HDZ  ĆE DOBITI VIŠE SRPSKIH GLASOVA NEGO ŠTO U HRVATSKOJ IMA SRBA

HDZ  ĆE DOBITI VIŠE SRPSKIH GLASOVA NEGO ŠTO U HRVATSKOJ IMA SRBA

14. svibnja, 2021.

 

Sve županije su na lokalnim izborima 2017. godine imale na tisuću stanovnika više birača od punoljetnika, a :Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska,  Zadarska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska, Splitsko-dalmatinska i Istarska županija imale su više od devetsto i dva birača na tisuću stanovnika koliko je imala Hrvatska. Na lokalnim izborima 16. svibnja 2021. godine imat će i Osječko-baranjska županija. Sedamdeset i pet gradova ili općina s više od tri tisuće stanovnika će u nedjelju imati između devetsto i tisuću birača na tisuću stanovnika, a više birača od stanovnika imat će: Dvor, Glina, Petrinja i Sunja iz Sisačko-moslavačke, Slunj iz Karlovačke, Bednja iz Varaždinske

Napisao: mr. sc. Edo Zenzerović dipl. ing. elektr.

Rješenjem ministra pravosuđa i uprave zaključen je popis birača za izbore za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike te je zaključen popis birača za izbore za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskoga naroda, koji će se održati 16. svibnja 2021. godine.

I. Izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike
Na dan 7. svibnja 2021. godine u popis birača za izbore za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ukupno je upisano 3.660.165 birača, od kojeg broja je upisano ukupno 111 birača državljana drugih država članica Europske unije koji imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj.
Za izbore za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike u popis birača ukupno je upisano 3.660.054 birača.
Na izborima za općinske načelnike, gradonačelnike i župane mogu glasati samo birači s prebivalištem u jedinici lokalne ili područne samouprave odnosno s prebivalištem u Hrvatskoj, a za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave još 111 birača drugih država članica Europske unije koji imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj. Prema analizi na tisuću stanovnika prema procjeni Državnog zavoda za statistiku za 31. prosinca dolazi 828 punoljetnika ( birača ), a prema podatku za broj birača s prebivalištem u Hrvatskoj dolazi 902 birača na tisuću stanovnika. Na tisuću stanovnika dolazi 74 birača više od broja punoljetnika odnosno ukupno 301.517 birača više od broja punoljetnika.

Ministarstvo uprave nastavlja grubo manipulirati

O gruboj manipulaciji brojem birača s prebivalištem u Hrvatskoj počeo je pisati bloger  Marko Rakar tijekom izbora za Hrvatski sabor 2007. godine na primjerima naselja u gradu Vrgorcu. Vrgorac, Crikvenica, Benkovac, Makarska… su  tada imali više birača od stanovnika. Ličko- senjska, Šibensko – kninska i Zadarska županija su od lokalnih izbora 2005. godine imale više birača od stanovnika. IX. izborna jedinica je imala 2007. godine više birača od stanovnika, a 4. prosinca 2011. na izborima za Hrvatski sabor i na Referendumu o pristupanju u Europsku uniju 22. siječnja 2012. godine IX. i X. izborna jedinica zajedno su imale više birača od stanovnika. Zbroj birača svih županija koje graniče s Bosnom i Hercegovinom bio je veći od broja popisanih stanovnika tih županija 2011. godine. Baranja, Erdut i Ernestinovo su imali više birača od stanovnika.

