DRUGO OTVORENO PISMO HHO-a ZASTUPNICIMA U SABORU

DRUGO OTVORENO PISMO HHO-a ZASTUPNICIMA U SABORU

18. siječnja, 2018.

 

 

Poštovane zastupnice i zastupnici,

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) 24. listopada 2017. uputio vam je pismo upozoravajući Hrvatski sabor da usprkos ustavnih i zakonskih obveza nije izabrao vanjske članove radnih tijela. Poslovnikom je predviđeno da Sabor imenuje 29 radnih tijela – saborskih odbora. U pojedini saborski odbor može se imenovati „do šest javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika koji imaju sva prava člana radnog tijela, osim prava odlučivanja“ (članak 57.). Člancima od 60. do 117. Poslovnika točno je propisano koliko koji saborski odbor ima vanjskih članova.

Sadašnji 9. saziv Hrvatskoga sabora izabran je na izborima održanim 19. rujna 2016. godine. Konstituiran je 14. listopada iste godine. Od konstituiranja Sabora do danas prošlo je više od godinu dana. Sabor – koji bi trebao biti i mjera i čuvar zakonitosti u Republici Hrvatskoj djelovao je suprotno vlastitom Poslovniku. S tim u vezi treba podsjetiti da je Ustavni sud Republike Hrvatske u odluci broj: U-II-1744/2001 od 11.02.2004. (Narodne novine 21/04) utvrdio da Poslovnik Hrvatskoga sabora “ima pravnu snagu zakona” (točka 6.).

Sedam dana poslije našeg upozorenja Sabor je ekspresno imenovao većinu vanjskih članova saborskih odbora. Međutim, nisu imenovani vanjski članovi najvažnijeg saborskog odbora onog za Ustav, Poslovnik i politički sustav.Tu je stručnost u odlučivanju prijeko potrebna. Postavljamo stoga pitanje, kako to da još nisu imenovani vanjski suradnici saborskoga odbora za Ustav…, a od konstituiranja Sabora, 14. listopada 2016. prošlo je više od godinu dana.

Sporan je, naime, izbor Mate Palića sa Katedre za ustavno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Osijeku koji je sam sebe predložio za vanjskog suradnika. Palić je poznat po tome da je promijenio veliki broj stranaka, da bi na zadnjim lokalnim izborima u Osijeku na listi Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) koju predvodi u javnosti prepoznatljivi Branimir Glavaš, Palić je izabran u gradsko vijeće Osijeka. Potom je napustio stranku HDSSB na čijoj je listi izabran, ali nije vratio mandat, što su oni proglasili „krađom mandata“. Upravo stoga HDSSB nije podržao u Saboru njegovu nominaciju za vanjskog člana saborskoga odbora. Njegovu kandidaturu za saborski odbor podržala je stranka MOST. HDSSB je smatrao kako je to u koliziji te se suprostavio njegovom imenovanju u saborski odbor. Poznato je da se HDSSB u Saboru podržava Vladu premjera Plenkovića pa je dakle u „neformalnoj koaliciji sa HDZ-om“. To je razlog zbog kojeg već mjesecima stoji izbor ostalih vanjskih članova saborskoga odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Stoga pozivamo Hrvatski sabor da u što kraćem roku ispravi navedeni propust te dovrši postupak imenovanja vanjskih članova odbora kako bi se u rad najvišeg zakonodavnog tijela naše zemlje vratilo poštivanje vladavine prava.

Predsjednik HHO-a

Ivan Zvonimir ČIČAK T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code