DUH MEMORANDUMA SANU ŽIVI, A NAŠI AKADEMICI ŠUTE I NOSE VIJENCE U BREZOVICU

DUH MEMORANDUMA SANU ŽIVI, A NAŠI AKADEMICI ŠUTE I NOSE VIJENCE U BREZOVICU

7. kolovoza, 2020.

 

Ako su predstavnici HAZU akademik Frano Parać (potpredsjednik) i akademik Zoran Juranić nedavno i službeno mogli odati počast pripadnicima Prvog sisačkog partizanskog odreda i položiti cvijeće podno njihova spomenika, što ih sprečava da ne pošalju svoju službenu delegaciju i u Knin?

Inače, glas hrvatskih akademika danas bi se itekako trebao čuti, poglavito kad se zna da duh memoranduma SANU još uvijek živi, i nakon ratova u kojima je stradalo više od sto tisuća ljudi. Ali, oni se i dalje u tom pogledu ponašaju mlako, kao „ne bi se htjeli miješati“

Napisao: Mladen Pavković

U vrijeme kad svi govore i pišu o 25-toj obljetnici Vojno-redarstvene operacije Oluja, članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) manje-više šute, tj. pokrili su se preko ušiju. Tek tu i tamo netko se javi, poput akademika Josipa Pečarića, ali unatoč njegovim izvanrednim rezultatima, znanstvenim i publicističkim, stavljen je na marginu, jer se ga doživljava kao ekstremnog desničara i nacionalistu. A biti „nacionalista“ i voljeti svoju Domovinu danas nije jako poželjno, već se otvoreno traži da i majke koje su u hrvatskom obrambenom i pobjedničkom Domovinskom ratu izgubile svoju djecu i najmilije „moraju“ (!) voljeti svoje neprijatelje, odnosno one koji se nikada nisu i ne će pokajati za svoje grijehe koje su u ovom slučaju učinili prema hrvatskom narodu.

Dakle, iznimno bi bilo poželjno da su se u rasprave o Oluji uključili i članovi HAZU, koji raspravljaju o svemu i svačemu, a konkretno nažalost o „ničemu“.

A kad se i jave s nekom temom više ih gotovo nitko ne uzima za ozbiljno.

Ako su predstavnici HAZU akademik Frano Parać (potpredsjednik) i akademik Zoran Juranić nedavno i službeno mogli odati počast pripadnicima Prvog sisačkog partizanskog odreda i položiti cvijeće podno njihova spomenika, što ih je spriječilo da ne pošalju svoju službenu delegaciju i u Knin?

Stare teze

Inače, glas hrvatskih akademika danas bi se itekako trebao čuti, poglavito kad se zna da duh memoranduma SANU još uvijek živi, i nakon ratova u kojima je stradalo više od sto tisuća ljudi. Ali, oni se i dalje u tom pogledu ponašaju mlako, kao „ne bi se htjeli miješati“.

Istina, nema više balkanskog krvnika Slobodana Miloševića, ali mnogi njegovi tadašnji sljedbenici danas su na najvišim političkim i inim dužnostima u Srbiji, a ponašaju se tako kao da ništa nisu naučili i ni zbog čega se ne kaju. Borislav Jović je nema tome dugo objavio knjigu „Kako su Srbi izgubili vijek“. U njoj se ponovno iznose iste stare teze i teorije zavjere.

HAZU šuti, iako se već odavno trebao i morao oštro usprotiviti stavovima svojih kolega u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti SANU, koji ne odustaju od zločinačkog Memoranduma, tj. od ideje da „svi Srbi žive u jednoj državi“.

Zločini nakon ’45.

Nakon što se krenulo odavati počast hrvatskim i srpskim žrtvama iz Domovinskog rata, nameće se pitanje: a što ćemo sa nevinim žrtvama nakon završetka Drugog svjetskog rata?

Nedavno je objavljeno da su iz jame Jazovke izvučeni posmrtni ostaci 814 žrtava masovnog ubojstva partizana, odnosno ratnih pobjednika.

U Maceljskoj šumi, koja je puna masovnih grobnica, uoči izbora, počelo se kopati. I tamo su pronađene brojne žrtve, a još je stotinjak jama na čekanju.

Hrvatska je preplavljena masovnim grobnicama.

Je li to znači da će hrvatski i srpski političari od sada obilaziti i mjesta stradanja Hrvata i Srba nakon 1945.?

U nekadašnji ustaški logor Jasenovac „svi“ se dolaze pokloniti.

Ako već nosimo vijence i palimo svijeće za stradale Hrvate i Srbe u Domovinskome ratu – mogu li se i hoće li se to isto uraditi i za žrtve, poglavito nakon Drugog svjetskog rata, bez obzira jesu li bile na strani partizana ili ustaškog režima?