Više glasova nego Srba

Više birača od pripadnika srpske etničke manjine popisanih 2011. godine imali su: Zadar, Osijek, Gvozd, Glina, Karlovac, Slunj, Vojnić, Grubišno Polje, Gospić, Otočac, Plitvička Jezera, Slatina, Suhopolje, Brestovac, Lipik, Pakrac, Benkovac, Gračac, Obrovac, Beli Manastir, Darda, Kneževi Vinogradi, Drniš, Knin, Skradin, Gunja, Stari Jankovci i Vukovar te IV., V. i IX. izborna jedinica u cijelosti. Više birača od stanovnika i više birača srpske manjine od pripadnika popisanih 2011. imale su:Karlovačka, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska i Zadarska županija. Osječko-baranjska županija imala je više birača srpske manjine od pripadnika popisanih 2011. godine, a Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija imale su neznatno manji broj stanovnika i broj pripadnika srpske manjine popisanih 2011. godine od broja birača. Na izborima za Hrvatski sabor 11. rujna 2016. godine IX. izborna jedinica je imala više birača srpske manjine od pripadnika popisanih 2011. godine. Iz ove analize zaključujem da veliki broj birača srpske i jugoslavenske manjine nema prebivalište u Hrvatskoj, a godinama se manipulira njima radi namještanja rezultata izbora i sprječavanje referenduma.

Sve županije su na lokalnim izborima 2017. godine imale na tisuću stanovnika više birača od punoljetnika, a :Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska,  Zadarska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska, Splitsko-dalmatinska i Istarska županija imale su više od devetsto i dva birača na tisuću stanovnika koliko je imala Hrvatska. Na lokalnim izborima 16. svibnja 2021. godine imat će i Osječko-baranjska županija. Sedamdeset i pet gradova ili općina s više od tri tisuće stanovnika će u nedjelju imati između devetsto i tisuću birača na tisuću stanovnika, a više birača od stanovnika imat će: Dvor, Glina, Petrinja i Sunja iz Sisačko-moslavačke, Slunj iz Karlovačke, Bednja iz Varaždinske, Crikvenica, Malinska Dubašnica, Novi Vinodolski i Vrbosko iz Primorsko-goranske, Senj iz Ličko-senjske, Brestovac, Kutjevo i Pakrac iz Požeško-slavonske, Cernik i Staro Petrovo Selo iz Brodsko-posavske, Benkovac, Gračac, Obrovac, Preko i Vir iz Zadarske, Erdut iz Osječko-baranjske, Drniš, Knin, Skradin i Vodice iz Šibensko-kninske, Bošnjaci,  Drenovci, Gunja, Nijemci, Stari Jankovci, Vrbanja, Vukovar i Županja iz Vukovarsko-srijemske i Makarska, Okrug i Proložac iz Splitsko-dalmatinske županije.

Kupovina glasova birača srpske manjine

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je novosadski poduzetnik i predsjednik Demokratske partije Srba (DPS), 50-godišnji Branislav Švonja u listopadu 2019. godine osuđen na jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od četiri godine zbog povrede slobode odlučivanja birača.
Presuda koju je na Općinskom sudu u Zadru donijela sutkinja Danijela Zubčić Poljak potvrđena je nakon što je odbijena Švonjina žalba. Riječ je o prvom sudskom epilogu priče o kupovanju glasova pripadnika srpske zajednice koji se organizirano autobusima dovoze na glasovanje u obrovačka i druga mjesta s brojnom srpskom populacijom.
U kaznenom postupku na Općinskom sudu u Zadru nedvojbeno je utvrđeno da je Švonja svjesno organizirao besplatan prijevoz hrvatskih građana srpske nacionalnosti, te im kasnije i dao upute kako će glasati.

Zaključeno je kako oni ne bi samostalno pristupili na izbore, a Švonja je utjecao da glasaju na određeni način o čemu svjedoče listići s uputama. kao olakotna okolnost uzeta je činjenica što dosad Švonja nije bio osuđivan.
Priča je izbila u javnost u svibnju 2017. godine kada jedan od autobusa s tridesetak putnika nije htio otići iz Obrovca jer im onaj koji ih je pozvao na glasovanje nije platio dolazak. Putnici u autobusu čekali su da im se plati trošak dolaska u Hrvatsku i “nadnica” za određenu političku opciju. No kako do isplate nije došlo izjadali su se novinarki RTL televizije Nikolini Radić.
Stranka Slobodna Hrvatska potom je kazneno prijavila nepoznatog počinitelja i kao pravnu osobu Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS), tereteći ih za podmićivanje birača kako bi na izborima dali svoj glas kandidatu SDSS-a u Obrovcu.

Hoće li se u nedjelju 16. svibnja ponoviti kupovina glasova u Obrovcu ili nekom drugoj jedinici lokalne ili područne jedinice samouprave?

