NAJNOVIJE NA PORTALU

TDR JE MAJKA SVIH AFERA

TDR JE MAJKA SVIH AFERA

1. travnja, 2015.

8059762775_102b78eb94_b

Najveći mutni poslovi u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji povezani s Rovinjem

Napisala: Nataša Srdoč/ Huffington Post

 

Sadašnji rat u Ukrajini i balkanskih ratovi 90-ih godina mogli su se izbjeći da su se principijelni lideri na Zapadu usredotočili na izgradnju vitalnih temelja vladavine prava i nezavisnog pravosuđa u vrijeme pada Berlinskog zida. Životi stotine milijuna građana u istočnoj Europi mogli su biti bogatiji i njihova budućnost izvjesna. Umjesto toga, milijuni Europljana žive pod tiranijom.

Suživot neobuzdane političke korupcije i organiziranog kriminala u postkomunističkoj Istočnoj Europi u kombinaciji s pranjem novca koje omogućuju bankarske i korporativne organizacije odmetničkih država poput Lihtenštajna i Austrije – bili su glavni čimbenici regionalnih sukoba i ekonomske nestabilnosti. Isti zapadni igrači redovito ometaju sankcije protiv Irana, “najaktivnijeg državnog pokrovitelja terorizma”. Kriminalne organizacije i transnacionalni organizirani riminal omogućuju financiranje terorizma. Izvješća su pokazala da krijumčarenje heroina na Balkanu donosi više od 20 milijarde dolara prihoda godišnje, što pruža financiranje za Al Kaidu i Hezbolah. U Pariškim napadima u siječnju 2015.g. ubijeno je 17 ljudi s Kalašnjikovima koji su došli s Balkana.

Neophodna je nadležnost američkih vlasti kako bi se istražila opstrukcija pravde na europskom kontinentu I pojasnila uloga još jednog člana kraljevske obitelji Liechtensteina – Princa Michaela von Liechtensteina.

 

Balkan, Hrvatska i Iran

 

Dok su SAD nametnule sankcije protiv Irana kako bi onemogućile iranski nuklearni program, iranski režim je punio državnu blagajnu s prihodima od trošarina i dobiti iz redovne prodaje cigareta. Dodatna pogodnost za Iran proizlazi iz core kompetencije hrvatskog partnera u krijumčarenju (prema medijiski napisima) s izravnim pristupom Lihtenštajnskoj praonici novca.

Tvornica duhana Rovinj (TDR) bila je prozivana i od strane istraživačkih novinara, zviždača i nevladinih organizacija za navodno krijumčarenje cigareta i vezama s balkanskom mrežom organiziranog kriminala i balkanskom rutom – što hrvatske vlasti nisu istražile.

Prema objavljenim člancima, TDR je započeo svoju poslovnu suradnju s Iranian Tobacco Company (u državnom vlasništvu) u početku 2008.g. Ova početna suradnja s vremenom je izrasla u formalno zajedničko partnerstvo i zajedničko vlasništvo tvornice koja je započela s radom u rujnu 2013.g.

U Otvorenom pismu Princu Michaelu Lihtenštajnu kojeg smo poslali Roger Helmer, član Europskog parlamenta koji predstavlja Britaniju, i suosnivači Adriatic instituta, Joel Anand Samy i ja u siječnju 2015. godine pitali smo Prince Michael von Lihtenštajn o njegovoj ulozi kao člana uprave Rovite, TDR-ove kompanije kćerke sa sjedištem u Liehtenstajnu, koja je osnovana 1991.g. Rovita je likvidirana 3. srpnja 2008. godine, samo dva tjedna prije saslušanja američkog Senata o LGT banci.

 

Pranje novca za korumpirane političare u Hypo Alpe Adria banci

 

Zašto je tvrtka koju je kontrolirao Michael Liechtenstein preuzela većinsko vlasništvo nad podružnicom Hypo Alpe Adria banke u Lihenštajnu u vrijeme kada se Hypo Alpe Adria Bank Group International (HGAA), prodala njemačkom Bayern LB 2007. godine? Je li to učinjeno kako bi se  zaštitili korumpirani balkanski političari (čini se i austrijski i njemački političari) i njihovi privatni partner u kriminalu s Lihtenštajnskom bankovnom tajnom i složenom konstrukcijom off-shore računa? Dati im vremena da počiste račune nakon  čega će vlada Austrije moći nacionalizirati Lihtenštajnski ogranak? Koliko milijardi dolara je bilo na računima u HGAA Lihtenštajna?

