EXHIBICIJE EX MESIĆA

EXHIBICIJE EX MESIĆA

7. rujna, 2011.

Piše: Lucija Koviljka Rašelj

 

Hrvatska je doista politički sluđena zemlja. To sam već jednom rekla.  Kada će Hrvati napokon reći: „Sad je dosta, pun nam je kufer svega!“

Ex predsjednik Mesić vodi (i) vanjsku državnu politiku. Iako za to nema mandat. Poziva na sastanak diplomate svjetskih sila i priča im koje uvjete postavlja njegov „prijatelj“ Gadafi za miran odlazak s vlasti. Premda je „prijatelj“ diktator prije te ponude koristio sve ostale metode (nimalo mirne) protiv svojega naroda i nije baš u poziciji da bi mogao postavljati uvjete. Mesić to, kao, ne kuži. Naravno, nisu mu se odazvali svi diplomati koje je zvao. Odbili su se odazvati oni koji već znaju kakav je političar Mesić. A prihvatili su poziv (?!) neki koji nemaju nikakve veze s NATO savezom, pa slijedom toga ni veze s temom posredničke Mesićeve miroljubive ponude.

Josipović o tome šuti, dopuštajući ex Mesiću solo exhibicije u ime hrvatske vanjske politike. I vanjske i unutarnje. Potvrđujući tako staru istinu o politici kao prljavoj raboti. Po onoj Rooseveltovoj; „Diktator Somoza  jest kurvin sin ali je naš kurvin sin.“

Ostaje, dakle, veliko pitanje ima li možda ex Mesić mandat za posredovanje. Ako ga ima, tko mu je dao mandat? Bez mandata to nikako ne bi mogao. Po Zakonu. Možda javnost za to ne zna, naivno tumačeći doslovno Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti. Jer tamo ne piše ništa o vanjskoj politici. Zastupanje države ex predsjednicima mora odobriti aktualni predsjednik. U suradnji s premijerom. Tamo u tom Zakonu stvarno ništa ne piše o vanjskoj politici iako piše koješta drugo, nesuvislo i neprimjereno hrvatskoj ekonomskoj i društvenoj zbilji. Po tom Zakonu predsjedniku pripadaju razna prava i razne povlastice i pogodnosti kojih inače u ostalim normalnim državama svijeta nema. Takvih prava i povlastica. Ni približno slično.

TOTALITARISTIČKE IDEOLOGIJE

 

Predsjednik Josipović će po prestanku obnašanja predsjedničke dužnosti također koristiti sve te neprimjerene povlastice po tom suludom Zakonu. I možda također bez mandata voditi vanjsku politiku Hrvatske. Po uzoru na Mesića.

Trenutno vodi takvu vanjsku politiku u kojoj se slaže s nekim vrlo čudnim i opasnim političkim ocjenama. Bez ikakve konzistentnosti. Naime, u zajedničkoj izjavi dvojice predsjednika, Josipovića i Tadića, nakon susreta, ovaj put u Srbiji, naš predsjednik potpisuje formulacije koje su optužujuće za Hrvatsku. Potpisuje „kako se u Hrvatskoj u posljednje vrijeme daju opasne i neprimjerene izjave“. Kad premijerka izjavi da nitko više neće ići u Beograd po razna mišljenja, a kamoli dopuštenja što Hrvatska smije odlučivati, kuda ići i s kim razgovarati, našem se Predsjedniku to čini neprimjerenim. I potpisuje zajedničku izjavu. Baš zgodno. A prije toga naš Predsjednik umiljato tepa  hrvatskoj manjini da se slobodno izjašnjava Hrvatima usred zemlje Srbije. Te im ipak kriomice u povjerenju preporuča neka prije toga dobro zatvore prozore i spuste rolete. I po mogućnosti budu tihi kad se izjasne Hrvatima.

U zajedničkoj izjavi s talijanskim predsjednikom Napolitanom pak naš Predsjednik  „osuđuje sve totalitarističke ideologije“. Osim Gadafijeve, Asadove, Boljkovčeve, Miloševićeve, četničke… Ideologija zbog kojih su bez suda i javnosti likvidirani mnogi.