HDZ i SDP su 2014. i 2018. godine spriječile referendumsko odlučivanje o izbornom zakonodavstvu lažiranjem broja birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

Na izborima za Hrvatski sabor 5. srpnja 2020. godine bilo je oko 314 tisuća birača više od punoljetnih stanovnika. Bivši ministar Vlaho Orepić je optužio Vladu Andreja Plenkovića za suspenziju provedbe Zakona o prebivalištu. Prema njegovim izjavama trebalo je prije lokalnih izbora 2017. godine izbrisati iz Registra birača oko 270 tisuća birača koji nisu imali prebivalište u Hrvatskoj. Vlast izvire iz naroda i pripada narodu. To moraju shvatiti svi političari!

Bivši ministar Arsen Bauk je rješenjima od 21. rujna 2014. do 25. svibnja 2015. godine smanjio broj birača s prebivalištem u Hrvatskoj za oko 225 tisuća. Bauk je lagao Ustavnom sudu da je 21. rujna 2014. godine bilo 4.042.522 birača.

Predsjednički kandidat na izborima 2014. godine Milan Kujundžić je tijekom izborne kampanje izjavio: “Ministar Arsen Bauk upravo nam je jasno i nedvosmisleno priznao da u Hrvatskoj živi tek 3,5 milijuna stanovnika s pravom glasa”. “Normalno” je i s “karakterom” da Arsen Bauk laže Ustavnom sudu. Odvjetnik Mate Knezović tvrdi da je Nezavisna lista Željka Glasnovića oštećena na izborima za Hrvatski sabor 5. srpnja 2020. godine.  Hoće li lokalni izbori 2021. godine biti regularni?

Zašto šute gospoda zastupnici: Tomašević, Troskot, Hrvoje Zekanović, Dalija Orešković, Nikola Grmoja, Božo Petrov, demokršćanka Marijana Petir i drugi kojima godinama šaljem analize o gruboj manipulaciji brojem birača s prebivalištem u Hrvatskoj ( o fiktivnim biračima ) koja je započela na izborima za Hrvatski sabor 3. siječnja 2000. godine? Igor Peternel i Karolina Vidović Krišto bi mogli objasniti zašto se je Hrvatski helsinški odbor 2017. godine protivio brisanju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.   Zašto HRT = “YUTEL” vrši cenzuru i ignorira hrvatske birače koji redovito plaćaju TV pristojbu da pravovremeno i istinito informira hrvatsku javnost?

  I. KRONOLOŠKI  PREGLED LOKALNIH IZBORA OD 1997. DO 2021. GODINE
Datum B1 ΔB Δt       B2 B B1 – P
13. 04.1997. 3.664.693 0 3.664.693 159.160
25. 05.2001. 3.890.133 225.440 1.503 0 3.890.133 384.600
15.05. 2005. 4.009.201 119.068 1.451 0 4.009.201 503.668
17.05. 2009. 4.085.470 76.269 1.463 0 4.085.470 579.937
19.05. 2013. 3.767.170 -318.300 1.463 0 3.767.170 292.717
21.05. 2017. 3.719.556 -47.614 1.463 0 3.719.556 323.577
16.05. 2021. 3.660.054 -59.502 1.456 0 3.660.054 301.517

 

Oznake u tablici:                                                                                                                                                                                            B1 = broj registriranih birača na biračkim mjestima u Hrvatskoj,                                                                                                                    B2 = broj birača registriran na biračkim mjestima u inozemstvu,                                                                                                                                                        B  = B1 + B2 = ukupni broj registriranih birača,                                                                                                                                                                P1  = 3.505. 533 = broj punoljetnih stanovnika popisan 2001. godine korišten za izbore 1997., 2000. i 2005. godine,                                                                                                      P11 = 3.487.034 = broj punoljetnih stanovnika popisan 2011. godine korišten za izbore 2010. godine  ,                                                                                                              P14 = 3.468.447 = broj punoljetnih stanovnika prema procijeni Državnog zavoda za statistiku sredinom 2014. godine,                                  P19 = 3.358.537 = broj punoljetnih stanovnika prema procijeni Državnog zavoda za statistiku krajem 2019. godine ( II. tablica ) i                                    B1 – P = razlika birača s prebivalištem u Hrvatskoj i punoljetnih stanovnika.                                                                                                                                                                                                                                                  