Nazvana najvećim bankarskim skandalom poslijeratne Europe, HGAA skandal krije milijarde dolara nezakonitih financijskih odljeva putem kriminala i korupcije koji su iskrvarili državne proračune zemalja na Balkanu od 1991. godine.  HGAA skandal je koštao porezne obveznike Austrije i Njemačke, 11,93 milijarde dolara do kolovoza 2014. U svojem zadnjem potezu, austrijska vlada upravo je odbila jamčiti dug Hypo Alpe Adria Grupe.

Neriješeni HGAA skandal drži čitave nacije u jugoistočnoj Europi taocima korumpiranih političara i organiziranog kriminala. Od male banke u austrijskom pokrajini Koruškoj, HGAA je rastao s političarima iz balkanske regije koji su isisavali novac poreznih obveznika i dobrotvorne donacije za vrijeme UN embarga na oružje u ranim 90-ih godina. Primici od kriminalnih privatizacija tijekom 90-ih i 2000-ih u balkanskim zemljama i dalje su povećavali depozite korumpiranih političara u HGAA Lihtenštajnu. Slijedom toga, mnogi od Hypo-vih “kredita” odobreni su političarima i povezanim pojedincima bez jamstva. Jesu li ovi krediti kreirani na način da ih nikada ne treba otplatiti?

Je li TDR koristio Rovitu, svoju podružnicu u Lihtenštajnu, za nezakonite financijske odljeve? Neovisni glasovi smatrali su da je privatizacija TDR-a u 90-ima provedena na kriminalan način i bez transparentnosti. TDR-ov viši menadžment navodno je bio uključen i u kriminalnoj privatizaciji druge državne imovine u Hrvatskoj.

 

Pranje novca za prsten krijumčara kokaina i crnogorsku kriminalnu mrežu

 

Kao član upravnog odbora bečkog F.A. Hayek Instituta, Princ Michael von Liechtenstein je dobrodošao gost u Podgorici. Među njegovim domaćinima je Petar Ivanović, sadašnji ministar poljoprivrede i bivši potpredsjednik i član uprave Hypo Alpe Adria banke u Crnoj Gori (2007-2008).

Prema izvješćima lokalnih medija, Ivanović je bio blizak “Balkanskom kralju kokaina” Darku Šariću. Navodno je putovao na privatnom zrakoplovu, zajedno sa Šarićem, koji je bio u bijegu od Podgorice do Ženeve u 2009.g.

Na temelju istraživanja organiziranog kriminala i korupcije OCCRP-a ( Organized Crime and Corruption Reporting Project) kojeg je objavio BBC, među primateljima velikih zajmova Prve banke (Prva Banka – pod kontrolom obitelji premijera Đukanovića) je Darko Šarić. Lokalni mediji tvrde da je Hypo u Crnoj Gori djelovala kao podružnica Đukanovićeve Prve banke tijekom mandata Petra Ivanovića.

Robert Matijević, bivši pomoćnik ravnatelja Carinske uprave i načelnik Odjela za suzbijanje krijumčarenja otkrio je u TDR-ovim prostorijama 1,6 milijuna markica za trošarine istog serijskog broja, izdane od strane Ministarstva financija Crne Gore u 2002.g. Umjesto da istražuju ovaj slučaj, hrvatske vlasti diskreditirale su zviždača.

Immoeast, najveća tvrtka za nekretnine u srednjoj i istočnoj Europi, s nekretninama u Moskvi i Kijevu, završila je s “nestalih” 520 milijuna eura u 2008.g. Isplepeteno direktorstvo tvrtki koje okružuju ovaj skandal imaju Princa Michaela von Liechtensteina u vodstvu i navodnom sukobu interesa.

 

Baltinvestbank u St. Petersburgu

 

Princ Michael von Liechtenstein vlasnik je 17.3% Baltinvestbanke u St. Petersburgu (ranije poznata kao BaltOneksimBank). Uz mnoge ruske banke osumnjičene za pranje novca, činjenica da je 74% vlasništva Baltinvest banke vezano za off-shore jurisdikcije, i povijest Lihtenštajna kao utočišta za prljavi novac ne sluti dobro. Djelo doktora Gordon Hahna 2002., objavilo je financijske makinacije BaltOneksimBanke, te prozvalo tadašnjeg i sadašnjeg predsjednika Uprave i vlasnika Yurii Rydnika za navodnu povezanost s Tambov grupom organiziranog kriminala.

