Kišobran Mislava Bage

Kišobran Mislava Bage

13. lipnja, 2011.

Autorica: Lucija Koviljka Rašelj

Papa je otišao. Ispratio ga je na zagrebačkom aerodromu Mislav Bago. S roza kišobranom kojim je zaklonio avion Croatia airlinesa. Koji je u tajnom vlasništvu aviokompanije Lufthansa. Samo se to ne smije znati. Vrti Mislav Bago kišobran u ruci i kaže: Papa je tu sigurno. Ući će na prva vrata aviona. Ili na zadnja, zbog sigurnosti. Ali pada kiša pa ga ne možete vidjeti. Na te Bagine riječi kaže moja baka Luca: Pa makni taj kišobran, Mislave! Ali se Mislav ne da zbuniti.

Preduhitrio je čak i svoga kamermana koji je htio pokazati avion. Mislav skuži kamermanovu zlu naivamjeru da slika avion u koji se penje papa i stane opet u kadar. Tako da se vidi samo njega. Pokuša onda upaliti onaj svoj video – zid na kojem inače naciji pokazuje svu dramatiku stanja u Hrvatskoj. Ali nema video – zida. Nisu mu ga donijeli na aerodrom. Da bude opet važan. I da na video – zidu pokaže papu. I sve podatke o Vatikanskim transakcijama. Ali nema video – zida pa nema. A bez video – zida Mislav nije Mislav Bago. Što ću sada, dragi gledatelji, zacvili. Kako da vam pokažem papu koji odlazi?

Tražit će Mislav da mu vrate djelatnika koji je dobio otkaz na TV Nova jer je rekao da će padati kiša. Pa što ako će kiša, odbrusila mu je glavna urednica Iva Gačić. Doći će do šlusa, uvjerava ju djelatnik. Doći će tebi do šlusa ako Bago ne bude imao video – zid. Znaš da je on k’o bez glave kad ne može pokazati gledateljima tehničku raskoš kojom TV Nova raspolaže.

I tako ode papa, a Mislav Bago još drži roza kišobran na aerodromu. Čeka da mu dopreme video – zid. Bez obzira na otkaz koji je zbog kiše dobio.

HRT je imao i sliku aviona i sliku pape koji odlazi. Tehnika HRT-a je opet nadmašila samu sebe. Odradili su posao europski. Čak su prikazali i Milanovića u krupnom planu. Iako je bio rekao da neće doći. Glavni redatelj HRT prijenosa Danko Volarić je Milanovića prikazao u HNK-u u gro planu. Da gledatelji ne primijete da Milanović ustvari sjedi tek negdje u četvrtom redu. Pored Thompsona i Ljilje Vokić. Ali zato ni redatelj HTV-a Volarić nije uspio trikom ukomponirati Mesića kako sjedi u drugom redu iza Josipovića. Znajući da bi Mesić svakako htio u prvi red.

Za razliku od TV Nove koja je Bagu poslala na aerodrom na kišu bez – video zida, HRT je svog komentatora Branimira Bilića sačuvala od kiše. A Bilić je svojim dramatičnim glasom objavio da nas Hrvate sveti otac puno pozdravlja i voli. I da se ne bojimo ulaska u Europu. Da nismo trebali ni izlaziti iz Europe, dramatično je dodao svoje misli dvadesetog stoljeća na papin pozdrav Branimir Bilić.

Dok je Branimir Bilić objavljivao naciji da papa odlazi zadovoljan iz posjeta Hrvatima, u studiju na Prisavlju je Jozo Barišić skoro izljubio svoju kolegicu, oduševljen što je Mislavu Bagi otet video – zid, pa ga je kolega Bilić u svemu nadmašio svojim dramatičnim i lagano promuklim glasom.

Zatim se Barišić naglo uozbilji i zajauče: Ljudi, najebali smo, TV Nova će nam vratiti Bagu! Što ćemo sada? Morat ćemo i mi nabaviti video – zid bez kojeg Bago ne može biti glavna novinarska zvijezda.

Na te Barišićeve riječi reagirao je Zoran Šprajc i uljudno priznao u Dnevniku da je papin posjet bio veličanstven i značajan za državu Hrvatsku. I nije Šprajc, dok je to govorio, imao onaj svoj ironični osmijeh na licu. Bravo, Zorane! Božja je milost i tebe dotaknula.

Božja milost je dotaknula i Mislava Stipića koji je viđen pred glavnom portom HRT-a sa članicom Nadzornog odbora Silvijom Lux. U prijateljskom razgovoru. Da bi pokazao svoju distanciranost od kuloarskih priča kako je skoro dobio batine od Silvije Lux, stavio je engleski kačket na glavu, dajući tako svima do znanja kako se zapravo nimalo ne boji Silvije ni njezina frankofonstva.

Saznajem da je prije stavljanja engleskog kačketa razgovarao sa Sabinom Škrtić. I rekao joj da trenutno ne bi bilo oportuno nikome iz tehnike HTV-a davati otkaze i rješenja za umirovljenje. Sabina ga je pitala kakav je to neočekivan zaokret u kadrovskoj politici TV katedrale. Zbog pape. Zbog vrhunskog prijenosa koji je ta tehnika odradila, a koji su preuzimale sve europske zemlje, objasnio joj je Stipić. Zar da tu cijelu TV tehniku poštedimo zbog jednog jedinog  prijenosa, začuđena je ostala Sabina, odlažući u ladicu pripremljene otkaze televizijskoj tehnici. Privremeno, dok Stipić ne zaboravi na to, pritisnut mislima o skorom biranju nove uprave HRT-a u kojoj neće biti dovoljno mjesta za sve pretendente.

A Branimir Bilić proučava s novim vd Urednikom Informativnog programa Miočićem kako razuvjeriti skeptične Hrvate u pogledu ulaska u EU. Morat će im na zgodan način objasniti zašto je papa rekao: Ne bojte se ulaska u Europu. Mora Bilić povezati činjenice da je Konrad Adenauer, inače osnivač  Kršćanskodemokratske unije (CDU), dakle katolik, zajedno sa Schumannom, katolikom, polovicom prošlog stoljeća prionuo ostvarenju projekta francusko-njemačkoga pomirenja, te europske integracije od koje je EU nastala. Povezati da je i njihov sudrug u tome projektu Alcide de Gasperi također katolik, osnivač talijanske Kršćanske demokracije i premijer od 1945. do 1953. godine. Kao i od Gasperija, od pape se može očekivati pokretanje beatifikacije i ostale dvojice.

Branimir mora uvjeriti Hrvate pod cijenu sitne laži da i njih očekuje moguća beatifikacija glasaju li na referendumu za ulazak u Europu. Kad su već bez veze bili izašli iz nje. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Katedrala HRT duha
    #1 Katedrala HRT duha 14 lipnja, 2011, 22:36

    Nema razlike izmedju Bage zvanog Badjo i Mate Granica….

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code