II. KRETANJE BROJA STANOVNIKA OD 2001. DO SREDINE 2019. GODINE
God. S ΔS P ΔP p
2001.   P 4.437.460 0 3.505.533 0 79,00
2011.   P 4.284.889 152.571 3.487.034 18.499 81,38
2012. 4.267.558 169.902 3.478.171 27.363 81,50
2013. 4.255.689 181.771 3.474.453 31.080 81,64
2014. 4.238.389 199.071 3.468.447 37.086 81,83
2015. 4.203.604 233.856 3.449.154 56.379 82,05
2016. 4.174.349 263.111 3.435.425 70.108 82,30
2017. 4.124.531 312.929 3.395.979 109.554 82,34
2018. 4.087.843 349.617 3.377.287 128.246 82,62
2019.   4.065.253 372.207 3.364.426 141.107 82,76
2019.   K 4.058.165 379.295 3.358.537 146.996 82,76

 

Oznake:                                                                                                                                                                                                          S = broj stanovnika prema popisima 2001. i 2011. godine te prema procjeni Državnog zavoda za statistiku ( DZS ) ( https:// www.dzs.hr )  sredinom godina i 2019. krajem godine K,                                                                                                                                                                                   ΔS = S1 – Si = smanjenje broja stanovnika prema procjeni DZS-u sredinom godine i popisu 2001. godine,                                                P = broj punoljetnih stanovnika,                                                                                                                                                                ΔP = P1 -Pi = smanjenje broja punoljetnih stanovnika prema procjeni DZS-u sredinom  godine i popisu 2001. godine i                                                                                                                                                                                            p = P / S x 100% = udio punoljetnih stanovnika u stanovništvu izražen u postocima.  

 

III. BROJ BIRAČA NA LOKALNIM IZBORIMA 21. SVIBNJA 2017. I 16. SVIBNJA 2021. GODINE TE BROJ  BIRAČA KOJI SU TREBALI BITI IZBRISANI IZ REGISTRA BIRAČA ZA VRIJEME MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA VLAHE OREPIĆA PRIJE LOKALNIH IZBORA 2017. GODINE
ŽUP S17 B17 Bi S19 B21 p17 p21
ZG 311.416 272.155 12.277 309.611 274.781 87,39 88,75
KZ 126.334 109.713 3.004 124.407 107.649 86,84 86,53
SM 152.546 146.400 15.087 144.599 139.100 95,97 96,20
KA 118.263 111.073 11.217 114.804 106.019 93,92 92,35
VA 168.560 146.766 4.905 165.885 144.686 87,07 87,22
KK 109.137 94.444 3.477 105.886 92.281 86,53 87,15
BB 109.822 98.895 6.876 105.554 95.086 90,05 90,08
PG 286.677 265.631 15.337 281.945 259.704 92,66 92,11
LS 45.943 44.695 6.985 44.346 42.132 97,28 95,01
VP 77.086 71.520 7.255 72.843 68.729 92,78 94,35
PS 69.583 65.886 8.100 65.614 63.384 94,69 96,60
BP 143.827 136.481 12.534 136.429 132.066 94,89 96,80
ZD 168.672 162.028 17.066 168.055 160.494 96,06 95,50
OB 283.035 253.813 23.946 270.877 246.543 89,68 91,02
ŠK 101.436 99.493 15.355 98.899 96.545 98,08 97,62
VS 159.213 152.334 16.318 149.489 145.074 95,68 97,05
SD 449.610 404.843 26.710 448.153 404.431 90,04 90,24
IS 208.229 187.471 9.662 209.955 185.134 90,03 88,18
DN 121.381 107.733 6.657 122.449 107.143 88,76 87,50
ME 110.999 96.041 3.795 109.130 95.521 86,52 87,53
GZ 802.762 692.141 42.953 809.235 693.552 86,22 85,70
RH 4.124.531 3.719.556 269.516 4.058.165 3.660.054 90,18 90,19

