DUNJA KNEBL  NASTUPA U KULTURNOM CENTRU  DUBRAVA

DUNJA KNEBL NASTUPA U KULTURNOM CENTRU DUBRAVA

28. studenoga, 2013.

 

Dunja foto Custom

U petak 29. studenoga 2013. u 19.30 u maloj dvorani Kulturnog centra NS Dubrava, Dubrava 51 a, održati će se koncert Dunje Knebl i etno sastava “Kololira” (Danijel Maoduš, Martin Turšić, Hrvoje Ban) s promocijom albuma “Tamo doli”.

Novi album Dunje Knebl i njenog benda Kololira naslovljen ‘Tamo doli’ snimljen je u studiju Kramasonik i uz sudjelovanje Hrvoja Nikšića kao snimatelja, producenta, ali i instrumentalista. U miksanju i produciranju sudjelovali su i ostali članovi Kololire . A cijeli album je na kraju masterirao i dao tome svoj pečat u svojem londonskom studiju Tube Mastering nitko drugi nego Andy Jackson, tonmajstor Pink Floyda.

Na albumu je 13 pjesama iz kontinentalne Hrvatske (Međimurje, Hrvatsko zagorje, Podravina, Turopolje, Slavonija). Najveći dio pjesama je rađen na temelju notnih zapisa i knjiga  (kao i na prethodnim Dunjinim albumima), no tu je i jedna od najpopularnijih i najizvođenijih hrvatskih tradicijskih popijevki “Čula jesam”. Osim popijevke “Čula jesam” još je jedna pjesma iz Dunjinog ranijeg repertora i s Dunjinog ranijeg albuma – “Ja si jašem” (s albuma Ethno-ambient Live iz 1995.) dobila novi aranžman; ne samo kololiru i harmoniku kao novitet, nego je uz Dunjinu gitaru gost Hrvoje Sudar odsvirao dionicu na bouzoukiju. Popijevka “Kojni moji” već se mogla čuti ranije, no samo u predstavi “Regoč i Kosjenka” Dječjeg kazališta Dubrava. Sad se može čuti i na ovom novom albumu. Veći dio ostalih pjesama sasvim su nepoznate ljudima koji se ne bave folklorom. A onima koji se sjećaju vremena kad je snimana prva ploča ansambla “Joža Vlahović”, bit će poznata “Jarebica (lepa ftica).

Uglavnom, novi bend daje starim, gotovo zaboravljenim pjesmama novu dimenziju uz zanimljive i često neobične aranžmane koji su specifični i po vrlo neobičnim ritmovima. Uz neke pjesme moći će se i zaplesati, a neke će vas odvesti negdje daleko u neka davna vremena i probuditi će možda u vama neka sjećanja za koje niste ni znali da postoje.

Nakon nastupa na festivalu “Ethnoambient” u Solinu ove godine, inozemni gosti iz područja zvanog “world music” bili su impresionirani “potpuno originalnim zvukom” Kololire o čemu je objavljeno i par rečenica u vodećem svjetskom časopisu fRoots.T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code