduću, nedovršenu autocestu. Ispričavši se sudionicima novinske konferencije sazvane u hladnim prostorijama i bez struje, jer je energiju revanšistički uskratila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, Veljko Novak dodaje kako HSP AS u nedostatku novca sve nade u upoznavanje javnosti s programom pravaša polažu u radijska sučeljavanja i nekoliko skromnih plakata. Slično je i s nezavisnom listom kandidata Ivice Dadovića i Mladena Novaka iz Hrvatskih laburista.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Klarens
  #1 Klarens 11 listopada, 2014, 20:21

  Huja haj
  Ovom ludilu
  Ne vidim kraj
  =====================
  Zapjevajmo onu popularnu
  =====================
  Lijevo desno
  Nigdje moga stana
  Oj ulice
  Alaj si pijana
  +++++++++++++++++++++++
  Za bolje jucher !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. jahaj
  #2 jahaj 11 listopada, 2014, 11:26

  kotiraju drugovi i lijevi-lijevi i desni -lijevi zato ces ti narode uskoro sav kotirat na kantama za smece. Tvoje prokletstvo proizlazi iz tebe hrvatski narode, jer ne znas prepoznat vrijedne sinove i kceri svoje nego svoju sudbinu prepusti u ruke izrodima i losim sinovima i kcerima koji ti zlu sudbinu skuhase i servirase!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code