Stječe se dojam da se Hrvati sve više „udaljuju“ od hrvatskih žrtava nakon Drugog svjetskog rata. Nije dovoljno, kao u Jazovki, samo iskopati žrtve i nakon toga ih doslovce – zaboraviti.

Žrtva je žrtva, osobito ako je riječ o onima koji su ubijeni bez suda i suđenja, kao što su to radili Titovi partizani.

Traži se da se kazne oni koji su činili zločine u Domovinskome ratu.

A što je sa onima koji su činili zločine nakon Drugog svjetskog rata, gotovo sve do početka devedesetih godina prošlog stoljeća?

Predstavnici Srba, poput notornog Pupovca, sada imaju prigodu da nam javno kažu: što se primjerice dogodilo s dr. Ivanom Šreterom?

S obzirom da svaki zločin ima svoga zločinca, onda krenimo od završetka Drugog svjetskog rata, pa ćemo stići i do Domovinskog. T

10 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Štef Kostanjević se sramoti u sprezi s Cinkovima
  #1 Štef Kostanjević se sramoti u sprezi s Cinkovima 13 kolovoza, 2020, 22:01

  Zaista je žalosno i tužno da nekad ugledni domoljubni hrvatski vojnik, šef grada Gline, olako drpa lovu za korištenje automobila, a sada i za govna iz obiteljskih šahti u sprezi s MC čišćenjem Cinkovih ekologa.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. MC čišćenje čisti proračun glinskoga vodovoda
  #2 MC čišćenje čisti proračun glinskoga vodovoda 12 kolovoza, 2020, 18:27

  Stjepan Kostanjević, HDZ-ov gradonačelnik Gline, u protekle dvije godine od Agencije za plaćanje poljoprivrednih poticaja primio je oko 45.000 kuna na ime svog poljoprivrednog zemljišta. Nakon što je objavljena emisija o tome da je dozvolio privatnoj tvrtki da na njegove oranice nepropisno odlaže otpad, Državni inspektorat je zatražio da mu se poticaji prestanu isplaćivati.

  Kostanjević je dozvolio privatnoj tvrtki MC čišćenje iz Siska da na njegovu zemlju istresa sadržaj septičkih jama koje su besplatno praznili stanovnicima Gline.
  Tako izvješćuju mediji, uz dojave ljutoga Bojana Dadasovića iz Galdova.Firma koja bez učinka grabi (mafijaški dijeli) lovu glinskoga Vodovoda je MC čišćenje u vlasništvu zborske kreštalice Marice Cink iz Budaševa.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. miroljubac
  #3 miroljubac 12 kolovoza, 2020, 17:52

  HAZU je već dulje vrijeme beskorisna družba. Više sam očekivao od Neidardt-a.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Krkani Milan Zorić i Borislav Lalovac, ratni zločinci
  #4 Krkani Milan Zorić i Borislav Lalovac, ratni zločinci 10 kolovoza, 2020, 13:30

  Slučaj bivšega Siščana Milana Zorića, autolimara Autopoduzeča i zeta siačke hrvatske obitelji u Galdovu, sličan je onom nasilnika ezdepejca Borislava Lalovca, ponovo saborskoga zastupnika. I Zorić i Lalovac iz zatucane krkanije istočne Hercegovine iskoristili su bratstvo i jedinstvo, naivnost hrvatskih obitelji.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Ne vjeruj srbinu kad ti obećava život
  #5 Ne vjeruj srbinu kad ti obećava život 10 kolovoza, 2020, 13:08

  Deseti kolovoza, blagdan Lovrenčeva, podsjećanje je i na jedan tragičan događaj – smrt vrsnoga umjetnika kamere Gordana Lederera na hrvtskokostajničkom brdu Čukuru (ne, Čakoru). Svemoćni primitivac s epoletama generala jna Andrija Rašeta nije mu želio spasiti život, samo zato što je nacionalnom pripadnošću bio Hrvat. Slično je razmišljao i uvaženi esdeseovac Milorad Pupovac, prepustivši dr. Ivana Šretera njegovj gorkoj sudbini u četničkom brlogu Bučju, iako je obećao dr. Tuđmanu da će ga izvući iz kandži četničkih idiota. Ne vjerujem srbinu…

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Šešir umišljene stare dame Sanje Milanović
  #6 Šešir umišljene stare dame Sanje Milanović 10 kolovoza, 2020, 08:04

  Kao [to se njegov idol, masovni ubojica navodni JBT ponosio s ličkom krkankom Jovankom, hrvatski tito Milanović dopeljao je u svoj pradavni sinjski alkarski zavičaj staru damu Sanju pod velikim škrljakom. Stvarno se ponosimo s bračnim predsjedničkim parom, no ne znamo je li i drugarica prebiva na Pantovčaku. Tankorezačica je slučaj za sebe

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Branitelj Čačić i braniteljica Natalija Martinčević
  #7 Branitelj Čačić i braniteljica Natalija Martinčević 9 kolovoza, 2020, 21:21

  Pomno pogledajte fotke s proslave Dana grada Petrinje. Epidemiološki raspored stolaca u atriju Hrvatskoga doma poremetio je konjusina Rade Čačić sa svojom osobnom savjetnicom promoviranom u Hrvatski sabor, Natalijom Martinčević, kurirkom za izdržavanja kazne velikoga bikonje u Puli. Eto, zbog Dumbovićeve ljubavi prema drugu Radi branitelju, domaći ljudi nemaju mjesta. Kojeg li politkupleraja!