S milijardama eura poreznih obveznika EU-a potrošenih kroz razne oblike potpore u istočnoj Europi i na spašavanja banaka, Roger Helmer, član Europskog parlamenta koji predstavlja Britaniju uputio je dva pitanja Europskoj komisiji u vezi s pranjem novca Hypo Alpe Adria Banke u balkanskoj regiji i angažmanu Prince Michael von Liechtensteina – u travnju 2012. i ožujku 2013. Europska komisija je odgovorila:

Dok značajni nezakoniti financijski odljevi krvare proračune zemalja u kojima su poslovale Hypo Alpe Adria Bank i druge austrijske banke, vlasti tih zemalja nisu pokušale povratiti ukradeni novac.

Lihtenštajn ima odredbu koja omogućuje porezne olakšice – smatrajući korupciju troškom. I Austrija i Lihtenštajn koriste  Kazneni zakon Austrije koji omogućuje “Osobama okrivljenim za teška kaznena djela korupcije da zadrže vodeću poziciju u pravnoj osobi.”

Zapadni korporativni i financijski subjekti iskoristili su pad Berlinskog zida žurno prihvativši bivše komuniste – političku klasu kriminalaca koji su iznad zakona, isprepleteni s nereformiranim obavještajnim strukturama, koji su vodili bivše komunističke zemlje kroz tranziciju. Oni su zajednički opljačkali narode u istočnoj Europi, i sada održavaju postojeće stanje s novom generacijom privrženika (loyalists).

Nedovršeni posao uspostave vladavine prava i stvaranje nezavisnog pravosuđa u postkomunističkoj Istočnoj Europi omogućio je korumpiranim političarima i njihovim privatnim partnerima u kriminalu surađivati s transnacionalnim organiziranim kriminalom i terorističkim mrežama. Danas, oni predstavljaju realnu prijetnju Zapadu i civilizaciji vladavine prava.

Građani i vođe zemalja vladavine prava moraju ispraviti ono što smo ignorirali 1989. godine, nakon pada Berlinskog zida.

Principijelni lideri iz SAD-a trebaju voditi u pružanju pomoći narodima istočne Europe:

 

 1. Uspostaviti vladavinu prava i nezavisno pravosuđe.

 

 1. Povratiti stotine milijardi dolara nezakonitih financijskih odljeva koji su iskrvarili proračune zemalja istočne Europe kroz kriminal, korupciju i utaju poreza (izvor: Global Financial Integrity).

 

 1. Oduzeti neobjašnjivo bogatstvo/nezakonito bogaćenje korumpiranih političara i njihovih privatnih partnera u kriminalu.

 

Dok se ne uspostavi vladavina prava, post-komunistička regija Europe i dalje će privlačiti loše igrače, odmetničke države, te nastaviti s neobuzdanom korupcijom, transnacionalnim organiziranim kriminalom i financiranjem terorizma – neposredna prijetnja Zapadu i našim građanima. Odgovornost i moralna obveza da djeluju sada, trebao bi biti visoki prioritet za vođe SAD-a.T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Schneenockerl
  #1 Schneenockerl 10 travnja, 2015, 08:12

  Austrijski parlament ustanovio je istražno povjerenstvo za aferu Hypo koje je 8. travnja 2015. održalo svoje prvo zasjedanje. Da su Austrijanci ozbiljni u svojoj namjeri da se raščisti ova velika afera koja već godinama potresa alpsku republiku, pokazuje i činjenica da je prvi dan istražno povjerenstvo radilo od 10 ujutro do 22 sata navečer.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. mnemnosite
  #2 mnemnosite 9 travnja, 2015, 02:17

  A i ova Srdoc godinama lupeta jedno te isto, a ni jednoga lopova jos nisu uhvatili i zatvorili. Cuj da se Ameri trebaju pozabaviti ovim prostorima veli, a oni jos veci lopine od ovih.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. dmx221
  #3 dmx221 8 travnja, 2015, 06:16

  dobro je sa se o hrvatsko-balkanskoj mafiji otvoreno piše, pa makar i u americi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ronhill
  #4 Ronhill 4 travnja, 2015, 07:03

  Bradonja je dokaz da se kriminal isplati.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Nevenka
  #5 Nevenka 1 travnja, 2015, 18:50

  tata cijele bankovne hipice na prostorima bivše juge je pokojni yu premijer ante marković!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. kebab
  #6 kebab 1 travnja, 2015, 18:20

  TDR je u Teheranu otvorio fabriku duvana za vrijeme diplomatske misije E.Prohica kod kojeg je dipl.tj.doktorirala Mesiceva kcer Sasa,cuvena direktorica Bandicevih fantomskih termi iz kojih nikako da nadju izvor s toplom vodom. Bolje bi bilo da ju je Bandic postavio za direktoricu fontana,manje stete bi bilo. Tko zna, mozda ipak zavrsi medju pcelama na vrcanju meda kod Mesicevog zeta Renata Obrenovica ili kao sefica neke cementare…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code