 

Oznake:                                                                                                                                                                                                    ŽUP = županija: BB = Bjelovarsko-bilogorska, BP = Brodsko-posavska,  DN = Dubrovačko-neretvanska, GZ = Grad Zagreb,                IS = Istarska, KA = Karlovačka,  KK = Koprivničko-križevačka, KZ = Krapinsko-zagorska, LS = Ličko-senjska,                                    ME = Međimurska, OB = Osječko-baranjska, PG = Primorsko-goranska,  PS = Požeško-slavonska, SD = Splitsko-dalmatinska, ŠK = Šibensko-kninska, SM = Sisačko-moslavačka, VA = Varaždinska, VP = Virovitičko podravska, VS = Vukovarsko-srijemska,  ZD = Zadarska, ZG = Zagrebačka i RH = Republika Hrvatska.                                                                                                                                                                                                                                                       Bi = broj birača koje je prema tvrdnji bivšeg ministra unutrašnjih poslova Vlahe Orepića trebalo izbrisati iz Registra birača,                                                                                                                                                                                  B17 = broj registriranih birača na lokalnim izborima 21. svibnja 2017. godine,                                                                                                         B21  = broj registriranih birača na lokalnim izborima 16. svibnja 2021. godine prema Rješenju Ministarstva uprave i pravosuđa o zaključivanju popisa birača od 7. svibnja 2021. godine,                                                                                                                                                                                                                    p17 = B17 / S17 x 100 % = broj birača na sto stanovnika prema procjeni Državnog zavoda za statistiku sredinom 2017. godine i                                                                                                                                    p21 = B21 / S19 x 100 % = broj birača na sto stanovnika u drugom krugu izbora prema procjeni DZS-u 31. prosinca 2019.  godine.

IV. RASPODJELA BIRAČA NA LOKALNIM IZBORIMA 2017. I 2021. GODINE U GRADOVIMA I OPĆINAMA KOD KOJIH JE PREMA TVRDNJI BIVŠEG MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA VLAHE OREPIĆA TREBALO IZBRISATI IZ REGISTRA BIRAČA PRIJE LOKALNIH IZBORA 2017. GODINE VIŠE OD TISUĆU BIRAČA
RB Grad ili općina S17 B1 Bi S19 B2 p1 p2
1. Samobor         ZG 37.499 32.615 1.315 37.905 33.212 86.98 87,62
2. Velika Gorica 62.785 55.105 3.102 62.550 55.556 87,77 88,82
3. Zaprešić 25.045 21.885 1.070 25.033 22.089 87,38 88,24
4. Kutina             SM 20.937 19.232 1.024 20.359 18.731 91,86 92,00
5. Petrinja 21.350 21.700 2.515 20.423 20.758 101,64 101,64
6. Sisak 43.543 40.235 2.886 42.326 38.671 92,40 91,36
7. Sunja 4.404 5.215 1.101 3.981 4.682 118,42 117,61
8. Karlovac          KA 51.864 48.265 4.086 51.063 46.387 93,06 90,84
9. Varaždin         VA 45.938 39.800 1.275 46.269 39.486 86,64 85,34
10. Bjelovar           BB 38.433 33.255 1.372 37.948 32.561 86,53 85,80
11. Daruvar 10.651 10.048 1.017 10.371 9.690 94,34 94,43
12. Rijeka             PG 119.161 110.071 7.197 115.995 105.229 92,37 90,72
13. Gospić             LS 11.901 10.812 2.127 11.761 10.764 90,85 91,52
14. Slatina             VP 12.270 11.677 1.541 11.925 11.254 95,17 94,37
15. Virovitica 20.237 18.505 1.457 19.689 18.250 91,44 92,69
16. Pakrac            PS 6.895 7.480 1.467 6.607 6.967 108,48 105,45
17. Požega 23.968 21.978 1.908 23.155 21.480 91,70 92,77
18. Nova Gradiš.   BP 12.723 12.281 1.170 12.287 11.872 96,53 96,62
19. Slavonski Brod 54.367 52.179 4.897 53.083 50.850 95,98 95,79
20. Zadar              ZD 75.200 64.890 5.146 75.627 64.118 86,29 84,78
21. Đakovo           OB 25.813 23.709 1.409 25.063 23.406 91,85 93,39
22. Osijek 103.162 91.348 7.863 101.117 89.382 88,55 88,39
23. Drniš               ŠK 6.350 6.729 1.098 6.126 6.266 105,97 102,29
24. Šibenik 44.771 41.253 2.443 44.275 40.305 92,14 91,03
25. Vinkovci          VS 34.300 29.592 2.425 33.489 29.197 86,27 87,18
26. Vukovar 23.061 24.662 4.427 22.401 23.138 106,94 103,29
27. Imotski            SD 10.090 8.894 1.090 9.972 8.901 88,15 89,26
28. Omiš 14.739 13.770 1.036 14.661 13.715 93,43 93,55
29. Split 171.281 151.322 6.863 169.577 148.363 88,35 87,49
30. Pula                  IS 56.374 50.360 3.073 56.349 49.276 89,33 87,45
31. Dubrovnik       DN 44.149 38.656 2.184 44.743 38.500 87,56 86,05
32. Metković 16.290 13.681 1.133 16.296 13.982 83,98 85,80

