DEMANTI DAMIRA TEREŠAKA-po odvjetnici Lidiji Brčić iz ureda Duvnjak Topić Bahtijarević

DEMANTI DAMIRA TEREŠAKA-po odvjetnici Lidiji Brčić iz ureda Duvnjak Topić Bahtijarević

28. siječnja, 2014.

Poštovani g. Stjepandić,

obraćamo Vam se u zastupanju naše stranke, društva Maxima film d.o.o., Zagreb, Božidara Adžije 22, OIB: 59492919163 sa zahtjevom za ispravak informacije temeljem članka 40. stavaka 1., 2., 3. i 4.  i članka 41. stavaka 1. i 4, u svezi s odredbama članka 42. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13, dalje u tekstu: „ZM“), objavljene dana 21. prosinca 2013. na internet portalu Tjedno.hr, na internetskoj stranci https://www.tjedno.hr/index.php/categoryblog/4214-hribar-novac-za-film-dao-keri-vesne-pusi pod naslovom „HRIBAR NOVAC ZA FILM DAO KĆERI VESNE PUSIĆ“ .

U članku objavljenom dana 21. prosinca 2013. na internet portalu Tjedno.hr autora g. Dražena Stjepandića „HRIBAR NOVAC ZA FILM DAO KĆERI VESNE PUSIĆ“ autor senzacionalistički, bez ikakvog uporišta i uopće ne provjeravajući stvarno činjenično stanje, prenosi pismo grupe anonimnih osoba kojim se na negativan, netočan i krajnje uvredljiv način opisuje društvo Maxima film d.o.o. Do točnih je informacija autor spornog članka mogao doći da se iste potrudio prethodno pribaviti od odgovornih osoba naše stranke.

Zbog potpunog odsustva bilo kakve utemeljene argumentacije, uz očito prenošenje kuloarskih priča, a bez prethodne provjere njihove točnosti od strane autora članka, predmetnim člankom je našoj je stranci izuzetno narušen ugled, povrijeđena prava i interesi i nanesena velika šteta.

Već sam naslov, odnosno njegov senzacionalistički ton koji sugerira uzbunu ili barem potrebu povećanog opreza stvara kod čitatelja negativnu sliku o svim osobama spomenutim u članku, pa tako i o društvu Maxima film d.o.o.

Zbog opisane obimnosti netočnih informacija, pobliže ćemo se očitovati samo na neke:

„Cijeli natječaj je zapravo farsa i dijeljenje milijuna između Hribara i 5 producentskih kuća: (…) Maxima film (Maximin ”kućni redatelj” Ognjen Sviličić je donedavno sjedio u komisiji HAVC-a(…)“

Navedenom tvrdnjom se netočno i neosnovano imputira namještanje natječaja u korist društva Maxima film d.o.o. Društvo Maxima film d.o.o. nije dobilo niti jedan natječaj za financiranje audiovizualnih djelatnosti dok je g. Ognjen Sviličić bio umjetnički savjetnik. Naime, društvo Maxima film d.o.o. osnovano je 1992. i većinu je proizvedenih filmova snimljena prije osnivanja Hrvatskog audiovizualnog centra (dalje u tekstu: „HAVC“).

 „3. DAMIR TEREŠAK-ŠTO DEČKI VOLE – MAXIMA FILM, Terešak, producent u zrelim godinama koji se odlučio biti režiser, producent (Maxima film) filma Ognjena Svilićića, s kojim je u ugovornom odnosu za film “Mirni ljudi”, a koji je bio komisiji donedavno i ima poseban odnos s Hrvojem Hribar, misli izlobirati svoj film uz famoznih 10 %. Financijske malverzacije Hrvoja Hribara se najviše nalaze u odobravanju koprodukcija, a čije hrvatske partner firme posjeduju njegovi prijatelji Igor Nola (Mainframe, M.P. produkcija), Damir Terešak (Maxima film)(…)“.

Predmetna tvrdnja je netočna te se njome neosnovano imputira počinjenje kaznenih djela direktoru društva Maxima film d.o.o.. Naime, financijska sredstva koja se dodjeljuju na natječajima HAVC-a, pa tako i ona za koprodukciju dodjeljuju se uz strogu proceduru i kontrolu posebnog tijela HAVC-a – Hrvatskog audiovizualnog vijeća. Sredstva za koprodukciju su vrlo ograničena te dodatni nadzor nad raspodjelom sredstava te njihovim namjenskim korištenjem vrše strani partneri. Koliko su predmetni navod neutemeljeni dokazuje i činjenica da je društvo Maxima film d.o.o. za vrijeme mandata g. Hribara dobilo sredstava za dvije strane koprodukcije od kojih je u jednom glavnu žensku ulogu imala poznata glumica Zrinka Cvitešić, dok je u drugom glavnu mušku ulogu imao glumac Mustafa Nadarević. Iz svega navedenog razvidno je kako društvo Maxima film d.o.o. ne sudjeluje u nikakvih financijskim malverzacijama i namještanju natječaja kako mu se to neosnovano imputira.

Predmetnim člankom se društvo Maxima film d.o.o. prikazuje nekompetentnim za obavljanje djelatnosti te mu je time izuzetno narušen ugled, povrijeđena prava i interesi i nanesena velika šteta.

Stoga, pozivom na činjenice koje navodimo u uokvirenom tekstu, a temeljem i u skladu s gore citiranim zakonskim odredbama, zahtijevamo objavu ispravka informacije objavom cjelovitog uokvirenog teksta i to na istom mjestu i na isti način, uz povezivanje linkom ispravka i informacije na koju se ispravak odnosi, u prvom sljedećem internet izdanju Tjedno.hr isključivo iznošenjem stvarnih i istinitih činjenica te uz objavu ispravka očekujemo i ispriku nakladnika.

Ističemo kako naša stranka pridržava pravo na tužbu za naknadu štete koja je istoj prouzročena objavljivanje spornih i netočnih informacija. U tu svrhu Vas pozivamo da odmah po primitku ovog pismena objavite isti, a kako je to prethodno navedeno.

Maxima film d.o.o.,

zastupan po:

Prilog:             punomoć T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code