SOCIJALNE  SAMOPOSLUGE

SOCIJALNE SAMOPOSLUGE

22. ožujka, 2014.

 Petir i Vlado Košić Custom

Dani krščanske uljudbe u Sisku

 

Napisao: Josip Frković

Dani kršćanske uljudbe, u organizaciji Ureda za socijalni nauk Sisačke biskupije, započeli su u petak 21. ožujka u sisačkom Velikom Kaptolom simpozijem „Socijalno poduzetništvo“, koji je održan uz supokroviteljstvo Zaklade „Hanns Seidel Stiftung”.  

Kako je istaknuto u izjavi Ureda za socijalni nauk Crkve Biskupije, cilj ovoga Simpozija bio je progovoriti o tome kako su nam nužno potrebne socijalne inovacije koje zahtijevaju promjene u ponašanju, životnim i radnim uvjetima te međuljudskim odnosima. Potrebno je i stvarati nove oblike organizacije i interakcije između javnog sektora, organizacija civilnog društva, privatnih poduzeća i građana, te omogućiti stvaranje konkretnih, ekonomskih i provedivih rješenja za drugačije ekonomske izazove i pozitivne procese u društvenoj zajednici. “Vjernici moraju biti aktivni sudionici razvoja socijalnog poduzetništva i u tim procesima ne smiju se držati po strani, kao što i svojim služenjem siromašnima trebaju naviještati istinu o čovjeku da je stvoren na Božju sliku i da ga Bog ljubi i poziva na zajedništvo sa sobom. Naš je zadatak otkriti siromašnima njihovo dostojanstvo i vratiti im pouzdanje i nadu u budućnost zauzimajući se da u materijalnom, ali i u duhovnom smislu dobiju ono što im pripada“, stoji u izjavi Ureda.

PROMICANJE SOCIJALNOG NAUKA

Na početku simpozija okupljene je pozdravila voditeljica Ureda za socijalni nauk Crkve gđa Marijana Petir. Govoreći o razlozima pokretanja Dana uljudbe, Petir je istaknula kako oni koji slijede Krista trebaju biti potpuno konkretni u prepoznavanju potreba koje današnji čovjek ima, počevši od potrebe zaštite ljudskog dostojanstva jer je ono danas, više nego ikad ugroženo. „Zato smo mi u Uredu za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije, ove Dane kršćanske uljudbe koje organiziramo prvi put, posvetili ljudskom dostojanstvu“, dodala je Petir.

Okupljene predavače i brojne goste iz javnog i društvenog života pozdravio je i sisački biskup Vlado Košić, ističući kako će zasigurno razmišljanja s ovoga skupa obogatiti sve sudionike ali i cjelokupnu javnost. U uvodnom dijelu okupljene je još pozdravila i voditeljice Zaklade „Hanns Seidel Stiftung” gđa Aleksandra Markić Boban, koja je i pojasnila temelje po kojima Zaklada djeluje.

Radni dio simpozija započeo je predavanjem djelatnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje g. Jose Bjelića, gđe Irene Bušić i gđe Štefice Tominović, koji su govorili o aktivnoj politici zapošljavanja na području Ureda Sisak, politici samozapošljavanja i Europskom socijalnom fondu.

Slijedilo je predavanje „Socijalno poduzetništvo i dobre prakse” dr. sc. Davorke Vidović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u kojem je ona donijela presjek razvoja, obilježja, ograničenja, potencijale i primjere dobre prakse socijalnog poduzetništva na području Hrvatske.

Može li nam članstvo u EU i raspoloživost europskih fondova pomoći u otvaranju novih radnih mjesta, te o mogućnostima financiranja socijalnog poduzetništva iz tih fondova govorio je konzultant HAAMG Investa g. Tomislav Pinter.

OTVORENA VRATA KATOLIČKE KNJIŽARE

O Socijalnoj samoposluzi „Kruh sv. Elizabete” u Rijeci, te brizi za bližnje posvjedočio je g. Siniša Pucić iz Franjevačkog svjetovnog reda Primorsko-istarskog područnog bratstva. Simpozij je zatvorio Petar Gatarić koji je okupljenima od začetaka do realizacije ideje predstavio projekt socijalnog poduzetništva Udruge invalida Križevci „Križevačka čokolaterija”, čiji cilj nije ostvarenu dobit uzeti sebi već je uložiti u poboljšanje proizvodnje, očuvanje starih i otvaranje novih radnih mjesta za osobe s invaliditetom.

U sklopu Dana kršćanske uljudbe održana su i otvorena vrata katoličke knjižare „Sv. Kvirin” u sisačkom Velikom Kaptolu, a prvi dan je zaključen Križnim putem “Križ ljubavi” u katedrali Uzvišenja sv. Križa i koncertom Bogoslovskog okteta u crkvi Svete Marije Kraljice Mira u Sisku. T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Ada
    #1 Ada 26 ožujka, 2014, 15:14

    Ova Petirka je najodvratnija političarka.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code