DESET GODINA GUSARSKE BITKE U OMIŠU

DESET GODINA GUSARSKE BITKE U OMIŠU

16. kolovoza, 2016.

 


Mnoga dalmatinska mjesta tijekom ljeta organiziraju gusarske bitke koje privlače mnogobrojne domaće i strane posjetitelje. Jedna od prvih gusarskih bitki započela je upravo u Omišu, „gradu gusara“ i to točno prije deset godina. Ambicizoni projekt Turističke zajednice Grada Omiša se uz potporu Grada Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije razvio, tijekom godina u pravi turistički spektakl koji u Gradskoj luci u Omišu okupi preko 10 000 posjetitelja i na atraktivan način oživi ponosnu povijest grada na Cetini. Zanimljivo je da većina posjetitelja ovaj događaj prati obučena u gusarske odore te neposredno sudjeluje na samom događaju, što dodaje još jednu autetičnost događaja.

Ove godine na poseban način obilježiti će se jubilarna deseta godina manifestacije te će se osim glavnog događaja, dan prije održati i dječji dan s bogatim programom: likovnim radionicama, dječjom gusarskom povorkom i dječjom lutkarskom predstavom na temu ponosne omiške povijesti. Dan poslije u sklopu “Dalmatia film festival” prikazati će se dugometražni dokumentarno-igrani film u nastanku „Omiški gusari“ koji govori o povijesti Omiša i odnosima omiških gusara i Venecije u 12. i 13. stoljeću, ali i o Omišu kao dinamičnom i modernom gradu u kojem se još uvijek osjeti gusarska prisutnost, tradicija i duh.

Ovaj jedinstveni događaj rekonstrukcija je povijesne bitke iz 13. stoljeća između Omiških gusara i Mlečana. Slavni gusari, vladari obale i otoka od rijeke Cetine do Neretve od 12. do 15. stoljeća izborili su mnoge pobjede na moru.

Raspored trodnevnih događanja:

17.8.2016

19.00 – Dječja gusarska povorka, likovne radionice, lutkarska predstava, zabavni program

18.8.2016

19.30 – Početak mimohoda

20.30 – Početak gusarske bitke

19.8.2016

21.00 – Projekcija filma T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code