DESET PITANJA ZA IVU JOSIPOVIĆA-pismo Nenada Marčine iz Lučanina na Dugom otoku

DESET PITANJA ZA IVU JOSIPOVIĆA-pismo Nenada Marčine iz Lučanina na Dugom otoku

31. prosinca, 2014.

Zovem se Nenad Marčina, Lučanin, iz mjesta smještenog  na Dugom otoku. Po profesiji sam turistički vodič i novinar. Član Međunarodne zajednice novinara, član Predsjedništva DDK Kalelarga, pokretač Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, te njezin član Predsjedništva, predsjednik Udruge turističkih vodiča Donat. Dopredsjednik Zajednice za interpretaciju kulturne baštine RH pri Hrvatskoj Gospodarskoj  komori. Dragovoljac Domovinskog rata. Humanitarac i organizator mnogobrojnih tribina. Sva ta članstva i organizacje mnogobrojnih tribina obnavljam isključivo na volonterskoj bazi. Međutim, kao i mnogobrojni volonteri i humanitarci osjetljiv sam na nepravdu, što me je potaknulo da reagiram.

Presedan u povijesti demokratskih predsjedničkih izbora koji se dogodio u Hrvatskoj natjerao me na nepopularan potez  s željom da se ublaži šteta koja je učinjena  kandidatkinji  Kolindi Grabar Kitarović. Da je to samo moja ideja, ideja građanina, potvrđujem svojim dragocjenim životom stavljajući desnu ruku na Bibliju uz znak povjerenja i izrečene istine. Pitanja koje je dobio od gospođe Danice Ramljak aktualni predsjednik Josipović su upravo rađena za njega, njemu tako mila i draga, bez ikakve provokacije. Istu težinu pitanja nije imala kandidatkinja za predsjednika gospođa Kitarović. Dapače, samo provokativna. Gdje je tu egal, Josipoviću se gospođa Ramljak nametala poput vjerne majke koja uvijek štiti svog sinčića, dok prema gospođi Kolindi se pokazala kao zločesta maćeha. Vjerojatno su pitanja naručena na Pantovčaku, pa pozivam gospođu Ramljak da se podvrgne poligrafu, kako bi otstranila sumnju koja joj se potiče. S radošću će se i moja malenkost odazvati poligrafu.  

Poštovani predsjedniče Josipoviću, razmišljam danima i nikako ne mogu doći do spoznaje po čemu će Vas hrvatski građani pamtiti. Oprostite, ipak ćete ostati zapamćeni po tome da nakon pet godina Vašeg mandata građani Lijepe naše žive lošije, nemirnije nesigurnije. U Vašem mandatu povećala se brojka nezaposlenosti za tridesetak posto. Podržavate Vladu koja je najgora u povijesti hrvatske opstojnosti.  Ignorirate Vama prepisane financijske afere, ZAMP, Posmrtna pripomoć, Štedionica Zlatica.., o kojima se niste nikada javno očitavali. Za vrijeme Vašeg mandata  postali smo  najveći izvoznici inteligencije, radne snage i stručnjaka na području Europe,   sve više se urušavala demokracija, sloboda medija, sudstvo. Sve više pripadamo regionu, regiji a sve manje razvijenom i civilizacijskom svijetu.  Obrambeni i oslobodilački Domovinski rat sve više se pretvara u građanski  u kojemu se svako svakome treba ispričati. Vaša kampanja naslova „Novi početak – pravi put“ je ironija, poručuje ponovnu zabludu, još jedan pokušaj, pucanj u prazno. Vaša kampanja u naslovu bi trebala istaknuti kontinuitet, nastavak Vaše uspješne karijere.  Znate li nekoga predsjednika koji želi još jedan mandat a govori o novom početku i pravom putu. Znači, ovih prvih pet godina Vaše vladavine je bio promašaj?.

Glavni trgovinski partneri su nam zemlje Europske unije što se može provjeriti brojkama, a naša aktualna diplomacija na čelu ministrice Vesne Pusić naglasak stavlja na regiju bivše države.  U Izraelu napadate svoju zemlju. U mladu hrvatsku opstojnost vraćate sadržaje i simbole, propale državne tvorevine, zvane Jugoslavija. Savjest hrvatskog društva, pravi domoljubi trebaju biti vaši savjetnici a ne nikako dojučerašnji Dean Jović, te današnji Perković, Lončar, Zoran Pusić, Dokumenta…

Znate li ijednog predsjednika države koji žrtvuje kraljevstvo, ponos i dostojanstvo za tri bezosjećajna pijuna i to punih dva mjeseca.  

Deset pitanja predsjedniku dr. Ivu Josipoviću:

