GASTRO DANI ZAGREBAČKIH UGOSTITELJA

GASTRO DANI ZAGREBAČKIH UGOSTITELJA

16. studenoga, 2012.

 

danigastronimije
Udruženje ima 2000 aktivnih članova

Piše: Zoran Milanivić

U Zagrebu je 15. studenog ove godine u poslovnom centru Green Gold otvorena manifestacija  „Gastro dani Udruženja ugostitelja Zagreb 2012.“  Uz prisustvo brojnih gostiju i novinara na manifestaciji se otvoreno govorilo o brojnim problemima  u ugostiteljstvu, planovima za naredni period ali i obvezama koje bi u tom kontekstu  trebali na sebe preuzeti, svako u svom resoru, Ministarstvo turizma, Grad Zagrebu kao i sami ceh zagrebačkih ugostitelja. U toj konstruktivnoj raspravi sudejelovali su Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo  te predsjednik Udruženja ugostitelja Nened Šepić. Iako je uredno pozvan na manifestaciju nije došao predsjednik Skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, koji se ispričao zbog svog izostanka. Njegovim nedolaskom, ipak osjetioa se nezadovoljstvo prisutnih, a pogotovu ugostitelja, jer, smatraju oni, gospodin Bernardić bi itekako trebao biti zainteresiran za ovu problematiku, pa bi sukladno tome  mogao poslati svoga predstavnika.

ZADOVOLJNI SURADNJOM S MINISTROM OSTOJIĆEM

Inače u ime Udruženja ugostitelja Zagreba i 2000 aktivnih članova tog ceha, predsjednik Udruge Nenad Šepak iznio je prijedloge, koji kako je rekao, naprosto izviru iz prakse i svakodnevnog života članova ugostitelja-obrtnika, te je podcrtao sve one prijedloge koji nisu usvojeni od Gradske Skupštine Grada Zagreba. Naime Šepić inzistira i moli odgovorne u Gradskoj Skupštini da cijeli Grad Zagreb bude turistička zona u ljetnom periodu, te da se ukine nakaradna zabrana točenja alkohola od 6 do 8 sati ujutro. Na taj način, tvrdi Šepić, izravno su ugroženi zagrebački ugostitelji, jer u tom periodu ne postoji zabrana kupovine alkohola u prodavnicama, kioscima ili pak trgovačkim centrima. U tom kontekstu se  se traži  da se ponovo preispitaju odredbe reguliranja konzumiranja pića na javnim površinama, te da se ugostiteljima omogući postavljanje zimske grijane terase. Traži se i preispitivanje smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta koji su i ingerenciji lokalne uprave i Grada Zagreba Od Ministrastva turizma zatraženo je da se s 1. siječnjom 2013. godine odobri nova stopa oporezivanja u ugostiteljstvu od 10 posto, te ukidanje nositelja minimalnih  i tehničkih  uvjeta  sa  fizičke, odnosno, pravne osobe na ugostiteljski objekt. Zatraženo je i omogućavanje rada kampovima i iznajmljivačima, te da se pravilnikom isprave određene nelogičnosti.Inače, predsjednik Udruge Nenad Šepić iznimno je pohvalio odnos Ministarstva turizma prema ugostiteljima Zagreba i njihovim opravdanim zahtjevima i istaknuo da je, otkako je ministar turizma Veljko Ostojić, da suradnja dovedena do najviših razina. A zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo, u ime samog ministra pozdravio je manifestaciju i rekao da je uvjeren da će ta suradnja ubuduće biti još bolja, te da će u Ministarstvu turizma pravovremeno i učinkovito odgovoriti na zahtjeve ugostitelja Zagreba, odaslane s ovog skupa.

BANDIĆ OBEĆAO POMOĆ ODMAH

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na ovu manifestaciju došao, kako je sam rekao, u funkciji slušatelja, na zahtjev prisutnih rekao je da će svi zahtjevi upućeni na njegovu adresu kao i njegovih suradnika već danas biti razmatrani a sutra rješeni. Obećao je pomoć i po onim zahtjevima koji su upućeni predsjedniku Skupštine Grada Zagreba Davoru Bernardiću, i iznio je uvjerenje da će i Ministartsvo turizma na zadovoljstvo svih odraditi svoj dio obveza. Bandić je rekao da on sa svim problemima Grada Zagreba živi od jutra do sutra, pa tako i s problemima zagrebačkih ugostitelja.’Svako jutro ja trčim maraton po Zagrebu i to iz više razloga. Prvi je što se dobro osjećam, drugi je što vidim sve rupe po zagrebačkim ulicama i treći je što osluškujući što ljudi pričaju izravno se sučeljavam s njihovim problemima, pa tako i s problemima ugostitelja. Do sada su me svi oni srdačno primali, a da sam i u jednom ugostiteljskom objektu čuo da mi spominju familiju znao bi da nešto nije u redu.Zato ćemo moji sutradnici i ja uliniti sve da riješimo te probleme, pa i na način da odemo korak dalje. Primjerice učinit ćemo sve da se gdje, god je to moguće, postave  zimske grijane terase, kako bi porastao obim posla a na taj način otvorila mogućnost zapošljavanja i novih ljudi’, rekao je gradonačelnik Bandić.  

PROMOCIJA PROJEKTA HRVATSKIH AUTOHTONIH KUHINJA

Inače, ova manifestacija je i zamišljena kao  promocija projekta hrvatskih  autohtonih kuhinja, gastronomske ponude Grada Zagreba,  te u funkciji iznošenja  problema s kojima se članovi Udruženja svakodnevno suočavaju, ne samo  na razini Grada Zagreba  nego i na razini cijele države.

U sklopu ove, hvale vrijedne,  manifestacije održana je gastro izložba na kojoj su biti izložene delicije istaknutih ugostitelja: Stari fijaker, Korablja, Stari Puntijar, Skenderica, Trnjanka, Vega, Dvori Matanovi,  M&M, Martina, Puntijarka, Vincek.Prisutni su doista uživali u tim delicijama koje se svakodnevno mogu dobiti u njihovim restoranima ili slastičarnicama. T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code