DEMANTI TOMISLAVA MRŠIĆA IZ ZAGREBA-po odvjetnici Martini Gajski

DEMANTI TOMISLAVA MRŠIĆA IZ ZAGREBA-po odvjetnici Martini Gajski

11. ožujka, 2014.

 

 

Poštovani,

obraćamo Vam se kao punomoćnici gospodina Tomislava Mršića iz Zagreba, Blažekova 15, Oib: 21008103528, a u vezi novinskog članka objavljenog dana 21.12.2013. godine u Internet izdanju „Tjedno.hr“, pod naslovom „Hribar novac za film dao kćeri Vesne Pusić“.

U tekstu predmetnog članka, a suprotno odredbama čl. 16. st. 1. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) objavljene su određene neutemeljene i neprovjerene informacije o gospodinu Mršiću. Nadalje, u predmetnom članku bez i jednog dokaza i provjere iznesene su izmišljene i neistinite činjenice i tvrdnje s ciljem blaćenja, kompromitiranja, diskreditiranja i klevetanja naše stranke, na način što se o njemu dosljedno, nesporno i kategorički, ali neistinito, klevetnički i uvredljivo piše, čime mu je narušen moralni integritet, ugled i čast, a koje ustavne vrijednosti ste sukladno Ustavu i zakonskim propisima dužni štititi. Osim Ustava Republike Hrvatske i niza zakonskih propisa i sam Kodeks časti hrvatskih novinara propisuje obvezu novinara na iznošenje istinite, uravnotežene i provjerene informacije i obvezu poštivanja presumpcije nevinosti, integriteta i dostojanstva svake osobe.

Također, vezano za predmetni članak, bitno je naglasiti odredbe čl. 21. st. 7. Zakona o medijima kojima je propisano sljedeće „Ako je informacija autorizirana, a pojedini dijelovi sadrže očevidne uvrede ili klevete, autorizacija ne isključuje i solidarnu odgovornost nakladnika i glavnog urednika, ukoliko nisu postupali u dobroj vjeri.“.

Slijedom navedenog, bez bilo kakve prethodne provjere, u navedenom članku objavljeno je „kako je moguće da je Tomisav Mršić – zaposlenik HRT-a trenutno povjerenik za dokumentarni film? On koji je zaposlenik HRT-a, što je protuzakonito po pravilniku HRT-a…“. U svezi ove neistinite tvrdnje ističe se kako je gosp. Mršić umjetnički savjetnik za dokumentarni film u HAVC-u (ne povjerenik), te da obnašanje takve funkcije nije  „protuzakonito“ po pravilniku HRT-a, a čiji je gosp. Mršić zaposlenik. HRT je, kao jedan od važnijih partnera hrvatske kinematografije, sukladno Zakonu o audiovizualnim djelatnostima zastupljen u audiovizualnom vijeću HAVC-a putem svojeg predstavnika kao jednog od članova audiovizualnog vijeća, a sukladno tome opravdano je i sudjelovanje djelatnika HRT-a u umjetničkom vijeću. 

Nadalje, u tekstu se u negativnom kontekstu navodi kako je u promociju filma „Kauboji“ uloženo „milijun kuna“, no čak da je taj podatak i približno točan, radi se o poslovnim odlukama i sredstvima producenata i distributera filma koji ni po čemu nisu inkriminirajući.

Navod da su „Kauboji“ film gosp. Mršića doživjeli „debakl“ predstavlja svojevoljnu procjenu, jer navedeni film je do sada pogledalo oko 35.000 ljudi, čime „Kauboji“ spadaju među najgledanije hrvatske filmove prošle godine, ali i među gledanije hrvatske filmove uopće.

Van svih okvira novinarske etike, objavljen je klevetnički, neistinit, krajnje uvredljiv i nedostojan komentara navod da je gosp. Mršić „pokrao“ „Kauboje“ od gosp. Saše Anočića, a „njega odbio staviti na špicu kao scenarista i autora“. Gosp. Mršić je sva prava na adaptaciju „Kauboja“, zajedno sa tvrtkom Kabinet d.o.o., otkupio i regulirao, a na špici filma gosp. Anočić je uredno naveden kao autor predstave po kojoj je i nastao sam scenarij.

Vezano za navode u članku pod naslovom „Novinari na filmu“ u pogledu insinuacija da je filmsko ostvarenje gosp. Arsena Oremovića  prošlo sa pozamašnim iznosom na HAVC-u, sve zahvaljujući tome što je pisao „panegirike o Hribaru i njegovim ljubimcima“, i „da je on jedina osoba koja je u Večernjem listu obranila Tomislava Mršića u skandalu Mršić-Oremović“, te da je iz tog razloga prošao na natječaju, valja napomenuti da su i ove činjenice u potpunosti netočne. Naime, gosp. Oremović je na natječaju HAVC-a prošao u srpnju 2013., a članak u Večernjem listu objavljen je u listopadu iste godine, znači tri mjeseca nakon natječaja i kao takav nikako nije mogao utjecati na odluke gdina. Mršića. Također, u članku se navodi “Oremović je upravo prijavio novi film na natječaj, a prijatelj Mršić sjedi u komisiji“, iako nakon srpnja 2013. godine gosp. Oremović nije prijavio nikakav novi projekt na HAVC-u, odnosno isti nije prijavio nikakav projekt u dokumentarnim kategorijama za koje je gosp. Mršić zadužen kao umjetnički savjetnik. Što se tiče sredstava koja su mu odobrena, ista spadaju u prosjek sredstava koja se inače dodjeljuju u toj kategoriji. U ranije spomenutom članku u Večernjaku, gosp. Oremović nije branio gosp. Mršića, nego je tražio i objavio reakciju gosp. Mršića na navedeni članak, a suprotno tvrdnjama u tekstu predmetnog članka, do tada se gdin. Mršić i gdin. Oremović uopće nisu poznavali.

I konačno, u pogledu neistinitih i klevetničkih tvrdnja „Mršić je inače prošao s nekoliko milijuna s „Kaubojima“ u Hribarovom mandatu, bez ijednog kadra igranog filma u životu i bez završene ADU, a sve posredstvom svoje žene, Suzane Pandek…“ ističe se kako je gosp. Mršić sa svojim igranim filmom „Kauboji“ prošao na natječaju HAVC-a 2011. godine kao debitant što pretpostavlja da iza sebe nema previše igranih iskustava. Međutim, netočan je navod da isti prije toga nikada u životu nije snimio niti kadra igranog filma, te da je film „Kauboji“ prošao na natječaju  posredstvom njegove žene gđe. Pandek. 

Dakle, objavljivanjem gore navedenog postupili ste ne samo protivno Ustavu Republike Hrvatske, Zakonu o medijima, Kaznenom zakonu i Zakonu obveznim odnosima, nego ste postupili i protivno samom Kodeksu časti hrvatskih novinara koji propisuje obvezu novinara na iznošenje istinite, uravnotežene i provjerene informacije, a kojim načelima se Naslov ovdje nije rukovodio.

Slijedom svega naprijed navedenog molimo da sukladno odredbama čl. 40., 41. i 42. Zakona o medijima, u cijelosti objavite ovaj ispravak informacija objavljenih u predmetnom članku.

U uvjerenju da ćete postupiti u skladu sa zakonskim propisima, primite izraze našeg poštovanja.

                                                                                  Tomislav Mršić, po punomoćniku:

                                                                                  Martina Gajski, odvjetnica T

 

 

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code