FILMSKE KARIKATURE DUŠANA VUKOTIĆA

FILMSKE KARIKATURE DUŠANA VUKOTIĆA

3. siječnja, 2015.

Vud karikatura Custom

U izdanju nakladničke kuće „Vedis“ objavljena je prva autorska knjiga karikatura našeg oskarovca Dušana Vukotića – Vuda pod naslovom „Priča o zlatnoj  ribici i druge filmske karikature“.

Knjiga donosi sve karikature na temu filma i kinematografije, osamdesetak njih, koje je Vukotić crtao za specijalizirani časopis „Filmska kultura“ u razdoblju od 1957. pa  zaključno s 1989. godinom, dakle gotovo svo vrijeme njegova izlaženja.

„Filmska kultura“ je Vukotićeve karikature objavljivala na pretposljednjoj stranici časopisa, pa su one u neku ruku predstavljale i njezin zaštitni znak.

Ovako okupljene na jednom mjestu, Vukotićeve karikature su svojevrsna kronika događanja u tadašnjoj kinematografiji, u rasponu od pulskog festivala, teškoćama s financiranjem filmova, sukobima među filmskim radnicima, nedostacima kvalitetnih scenarija, repertoarnim problemima, zagrebačkoj školi animacije, itd, itd.

Priređivač izdanja Veljko Krulčić u predgovoru napominje kako se radi o sjajnim i ingenioznim tematskim karikaturama, koje je Dušan Vukotić crtao u svom prepoznatljivom stilu, prepoznatljivoj crtačkoj ekspresiji, te kako najveći dio tih karikatura nije niti do danas izgubio na svojoj svježini i ironičnosti, pa i kinematografskoj, kulturnoj i društvenoj angažiranosti i aktualnosti.

Knjiga donosi i esej sveučilišnog profesora dr Frane Dulibića „Ne samo kvalitetne karikature s porukom, nego i dokument vremena“, te opširan tekst o samom časopisu „Filmska kultura“.

Znaimljivo se prisjetiti kako je Dušan Vukotić svoju briljatnu karijeru, koja je 1962. godine okrunjena nagradom Oskar za film „Surogat“, započeo upravo kao karikaturist na stranicama humorističkog tjednika „Kerempuh“ (urednika Fadila Hadžića) ranih 50-ih godina, da bi se tek nakon toga počeo baviti animiranim filmom. T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code