GDJE JE NESTALO PRVO SPOMEN OBILJEŽJE S KNINSKE TVRĐAVE?

GDJE JE NESTALO PRVO SPOMEN OBILJEŽJE S KNINSKE TVRĐAVE?

17. srpnja, 2017.

 

Gdje je nestalo prvo spomen obilježje hrvatskih branitelja s Kninske tvrđave (na slici), a koje su svečano i dostojanstveno 8. listopada 2001. postavili UBIUDR Podravka i Kninski muzej?

Riječ je o spomen obilježju prvom hrvatskom predsjedniku i vojskovođi dr. Franji Tuđmanu. Do tog vremena u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu još nije bilo podignuto ni jedno spomen obilježje, tako da nam je bila čast i zadovoljstvo što je to učinjeno. Ideju za ovo obilježje dala je moja malenkost, kao tadašnji predsjednik branitelja Podravke. Odmah su je prihvatili bivši ravnatelj Kninskog muzeja prof. Draženko Samardžić i hrvatski časnik Ante Nadomir Tadić-Šutra, koji je u to vrijeme obnašao dužnost zapovjednika kninske vojarne. U to vrijeme u Kninu, na žalost, nije bilo „pravo vrijeme“ za postavljanje ovakvog spomen obilježja. Ali, mi smo to željeli učiniti, i – gotovo. Spomen ploču smo izradili u Koprivnici i autobusom (!) je poslali u Knin, gdje su je na autobusnoj postaji preuzeli hrvatski vojnici i odnijeli (tijekom noći) na Kninsku tvrđavu, gdje su u međuvremenu branitelji izradili prigodno spomen obilježje. Drugi dan, tj. 8. listopada 2001. pred stotinjak ljudi otkrili smo spomen ploču, koju je blagoslovio tadašnji kninski župnik i gvardijan fra Petar Klarić.

Na spomen ploči dao sam napisati ove riječi: „Na ovom mjestu 6.8. 1995. hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman podignuo je i poljubio hrvatsku zastavu. Knin, 2001. UBIUDR Podravka, Kninski muzej.“

Nakon što je lani postavljen nedaleko hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi spomenik dr. Tuđmanu netko je preko noći došao na ideju da preko noći makne ovu prvu spomen ploču. I da ne obavijesti nikoga! Sve u ilegali!

Međutim, ispod Tuđmanovog spomenika napisali su i stoje ove riječi, koje su većim dijelom „prepisane“ s naše spomen ploče: „“Dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik na ovom mjestu 6.8.1995. slavodobno je poljubio hrvatski stijeg i izgovorio riječi: „Imamo Hrvatsku“, Knin, 5.8.2015.“

Dakle, drugovi i gospodo, zbog čega ste „uništili“ prvo spomen obilježje vezano uz slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu u Kninu? Kad netko samo ogrebe neki partizanski ili komunistički spomenik obično se diže cijela „dreka“, a kad netko preko noći makne obilježje prvom hrvatskom predsjedniku „ne zapjevaju ni vrapci na tvrđavi“!

Ta se spomen ploča navodno nalazi dobro sakrivena negdje u podrumu ovog muzeja i sakuplja – prašinu. I više nitko ne spominje da je bila gdje je bila!

Svaka čast, majstori!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Vukovarac
  #1 Vukovarac 17 srpnja, 2017, 22:56

  Nema komentara. Kao da su u zemlju propali.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Hrvoje
  #2 Hrvoje 17 srpnja, 2017, 20:17

  Hoćemo li dobiti odgovor? Ovo je strašno.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code