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Gazimir Čačić šofer kriznoga stožera
  #8 Gazimir Čačić šofer kriznoga stožera 8 kolovoza, 2020, 07:45

  Sveznajući i dugoprsti pretplatnik na parlamentarnu većinu, bez obzira na pobjednika izbora, Gazimir Čačić, obznanio je povijesni podatak: zamislite i on je bio branitelj visokog pričuvnoga čina na hrvatskom sjeveru. Branio se zacijelo od nabrijane antife Vesne Pusić, a službeno je bio vozač kriznoga stožera u Varaždinu. Svjedoče to preživjeli iz tamošnje stotinu i neke brigade ZNG/HV-a.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. FRANO-MARXISTA
  #9 FRANO-MARXISTA 7 kolovoza, 2020, 16:33

  OLUJA STEPINČEVIH KATOLIKA!!
  OLUJNI RATNICI SU SVE STEPINČEVSKI KATOLIK DO KATOLIKA,SVE POTOMCI STEPINČEVIH DRAKULA I V AMPIRFA KOJI SU IZGORJELI U DRUGOM SVJETSKOM RATU KAO KRVOLOČNI VUCI U SLUŽBI STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE I LATIFUNDIJE III-ĆEG REICHA-.SVE SU UČINILI DA OPRAVDJAU POSTOJANJE ,NJENE ZLOČINE I NJENU PROPAST KAO OSNOVNU IDEJU UTEMELJNJA ,NEKE HRVATSKE KATOLIČKE IZOPAČENE ,KRVOLOČN O-NACISTIČKO-RASISTIČKO-ŠOV INISTIČKE DRŽAVE ČISTE OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH.NARVNO, TO JE KRŠAĆNSKA ,ZLOČINAČKA CRKVA I NJENA POLITIKA ŽIVLJENJA KOJA JE KROZ CIJELU SVOJU POVIJEST VODILA RATOVE ZA ZGRTANJE BOGATSTAVA ,VLADANJE SVJETOVNIM ŽIVOTOM I APSOLUTNOM ČISTOČOM I POSLUŠNOSĆIU SVOJIH SLJEDBENIKA,TO JE IZGOVORIO,PAPA U OSTAVCI,BENEDIKT , JAVNO ,NA JEDNOM MEĐURELIGIJSKOM SKUPU U TALIJANSKOM GRADU ASSISSIU I TRAŽIO OPROST OD KATLOLIČKIH SLJEDNIKA ZBOG TIH VREMENA I DJELOVANAJ KATOLIČKE CRKVE, PORUČUJUĆI SADAŠNJIM I BUDUĆIM VJERNICIMA ,DA DANAŠNAJ CRKVA NIJE VIŠE TA KOJA ŽELI ZGRTANJE BOGATSTAVA I SVJETOVNO VLADANJE . SAMO TAKO JOJ TO GARANTIRA NJEN OPSTANAK .TVRDIM JA ,ČITAJTE MOJE KOM ENTARE KOJI SU NASLONJENI NA FILOZOFSKU ZNANOST,JER CRKVA NIŠTA PERSPEKTIVNO I MATERIJALISTIČKI DOKAZIVO NE NUDI ,OSIM MITOVA I LAŽI ,PA JU SIMBIOZA VLADANJA SA KAPITAL ODNOSIMA ODRŽAVA DA POSTOJI.ONA SE I DALJE DRŽI TIH UZUSA I PRAKSE ,DA I DALJE BUDE BOGATA I DA VLADA SVIJETOM,TO JE POKAZALA I U VJERSKOM RATU U HRVATSKOJ. INAČE DRUGE ALTERNATIVE ONA NEMA !!PA TAKO I NAŠI RUŠITELJI SOCIJALIZAM SU NJENI SLJEDBENICI,ODNOSNO, POTOMCI STEPINČEVIH DRAKULA I VAMPIRA ,KOJI HTJEDOŠE OPRATI SVOJE PRETKE OD POVJESNO ZANIH I ČVRSTO DOKAZIVI KRVOLOČNIH ZLOČINA

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. žrdina
  #10 žrdina 7 kolovoza, 2020, 16:14

  A što je sa materijalnim dobrima žrtava iz Hude jame.
  `45 su stanovi i vile imale veliku vrijednost, njihovi vlasnici
  su živi zakopani u rudnike, a sada u njima žive komunistička
  djeca i grčevito ih brane u savezništvu sa četnicima.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code