GDJE JE NESTALO 15 MILIJARDI DOLARA?

GDJE JE NESTALO 15 MILIJARDI DOLARA?

22. veljače, 2013.

 

lini milanovi 417827S1

Otvoreno pismo članova Evropskog parlamenta Zoranu Milanoviću i Slavku Liniću

Pišu: Monica Macovei, Roger Helmer,  Nataša Srdoč i Joel Anand Samy

Fotografija:www.jutarnji.hr

Poštovani gospodine Milanoviću i gospodine Liniću,

U ime poreznih obveznika država članica Europske Unije i hrvatskih građana i poreznih obveznika zatražili smo od hrvatske vlade da se očituje o problemu više od $15.2 milijardi dolara (€11.4 milijardi) nezakonitih financijskih odljeva. Razočarali smo se izostankom pravovremenog odgovora i nastavljamo tražiti odgovornost.

Kao što znate, Global Financial Integrity, organizacija sa sjedištem u Washington DC-u  koja se bavi istraživanjem i aktivizmom je u svojem izvješću objavljenom u prosincu 2012, našla da je više od $15.2 milijardi dolara napustilo Hrvatsku (video) kroz kriminal, korupciju i poreznu evaziju tokom perioda 2001 do 2010 godine. Tokom istog perioda, porezni obveznici Europske unije slali su financijsku pomoć Hrvatskoj. 

Planira se da će Hrvatska dobiti €11.1 milijardi eura ($14.8 milijardi dolara) sredstava europske unije u periodu 2014 do 2020. godine. Od ogromne je važnosti da ova sredstva ne završe podržavati korumpirane mreže (prijevod teksta) i budu poslana na privatne račune hrvatskih korumpiranih političara, državnih dužnosnika ili njihovih privatnih partnera u kriminalu u Hrvatskoj i jurisdikcijama drugih zemalja.

Gospodine Milanoviću i gospodine Liniću, očekujemo Vaš pismeni odgovor na slijedeća ključna pitanja:

1.      Da li su hrvatske vlasti zatražile informacije od vlasti u Lihtenštajnu, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama uključujući imena pojedinaca i pojedinačne iznose transferiranih sredstava obuhvaćene nezakonitih financijskim odljevima?

2.      Koliko slučajeva nezakonitog bogaćenja je hrvatska država tužila od 1991. godine? Koliko je sredstava naplaćeno za hrvatsku riznicu do sada? Molim vas, dostavite nam detalje svih ovih slučajeva.

Praksa slanja sredstava poreznih obveznika Europske unije Hrvatskoj se ne može nastaviti dok hrvatska vlada ne uspostavi punu odgovornost i polaganje računa. Vlada se mora prihvatiti rješavanja problema nezakonitih financijskih odljeva i korupcijom političara i državnih dužnosnika. Vlada mora naplatiti (izvršiti povrat) sredstava koja su se nagomilavala kroz korupciju i primjeniti mjere kako bi se stalo na kraj korupciji.

Očekujemo Vaše odgovore.

S poštovanjem,

Monica Macovei

Članica Europskog parlamenta

Rumunjska

Roger Helmer

Član Europskog parlamenta

Velika Britanija

Nataša Srdoč

Suosnivačica i Predsjednica

Adriatic institut za javnu politiku

Joel Anand Samy

Suosnivač i Dopredsjednik

Adriatic institut za javnu politikuT

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Pila
  #1 Pila 28 veljače, 2013, 08:41

  Kukuriku izborni slogan “Mi znamo kako”, pa zar su lagali?
  Kao i kod tenisača, bilo igrao lijevom ili desnom igra za novce.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. HRvigilant
  #2 HRvigilant 27 veljače, 2013, 17:33

  I hdz i sdp (namjerno pišem malim slovima) su desna i lijeva ruka jednog istoga korpusa, retardiranoga i invalidnoga, a skrbnik,tutor, mentor,mozak ili kako vam drago, koji time upravlja, je izvan Hrvatske.
  Sve ovo piskaranje komentara je uzaludno puhanje u polomljene diple – ono samo služi da se nakupljeni bijes u građanstvu, a koji bi po prirodi morao rezultirati ujedinjenjem obespravljenog naroda te otporom i pobunom – zapravo otupljuje oštricu koja bi morala prerezati ovaj čvor.
  Vladajuća kasta to itekako dobro zna.
  Bez obzira tko na vlasti bio, sasvim svejedno.
  Lopova prilika čini lopovom – a lopovština je u ovoj zemlji ozakonjena.Pojam “Odgovornost” je postao potpuna nepoznanica u ovom sistemu.Država postaje tiranin.Narod postaje suučesnikom.Svi skupa postajemo, na koncu, nepotrebni : čitav narod postaje “Suvišni pojedinci”.Mislite li da ovoj vladarskoj kasti možete dati otkaz? Think again – Oni su dali otkaz Vama, dragi moj narode hrvatski!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. stereotipX
  #3 stereotipX 26 veljače, 2013, 23:03

  Neka se g.-đa Macovei prvo pobrine da Rumunjska vrati sredstva iz fondova EU koja je koristila sve ove godine, a dio kojih je sigurno završio kriminalcima i korumpiranim političarima, s obzirom da je dobro poznato da Rumunjska i dan danas nije riješila problem korupcije.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. gustirna
  #4 gustirna 24 veljače, 2013, 15:30

  naspram ovima gore na slici sanader i kutle su obicni tramvajski đepari.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Pero
  #5 Pero 22 veljače, 2013, 17:31

  Ovi su sto puta gori LOPOVI od HDZ lopova

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. NAGRADNO PITANJE
  #6 NAGRADNO PITANJE 22 veljače, 2013, 10:04

  KAKO SE ZOVE ŠEF HRVATSKOG UREDA ZA SPREČAVANJE PRANJA NOVCA SVE OVE GODINE?

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Mr.Bing
  #7 Mr.Bing 22 veljače, 2013, 09:36

  u bijelim čarapama…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code