DELEGACIJA SKUPŠTINE U MADRIDU I BARCELONI

DELEGACIJA SKUPŠTINE U MADRIDU I BARCELONI

19. ožujka, 2013.

delegacija-gradske-skupštine

Delegacija Gradske skupštine Grada Zagreba predvođena predsjednikom Davorom Bernardićem posjetila je  Kraljevinu Španjolsku  na poziv gradova Madrida i Barcelone, radi uspostavljanja prijateljskih odnosa i razmjene iskustava, posebno o korištenju sredstava europskih fondova.

Delegaciju GSGZ-a, u kojoj su i potpredsjednice Morana Paliković Gruden i Danira Bilić te zastupnica Martina Jović, primio je u prošlu srijedu predsjednik skupštine grada Madrida D. Angel Garrido Garcia, koji je gostima zahvalio na otvorenosti i spremnosti na suradnju s Madridom.

Održan je radni sastanak o temi Grad Madrid i iskorištavanje fondova Europske unije, posebno na području zbrinjavanja otpada, izgradnje prometnica i školskih sportskih dvorana. Razgovaralo se i o modelima financiranja vrhunskog sporta u oba grada.

“Informirali smo se o tome kako koriste europske fondove kada je u pitanju izgradnja sportskih dvorana i prometnica jer je Španjolska do sada iskoristila preko 160 milijardi eura iz spomenutih fondova. Važno je istaknuti i to da Madrid prepoznaje značenje projekata koji stvaraju dodanu vrijednost, poput poduzetničkih inkubatora. Madrid itekako ulaže u one grane koji omogućavaju dugoročni razvoj, posebno industrije i sveučilišta”, istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba koji je predsjedniku madridske skupštine zahvalio na španjolskoj ratifikaciji pristupnog sporazuma i potpori za ulazak Republike Hrvatske u EU.

D. Angel Garrido Garcia zahvalio je delegaciji Gradske skupštine na posjetu. “Grad Madrid uvijek je otvoren za ovakav vid suradnje i uspostavljanja prijateljskih veza, posebno u trenutku kada Hrvatska postaje dijelom europske obitelji, kojoj prema našem mišljenju oduvijek i pripada”, izjavio je predsjednik madridske skupštine. Delegaciju Gradske skupštine Grada Zagreba informirao je i o proračunu grada koji na godišnjoj razini iznosi 4 milijarde eura te o funkcioniranju lokalne samouprave.
“Moram napomenuti kako me je ugodno iznenadilo to što je predsjednik zagrebačke skupštine fizičar po struci, a ne pravnik ili politolog te što je mlad, s obzirom na to da su na toj funkciji, barem u Španjolskoj, stariji političari. To mi je posebno drago jer su nam u politici potrebni mladi ljudi”, rekao je D. Angel Garrido Garcia.

Također, kao simbol prijateljstva između Zagreba i Madrida te uspostave dobrih odnosa, dogovoreno je postavljanje kravate na jedan od poznatijih madridskih spomenika na dan pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.
“Kravata je prepoznata kao simbol Hrvatske i zadovoljstvo mi je što ćemo tako u Španjolskoj obilježiti taj, za nas, važan dan. Razgovarali smo o mogućnosti da se na isti dan Madridu pokloni jaje s motivima hlebinske škole”, poručio je D. Bernardić. T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code