GRADI SE DŽAMIJA U LJUBLJANI

GRADI SE DŽAMIJA U LJUBLJANI

11. rujna, 2013.

dzamija1 display

Islamska zajednica u Republici Sloveniji sa zadovoljstvom vas poziva na svečanost povodom polaganja kamena temeljca za Islamski kulturni centar (IKC), odnosno džamiju u Ljubljani, koja će se održati u subotu, 14. septembra 2013. godine, sa početkom u 11. sati i 30 minuta, na Kurilniškoj ulici 18, u Ljubljani.

Ideja za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtjev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani, predao je tadašnji reisu-l- ulema Sulejman-ef. Kemura. Tek krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća određena je lokacija u blizini gradskoga groblja u Ljubljani. IZ je organizirala javni natječaj za idejno rješenje. Izabran je projekat arhitekte Fedje Košira. U realizaciji tog idejnog rješenja, IZ suočila se sa problemom pridobivanja saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole. Zavod za očuvanje kulturnog naslijeđa dao je negativno mišljenje, a u obrazloženju je kazano da džamija ne spada u blizinu “Plečnikovih Žala”, kompleks groblja kojeg je projektirao poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Islamskoj zajednici je ponovo, tek 1997. godine, ponuđena nova lokacija u predgrađu Ljubljane. Tada su se pojavile velike polemike oko izgradnje džamije. Pojedinci su pokušali organizirati referendum o tom pitanju. Ustavni sud Republike Slovenije odbio je mogućnost organizacije referenduma na kojem bi većina odlučivala o pravima manjine. Ipak, zbog političkih problema, IZ-i nikada nije ponuđena mogućnost da kupi tu lokaciju za izgradnju IKC-a. Polovinom 2006. godine, na mjesto muftije izabran je dr. Nedžad Grabus. U oktobru 2006. godine, došlo je do promjene vlasti na lokalnom nivou. Na mjesto gradonačelnika Ljubljane izabran je g. Zoran Janković.

Nakon preuzimanja vlasti, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković ponudio je novu lokaciju za izgradnju džamije u centru grada. Usvojen je općinski detaljni plan za lokaciju od 11.364 m2, a polovinom 2008. godine, IZ-i je ponuđeno da kupi zemlju. Zemljište za džamiju nalazi se u centru grada. Područje na kojem će se graditi džamija nije urbanizirano. Izgradnjom džamije okolina će dobiti potpuno novi izgled, a prilazi džamiji bit će omogućeni sa različitih strana grada.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji organizirala je javni međunarodni arhitektonski natječaj za idejno rješenje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani 2011. godine. U projektu su sudjelovala 44 arhitektonska biroa. Prvo mjesto pripalo je arhitektonskom birou Bevk&Perović arhitekti, d.o.o., iz Ljubljane.

Subota, 14. septembar 2013. godine, poseban je dan za Islamsku zajednicu i muslimane u Sloveniji. Vaše prisustvo na svečanosti obogatit će našu svečanost.

Izvor: www.islamska-skupnost.si

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code