 

Oznake:                                                                                                                                                                                                       RB = redni broj,                                                                                                                                                    Oznake za županije stavljene kod prvog grada ili općine koji im pripadaju: DN = Dubrovačko-neretvanska, IS = Istarska, LS = Ličko-senjska, PG = Primorsko-goranska, SD = Splitsko-dalmatinska, ŠK = Šibensko-kninska, ZD = Zadarska, GZ = Grad Zagreb, KA = Karlovačka, SM = Sisačko-moslavačka, ZG = Zagrebačka, BB = Bjelovarsko-bilogorska, BP = Brodsko-posavska, KK = Koprivničko-križevačka, KZ = Krapinsko-zagorska, ME = Međimurska, OB = Osječko-baranjska, PS = Požeško-slavonska, VA = Varaždinska, VP = Virovitičko podravska i VS = Vukovarsko-srijemska.                                                                                                                                                                       S = broj stanovnika prema popisu od 2011. godine,                                                                                                                                       B1 = broj birača u drugom krugu predsjedničkih izbora prema Rješenju Ministarstva uprave od 27. prosinca 2019. godine,                                                                                                                                          B2 = broj birača na lokalnim izborima 2021. godine prema Rješenju Ministarstva uprave i pravosuđa od 7. svibnja 2021. godine,                                                                                                                                          Bi = broj birača koje je trebalo izbrisati prema izjavi bivšeg  ministra unutrašnjih poslova Vlahe Orepića prije lokalnih izbora 2017. godine,                                                                                                                                                                                                   p1 = B1  / S19 x 100 % = broj birača u drugom krugu izbora 2019. godine na sto stanovnika prema procjeni Državnog zavoda za statistiku za 31. prosinca 2019. godine i                                                                                                                                                          p2 = B2  / S19 x 100 % = broj birača na lokalnim izborima 16. svibnja 2021. godine na sto stanovnika prema procjeni Državnog zavoda za statistiku za 31. prosinca 2019. godine.

