GRADNJA TURISTIČKOG NASELJA U RUSIJI

GRADNJA TURISTIČKOG NASELJA U RUSIJI

14. lipnja, 2014.

20140613-hbor01

U Zagrebu je 13. lipnja 2014. u HBOR-u potpisan Ugovor o kreditu u iznosu 75 milijuna eura između HBOR-a i „DNP BORISOV GORODOK“ za projekt izgradnje naselja za odmor i pripadajuće komunalne infrastrukture u Rusiji, u kojem sudjeluje pedesetak poduzeća iz Hrvatske predvođenih društvom Acquamarin. Ugovor su potpisali članovi uprave HBOR-a Martina Jus i Mladen Kober i investitor Armenak Safarov, vlasnik poduzeća „DNP BORISOV GORODOK“, a potpisivanju je nazočio i Robert Tomić, član Uprave Acquamarin d.o.o. Rijeka.

Zapravo ovo je jedan od najvećih izvoznih poslova (do sad) kojeg je HBOR podržao, a u skladu je s Akcijskim planom podrške izvozu 2014. – 2015. Vlade Republike Hrvatske koji predviđa još značajniju ulogu HBOR-a u poticanju hrvatskog izvoza. Sudjelovanje HBOR-a u ovom projektu jamči izvozniku i svim subjektima u ovom poslu sigurnu naplatu, a s druge strane HBOR ima kvalitetnu garanciju ruske banke koja osigurava urednu otplatu odobrenog kredita. Izvozni posao koji će biti financiran sredstvima HBOR-a odnosi se na izgradnju samostojećih obiteljskih kuća i izvođenje kompletne infrastrukture naselja s postrojenjem i opremom za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Baranovo koje je zbog svojih prirodnih ljepota i blizine Moskvi poželjna lokacija za kupnju kuća za odmor. Prva faza projekta uključuje izgradnju do 150 kuća za odmor, od ukupno predviđenih 600 kuća te uspješna realizacije ovog izvoznog posla otvara mogućnost za daljnji izlazak hrvatskih poduzeća na rusko tržište i stjecanje značajnih referenci.

Većina materijala potrebnih za opremanje kuća (prozori, vrata, elektro i strojarske instalacije i opremu, parketi, pločice i slično) proizvodit će se u Hrvatskoj, a hrvatska poduzeća također će izvodit i radove na kućama i dijelu infrastrukture naselja.

Ovom prilikom, gospodin Safarov je izjavio: „Dok smo dogovarali ovaj projekt, moje kolege i ja osobno imali smo prilike obići i upoznati se s većinom uključenih poduzeća. Ugodno smo iznenađeni viđenim i veliko mi je zadovoljstvo što tako veliki broj hrvatskih poduzeća zadovoljava standarde za sudjelovanje u ovom projektu. Ovo je izuzetna prilika za daljnju izgradnju naših odnosa s hrvatskim poduzećima i njihov nastup na ruskom tržištu Martina Jus, članica Uprave HBOR-a izjavila je: „Veliko nam je zadovoljstvo da HBOR

sudjeluje u realizaciji ovako velikog i značajnog posla za naše izvoznike. Čestitam prije svega društvu Acquamarin, ali i svim malim i srednjim poduzećima i obrtnicima iz Hrvatske koji će  sudjelovati u ovom projektu. Osim vrlo vrjednog stjecanja referenci na ovom tržištu, ovo je i velika prilika za aktiviranje trenutno neiskorištenih resursa, povećanje i proširenje postojećih poslovnih aktivnosti te zapošljavanje novih radnika.“

Robert Tomić iz društva Acquamarin zahvalio se svima i istaknuo: Zahvaljujem prije svega

predstavnicima HBOR-a koji su podržali ovaj projekt i prepoznali njegov značaj, ali i našu

sposobnost da ga realiziramo. Želim naglasiti da su značajnu podršku ovom projektu dali i

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i HGK putem svojeg predstavništva u Moskvi,

kojima također ovim putem zahvaljujem. Siguran sam da ćemo opravdati pruženo nam

povjerenje i podršku te da je ovo tek prvi u nizu poslova koje ćemo realizirati na ovom

potencijalno velikom i značajnom tržištu za hrvatska poduzeća.

Ivan Raos T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code