Naš Predsjednik se ograđuje od premijerkina pozdrava hrvatskim generalima. Koji su branili Hrvatsku. Priznaje međunarodni sud i to smatra civiliziranim. Iako nepravednim. U ime te civiliziranosti potiče regionalne političare na pomirbu. Slažemo se, naravno. Pa mi smo ratovali jer smo bili prisiljeni. Mi smo željeli i želimo mir. Mi smo civilizirani. Mi nismo željeli da nas miniraju. Prilikom susreta s Angelinom Jolly predsjednik se snishodljivo zahvaljuje za doniranje siće u dolarima za razminiranje Hrvatske, skrivajući istovremeno pred uvaženom gošćom istinu tko je to minirao Hrvatsku. Vrlo civilizirano. Tajeći istinu da su to uradili ljudi čiji sadašnji Predsjednik proziva hrvatsku premijerku, kvalificirajući njene izjave kao neposluh. Opet vrlo civilizirano. Neposluh Hrvata na koji bratski nam Srbi nisu navikli. Neposluh koji oni, (braća Srbi) „neće više ni zbog prijateljstva koje neguju s civilizovanim Josipovićem moći otrpeti“.

NECIVILIZIRANI MESIĆ

Kad se naš Predsjednik nađe uzastopno u takvim neugodnim vanjskopolitičkim situacijama, možda ipak ponekad daje mandat ex Mesiću. Da skrene pažnju sa svojih vlastitih nekonzistentnih poteza. Da mu Mesić, sav zapjenjen, dakle neciviliziran, ode izljubiti Gadafija (našeg ‘kurvinog sina’), Boljkovca (Tuđmanova i Manolićeva ‘kurvina sina’), Šljivančanina, Radića, Mrkšića, Rašetu, Kadijevića, Mladića, Hadžića, Vasiljkovića, Martića, Adžića i ostale (Tadićeve i Miloševićeve ‘kurvine sinove’).

Povremeno nas naš Predsjednik želi podsjetiti na Mesića. Da se Hrvati ponovno u čudu upitaju je li to taj čovjek za kojega su glasovali u dva mandata. Da bi naš Predsjednik mogao voditi vanjsku politiku Hrvatske, očito je, mora imati Mesića. Dobro je dok ga može povremeno poturiti da svojim klaunovskim solo ispadima i amaterskim političkim exhibicijama zamagli civilizirane i demokratske predsjednikove političke vidike. Loše je jer takvi kao ex Mesić mogu i znaju biti vrlo opasni nađu li se predsjednicima iza leđa. Znaju biti pravi ‘naši kurvini sinovi’. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Stari pjesnik
  #1 Stari pjesnik 15 rujna, 2011, 04:23

  Kako nas spasit od nas i naših komunista, koji ima više nego glista! Mesić u mirovini i ne mirije, taj zlotvor, taj tvor, taj đavliji stvor. Niša manje neće donijet dobra hrvatskom narodu ni onaj bjeloglavi sup Josipović. Šta smo to mi Bogu zgriješili kao narod, pa imamo takve ljude na čelu države i vlade. Pazite vi te paklene skale. Račan, Mesić, Josipović, Sanader, Tko je sljedeći, krvavo im podnebesje!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. nedjeljko
  #2 nedjeljko 9 rujna, 2011, 04:24

  Kuku-lele i Kukuriku ! Kakva dobra perspektiva za Hrvatsku politiku. Uz Mesića kao dodatak. Uz prijateljstvo koje gaji naš i srpski predsjednik. Uz pune zatvore i pritvore, Uz Todorića i Horvatinčića. Uz Kruljca i Prkačina.Uz Budišu kao relikviju političke prošlosti i Rohatinskog kao relikviju naše budućnosti. Stvarno to sve ne bi izdržala ni Amerika!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Stipe
  #3 Stipe 8 rujna, 2011, 19:05

  Josipovićev stožer čita tvoju kolumnu i kopira tvoj naziv KUKULELE koalicije HDZ i HSS i SATELITI. Bilo bi mu preporučljivo da upotrijebi svoje ovlasti da neutralizira i Mesića koji radi sranja

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Stipe
  #4 Stipe 8 rujna, 2011, 13:11

  Kad će netko pametan ukinutu taj Zakon … koji daje te beneficije Mesiću kao bivšem predsjedniku. Trebamo li podići revoluciju ili ima netko normalan u Hrvatskoj. Stvarno smo “sluđena zemlja”, točno si napisala

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code