  1.        Nabrojite mi ijednog europskog, odnosno svjetskog predsjednika države koji ne bi nazočio pogrebu ratnog ministra unutranjih poslova. Naime, ukoliko ste Vi osobno bili spriječeni zašto niste poslali svog izaslanika? Pogreb Ivana Vekića ignoriran je od cijelokupne Vaše Vlade, što nije bio slučaj s pogrebom ministra Boljkovca. Žalosno je što pogreb istaknutog  borca za slobodu,  Lijepe naše, ministra Vekića nije popratila ni nacionalna televizija HTV.
  2.        Zašto se tijekom Vašeg petogodišnjem mandata sve više urušavala sloboda medija? Počevši od Prisavlja, dovodeći  za ravnatelja HRT,  Gorana Radmana . Objasnite Vašim građanima zašto su četiri mlade osobe doživjele hapšenje od hrvatske policije u Splitu.  Navodno, uhvaćeni su u lijepljenju  plakata čiji  sadržaji ne idu u prilog Vašem veličanstvu?  Međutim, na svu sreću svi hrvatski građani ne boluju od destruktivnog procesa zaboravljana, već samo neki. Uvjeren sam, da se i Vi sjećate naglašene  Tuđmanove „diktature“, kojemu nije bilo ni u promisli da čak i u vrijeme trajanja Ratne vlade, obrambenog  i oslobodilačkog Domovinskog rata i poraća da pošalje za izgovorenu ili napisanu riječ bilo koju osobu pa ni novinare u zatvor. Dapače, nekadašnji novinari Ferale Tribune, mrzitelji svehrvatstva su danas u eliti najboljih plaćenih novinara, a poznato nam je  da su se s svojim karikaturama ismijavali i čak i s bolešću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
  3.        Zašto u Vašem programu naslova „To je pravi put“ nema i one maksime iz prošlih izbora 2010. godine izgovorene u Rijeci?, a ona zvuči uistinu gordo „Zacrvenit ćemo Hrvatsku na zemljovidu“.  Zar ne mislite da se crveni ali od stida, na čelu s gradom Rijekom i Oliverom Frljićem, itendantom kazališta Ivana pl. Zajca koji javno izjavljuje: „ Jugoslavija i komunizam će se vratiti, demokracija je zlo a  Hrvati su izmišljena nacija.
  4.         Zašto nemate povjerenja u hrvatske liječnike, već ste za Vašu operaciju koja nije iziskivala nikakav rizik po život angažirali njemačkog vrhunskog stručnjaka Milomira Ninkovića  rođenog u današnjoj Republici Srpskoj? Još jedna prilika da spomenete „region“.
  5.        Zašto nikada niste pregovorili o partijskom zlatu?. Koliko se toga rasprodalo, gdje su zarađeni novci od nekretnima, najma, koncesija, te što je s ostatkom?. Smatrate li da su nasljednici hrvatskog partijskog zlata samo članovi SDP-a ili pak to pripada svim građanima Lijepe naše? U koliko pripada svim hrvatskim građanima, vratite ukrađeno.
  6.        Zašto Vi, kao hrvatski predsjednik još uvijek se bavite ustaštvom?. Predsjednik dr. Franjo Tuđman je pomirbom sveopćeg hrvatskog življa dokazao da su ustaše i partizani prošlost, otisnuli se  u povijesnu ropotarnicu.   Vi izjavljujete u veljači 2012. godine u izraelskom parlamentu Knessetu o ustaškoj zmiji u hrvatskom džepu. Nadamo se, da će nam novi predsjednik ili predsjednica pri budućoj posjeti zemlji Izraelu ponuditi hrvatske brandove, poput vojne redarstvene Operacije Oluja. Ona se zbog svoje čestitosti i uspješnosti izučava na mnogobrojnim prestižnim svjetskim vojnim učilištima. 
  7.        Zašto ste pri posjeti Južne Karoline ignorirali posjet Hrvatskom domu a posjetili Dalmatinski klub koji se čak do 1994. godine nazivao Jugoslavenski klub, znajući da su u tom klubu za vrijeme Jugoslavije odvijala udbaška aktivnost za praćenje hrvatske emigracije?
  8.        Zašto ste u Dubrovniku 29. kolovoza 2011. godine proslavili  svoj 54. rođendan  uz koncert Beogradske filharmonije te se za uspomenu fotografirali sa Aleksandrom II Karađorđevićem sa suprugom te sprskim predsjednikom Tadićem?. Je li to bila ideja princa  Karađorđevića da se Vama, hrvatskom predsjedniku ispriča za ubojstvo hrvatskih  političara usred Beogradske skupštine a čija je likvidacija naložena izravno iz Karađorđevićeva dvora?. Nažalost, zaboravili ste hrvatskim građanima spomenuti i neprocjenjiv dar  na svoj rođendan od predsjednika Tadića, ispriku za bomardiranje Dubrovnika. 
  9.        Je li Vama himna Lijepa naša prirasla srcu ili je to strani element u vašem tkivu? Ako je doživljavate kao svoju i prirasla Vam je srcu, zašto se zanijemili, ostali šokirani u vrijeme pjevanja hrvatske himne u šatoru hrvatskih ratnih vojnih invalida, hrvatskih branitelja, veterana i članova njihovih obitelji u Savskoj 66. Tu šokiranost možete čak i vizualno ispraviti, na način da preko malih ekrana zapjevate Lijepu našu. Gledatelji će zaključiti, da li je to spontano ili  na silu, da li pjevate iz koristoljublja ili ljubavi prema Domovini.
  10.    Do kada će naš Hrvatski ponos,  Nacionalni park Brijuni biti pod direktnom okupacijom obitelji Rade Šerbedžije, odnosno dokle će se trošiti milijuni poreznih obveznika za glumce iz regiona uz dobro osmišljenu provokativnu promidžbu pod motom bratstva i jedinstva?. Kada će se isplatiti torškovi dosadašnjih usluga korištenja vojnih glisera za prijevoz glumaca i gostiju kazališta Ulysses?

I na kraju predsjedniče Josipoviću molim Vas, da Vi i vaš stožer prepustite prve klupe na ponoćnom misnom slavlju dolasku Božića istinskim vjernicima jer ta mjesta njima i pripadaju. Upravo, to bi trebali napraviti iz praktičnog razloga. Pa zar ne naglašavate  u svojoj kampanji da se sebe vidite kao čovjeka za kojega se zalaže kardinal Bozanić, što znači da će te mu telepatski biti blizu ma gdje god se nalazili. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code