HAPSI, HAPSI SVE,  TI TO RADIŠ NAJBOLJE

HAPSI, HAPSI SVE, TI TO RADIŠ NAJBOLJE

27. srpnja, 2011.

Piše: Zoran Milanović

 Kada sam prije četiri godine, pred tadašnje parlamentarne izbore,  pravio veliki intervju za Vjesnik s legendarnim nogometnim trenerom Miroslavom Ćirom Blaževićem detaljno mi je obrazlagao zašto će HDZ dobiti te izbore i zbog čega lider SDP-a Zoran Milanović u utrci sa,  tada moćnim, Sanaderom nema nikakve šanse. A kada smo završili oficijelni dio razgovora Ćiro mi je u svom stilu, izvan dosega diktafona, u polušali  rekao:“Ali ja jedini znam kako bi Milanović mogao dobiti ove izbore’! Na te Ćirine riječi, preventivno sam se nasmijao, jer sam  bio uvjeren da  trener svih trenera zbija šale u svom stilu te  da će na moje pitanje ‘ Je li doista mislite da Milanović  uopće može dobiti ove izbore’, odgovoriti kako samo on umije:’ Ma sine moj, ne može ih dobiti ni da je Cvanštajn, čak ni u limburgu mjesecu, to ti tvoj tata Ćiro kaže’!

No, kada je on u ozbiljnom tonu rekao da  bi lider SDP-a Zoran Milanović sigurno dobio izbore da obeća narodu da će hapsiti sve što je ‘trulo u državi Danskoj’, ukoliko dobije njihovo povjerenje, shvatio sam da se Ćiro baš i ne šali.

‘Zapamti sine, ljudi ne vole nepravdu, ne vole da ih se potkrada, a kada su zatvori puni oni imaju dojam da će ruka pravde sustići svakoga tko se na ovaj ili onaj način ogriješio o zakon ili oštetio državu’,  ozbiljnim glasom  rekao mi je tada Ćiro. Danas, četiri godine poslije mog razgovora s njim sjetio sam se tih njegovih, rekao bih proročanskih riječi,  u kontekstu velike antikorupcijske borbe u Hrvatskoj i prenapučenog Remetinca. Pitao sam se, naravno više u šali nego li u zbilji,  nije li legendarni trener, kad već nije mogao savjetovati Zorana Milanovića, sugerirao  aktualnoj  premijerki  Jadranki Kosor,  inače dugogodišnjoj dobroj prijateljici, da, ako želi dobiti ove parlamentarne izbore,  treba hapsiti i puniti zatvore diljem Hrvatske. Zato je moje prvo pitanje Ćiri, kada sam se ovih dana našao na kavici s njim u centru Zagreba, bilo –  tko će pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima.

‘Znam sine da ću djelovati kao čudak kada ti kažem da će Jadranka Kosor pobijediti Milanovića trijumfalnije nego li to itko očekuje. Ona je jedina imala petlju pokrenuti veliku borbu protiv kriminala i korupcije u Hrvatskoj i to joj građani neće zaboraviti. Zapamti to’, bio je euforičan  Ćiro.  Da bih smanjio njegovu euforiju podsjetio sam ga na događanja s početka 90-tih u Italiji, kada je državni tužitelj iz Milana Antonio Di Pietro pokrenuo veliku antikorupcijsku akciju, ‘Mani pulite’ (Čiste ruke), u kojoj su uhićeni brojni visoki političari, nakon čega se stubokom promijenila talijanska politička scena. S lica stranačke pozornice zbrisane su dvije dotadašnje najmoćnije, ključne stranke centra  Demokršćanska i Socijalistička stranka koje su se od 1945. smjenjivale na vlasti. Tadašnji talijanski predsjednik Vlade Bettino Craxi zbrisao je iz Italije dobivši azil u Tunisu gdje je i dočekao kraj svog života. Pitao sam ga ne podsjećaju li ga ta talijanska događanja na ova današnja hrvatska, gdje bivši premijer Sanader leži u Remetincu, a bivši visoki dužnosnici HDZ-a čekaju suđenja,  i može li se, ako se ovakvim tempom nastave puniti zatvori i to uglavnom ‘mangupima iz HDZ-ovih redova’, toj stranci dogoditi nešto slično kao Demokršćanskoj i Socijalističkoj  u Italiji.

‘Nikada, Jadranka Kosor zna što radi i na tome joj se cijela Europa divi. Čovječe božji pa i Angela Merkel će joj doći u posjetu i dati joj potporu. Jadranka Kosor ima čiste ruke i to raja, kako bi u mojoj Bosni rekli, zna prepoznati. Pomest će Zorana Milanovića na izborima, vjeruj tvome Ćiri!’ Naravno da tim njegovim  riječima vjetar u leđa daju i najnovije ankete po kojima se HDZ opasno približava SDP-u a popularnost Jadranke Kosor, pogotovu nakon završetka pregovora s EU, u uzlaznoj je putanji. Analitičari drže ozbiljnim problemom za SDP, vodeću oporbenu stranku, to što im popularnost samo nekoliko mjeseci pred izbore pada a vladajućima raste, premda bi, ukoliko žele dobiti izbore, situacija  trebala biti dijametralno suprotna. Kako stvari sada stoje, naravno, ukoliko se  u narednim   mjesecima  nešto drastično ne promijeni na bolje u oporbenim redovima,  Ćiro bi mogao biti u pravu, po pitanju pobjednika izbora. I dok bi HDZ-ovi simpatizeri na predizbornim skupovima, mogli u transu  pjevati Jadranki Kosor: ‘ Hapsi, hapsi, hapsi sve –  ti to radiš najbolje’,  oporba bi, bude li inertna kao do sada, sve to nijemo mogla promatrati i sladostrasno  čekati da im vlast kao zrela kruška padne u krilo.

Ako ne ove godine onda bar za četiri godine. T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code