GOSTOVANJE ROMANA LELJAKA U SISKU

GOSTOVANJE ROMANA LELJAKA U SISKU

3. ožujka, 2018.

 

 

„Maribor: Najveće stratište Hrvata“ naziv je nove knjige i dokumentarnog filma publicista i istražitelja jugo-komunističkih zločina Romana Leljaka, predstavljenih u četvrtak 1. ožujka u prepunoj Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Predstavljanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić te generalni vikar mons. Marko Cvitkušić.

Knjiga i film govore o partizanskim zločinima u Teznom kraj Maribora gdje je u svibnju 1945. stradalo 30 tisuće Hrvata, a njihova posebnost je i to što su napravljeni samo temeljem arhivske građe koju je autor dobio u Vojnom arhivu u Beogradu.

Govoreći o svom istraživanju Leljak je rekao kako su hrvatski i slovenski arhivi „očišćeni“ od važne dokumentacije još 1990. godine, za razliku od Srbije gdje se nije mijenjala politička situacija jer je Milošević kao šef Centralnog komiteta ostao na vlasti. „Zato sam tamo i mogao pronaći sve ove dokumente koji govore što su partizani radili. Ono što sam našao je dokumentacija partizanskih jedinica, partizanskog glavnog štaba Hrvatske i partizanskog generalštaba JNA, a govore tko je bio odgovoran i tko je rukovodio s ratnim zarobljenicima te koliko je tih zarobljenika bilo na križnom putu. Ono što je posebno važno što sada sa sigurnošću znamo jest da je Tito bio upoznat sa svim zločinima i da je iz Zagreba nadzirao provođenje egzekucije. Velik problem vidim u tome što je nas istraživača jako malo. S područja Slovenije i Hrvatske, koliko znam, ja sam jedini koji odlazim u te arhive, ali sve što sam pronašao u cijelosti sam kopirao i predat ću u Hrvatski državni arhiv. U tim dokumentima se jasno vidi i brojka koliko je civila i vojnika likvidirano završnom operacijom između 9. i 15. svibnja 1945. godine u Mariboru. Titovi su partizani tada likvidirane zakopavali u protutenkovske rovove na Teznom. Iz dijela tog rova 1999. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 1187 žrtava zbog gradnje autoceste Lendava-Ljubljana, ostali, njih približno 28000, čekaju na dostojanstven pokop“.

U nastavku Leljak je upozorio kako tamo do sada nije postavljeno nikakvo spomen obilježje, niti jedan križ. „Ostaci tih ljudi još su uvijek u Tezenskoj šumi koja se planira posjeći te se planira pretvorba u poljoprivredna zemljišta. Danas se gotovo svaki narod u Europi pobrinuo se za svoje mrtve iz Drugoga svjetskog rata, osim Hrvatske i Slovenije. Sada smo iz partizanskih dokumenata našli pravu istinu i ona mora biti zapisana u povijesti”, rekao je Leljak te dodao kao mu je želja napraviti i film o drugom najvećem mjestu stradanja Hrvata u Sloveniji, a to je Kočevski Rog te ulasku Druge armije u Zagreb i 62 zagrebačka stratišta. „Već nekoliko mjeseci radim i na projektu dokumentarnog filma o radnom i sabirnom logoru Jasenovac. Cilj mi je da na osnovu dokumenata pokažem stvarnu istinu o tom logoru, ništa ne oduzimajući, dodajući ili uljepšavajući, ma kakva god da ta istina bila“, zaključio je na kraju Leljak.

(SV) T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. merle
  #1 merle 15 ožujka, 2018, 14:28

  JOJ OPET OVAJ LUĐAK “frano” POMISLIT ĆU DA JE TO USTVARI TREĆI ROD KOJI SE GURA U instambulskoj konvenciji JER IZGLEDA DA TO NIJE ČOVJEK(ČOVJEK KAKO TO GORDO ZVUČI) VEĆ 100% ROBOT!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Ludvig
  #2 Ludvig 8 ožujka, 2018, 15:26

  Eh, moj Matiću. Misliš li, možda, da poslije toliko godina milovidna Pusić, Milunka Opačić i slične ne bi u poroti glasovale za nekoliko godinica Hrvata. . A, tek Ikić Baniček crvena nakarada – kako si je nazvao – ne bi zahtijevala godine Lepoglave. Ili pak.kradljiva Merzelova stroža Lovrić; Senjak i drugih njenih servisera za milijune Sisku ukradenih kuna, maraka, eura. Kum Slinić je štiti i čuva za servisiranje u ćeliji. Samo je pitanje tko će se osvrnuti na raubano Ikaču… .

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ludvig
  #3 Ludvig 8 ožujka, 2018, 15:19

  Eh, moj Matiću. Misliš li, možda, da poslije toliko godina milovidna Pusić, Milunka Opačić i slične ne bi u poroti glasovale za nekoliko godinica. A, tek Ikić Baniček crvena nakarada – kako si je nazvao – ne bi zahtijevala godine Lepoglave. Ili pak.kradljiva Merzelova stroža Lovrić; Senjak i drugi njeni serviser za milijune Sisku ukradenih kuna, maraka, eura. Kum Slinić je štiti i čuva za servisiranje u ćeliji. Samo je pitanje tko će osvrnuti na Ikaču… .

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ante Matić
  #4 Ante Matić 7 ožujka, 2018, 19:17

  Kad sam bio dječak čuo sam na derneku momke koji su zapjevali gange i milicija ih je otjerala u zatvor. Zbog ova dva stiha odležali su godinu dana robije.
  Maribore grade tvoji ti borića
  disu kosti hrvatskih mladića!
  Dogodiloo se to u Duvnu 1955.godine

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. FRANO
  #5 FRANO 5 ožujka, 2018, 04:06

  NISU TO TAMO POGUBLJENI,AKO JESU, HRVATI, HRVATI SU ANTIFAŠISTI,TO SU STEPINČEVSKI KATOLICI,HORDA RAZBOJNIKA ,KRIŽARSKIH DRAKUKLA I VAMPIRA, KOJA SE POMAMILA U VREMENIMA III-ĆEG REICHA ,I STEPINČEVSKE KRVOLOČNE ,ZLOČINAČKE BOŽJE DRŽAVE PA JE SVAKO0G DRUGOG I DRUGAČIJEG OD SEBE POSLALA NA NASILNU SMRT.ZATO JE I NJIHOV IDEJNI VOĐA ,ZLOČINAČKI VAMPIR ,STEPINAC ,OSUĐEN KAO RATNI ZLOČINAC.PREMA TOME LJELJAK TRAŽI INSPIRACIJU ,OPET , A KOGA DRUGOG NEGO PREOSTALIH STEPINČEVSJKIH KATOLIKA ,DA SE OSVEĆUJU MAKAR UMJESTO TOGA BI TREBALI , POVIJEST IH UPUĆUJE NA TO, DA SE KAJU I STIDE ZA ZLOČINE SVOJIH PREDAKA

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code