V. OPĆINE I GRADOVI S VIŠE OD TRI TISUĆE STANOVNIKA PREMA PROCJENI DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU ZA 31. PROSINCA 2019. GODINE I VIŠE BIRAČA OD STANOVNIKA U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA 2019. I NA LOKALNIM IZBORIMA 2021. GODINE  
Grad ili općina S19 B1 B2 p1 p2
1. Dvor                    SM 3.413 4.079 3.911 119,51 114,59
2. Glina                   SM 6.718 7.080 6.893 105,39 102,60
3. Petrinja 20.423 20.980 20.758 102,73 101,64
4. Sunja 3.981 4.842 4.682 121,63 117,61
5. Slunj                    KA 4.070 4.436 4.342 108,99 106,68
6. Bednja                 VA 3.420 3.621 3.604 105,88 105,38
7. Crikvenica           PG 10.692 11.722 11.681 109,63 109,25
8. Malinska-Dub. 3.600 3.912 3.920 108,67 108,89
9. Novi Vinodolski 4.783 5.024 5.010 105,04 104,75
10. Vrbovsko 4.063 4.252 4.166 104,65 102,54
11. Senj                     LS 6.162 6.376 6.257 103,47 101,54
12. Brestovac            PS 2.970 3.293 3.263 110,88 109,87
13. Kutjevo 4.985 5.233 5.159 104,97 103,49
14. Pakrac 6.607 7.016 6.967 106,19 105,45
15. Cernik                  BP 2.932 3.076 3.036 104,91 103,55
16. Staro Petrovo Selo 4.184 4.331 4.218 103,51 100,81
17. Benkovac            ZD 8.724 13.302 13.340 152,48 152,91
18. Gračac 2.873 3.975 3.906 138,36 135,96
19. Obrovac 3.649 5.423 5.391 148,62 147,74
20. Preko 4.005 4.043 4.017 100,95 100,30
21. Vir 3.984 4.052 4.183 101,71 104,99
22. Erdut                   OB 5.665 5.953 5.857 101,18 103,39
23. Drniš                    ŠK 6.126 6.325 6.266 103,25 102,29
24. Knin 11.513 12.251 12.027 106,41 104,46
25. Skradin 3.064 4.155 4.132 135,61 134,86
26. Vodice 9.345 9.595 9.696 102,68 103,76
27. Bošnjaci              VS 3.097 3.163 3.130 102,13 101,07
28. Drenovci 3.985 4.391 4.290 110,19 107,65
29. Gunja 2.769 3.223 3.173 116,40 114,59
30. Nijemci 3.524 3.640 3.544 103,29 100,57
31. Stari Jankovci 3.385 3.665 3.578 108,27 105,70
32. Vrbanja 3.053 3.298 3.219 108,02 105,44
33. Vukovar 22.401 23.383 23.138 104,38 103,29
34. Županja 9.558 10.628 10.516 111,19 110,02
35. Makarska            SD 14.362 14.946 15.028 104,07 104,64
36. Okrug 3.523 3.920 3.912 111,27 111,04
37. Proložac 3.168 3.298 3.266 104,10 103,09

 

Oznake:                                                                                                                                                                                                   Oznake za županije stavljene kod prvog grada ili općine koji im pripadaju: DN = Dubrovačko-neretvanska, IS = Istarska, LS = Ličko-senjska, PG = Primorsko-goranska, SD = Splitsko-dalmatinska, ŠK = Šibensko-kninska, ZD = Zadarska, GZ = Grad Zagreb, KA = Karlovačka, SM = Sisačko-moslavačka, ZG = Zagrebačka, BB = Bjelovarsko-bilogorska, BP = Brodsko-posavska, KK = Koprivničko-križevačka, KZ = Krapinsko-zagorska, ME = Međimurska, OB = Osječko-baranjska, PS = Požeško-slavonska, VA = Varaždinska, VP = Virovitičko podravska i VS = Vukovarsko-srijemska.                                                                                                                                                                      S19 = broj stanovnika prema procjeni Državnog zavoda za statistiku za 31. prosinca od 2018. godinu,                                                                                                                                     B1 = broj birača prema Rješenju o zaključivanju popisa birača Ministarstva uprave od 27. prosinca 2019. godine,                                                                                                                                                                                                                           B2 = broj registriranih birača na lokalnim izborima 16. svibnja 2021. godine,                                                                                                                                                                                                                   p1 = B1  / S14 x 100 % = broj birača s prebivalištem u Hrvatskoj u drugom krugu izbora na predsjedničkim izborima 2019. godine na sto stanovnika prema procjeni Državnog zavoda za statistiku 31. prosinca 2019. godine i                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 p2 = B2  / S19 x 100 % = broj registriranih birača s prebivalištem u Hrvatskoj na lokalnim izborima 2021. godine na sto stanovnika prema procjeni Državnog zavoda za statistiku 31. prosinca 2019. godine. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code