DAVORKO ZAŠTO NISTE OTIŠLI DOK JE ČETNIKOVAO VLADIKA ĆULIBRK

DAVORKO ZAŠTO NISTE OTIŠLI DOK JE ČETNIKOVAO VLADIKA ĆULIBRK

16. listopada, 2014.

 

 

2909 davorko vidovic U1

Dva lica „esdepejca“ Vidovića

 

Napisao: Josip Frković

Umjesto molitve za duše branitelja, mjesni  je župnik održao gadan politički govor. Tako ružan govor prepun mržnje nisam čuo u životu. Naučio sam da naš sisački biskup Vlado Košić govori o zločinima partizana, ali se ovaj crkveni službenik s neviđenom mržnjom okomio na legitimnu vlast. Govorio je o zločinačkoj vlasti, o krvavim zvijezdama koje ona vraća , sve koji su glasovali za ovu vladu i predsjednika nazvao je petokolonašima. Nisam to mogao slušati, bila je to uvreda za državu , za nas branitelje, te sam otišao sa skupa“. Tako je dan iza hrvatskoga praznika neovisnosti novinarima dnevne tiskovine zborio negdašnji Račanov potpredsjednik SDP-a i aktualni kandidat za sisačko-moslavačkoga župana Davorko Vidović.  Riječ je da pojasnimo o kutinskoj komemoracijskoj svečanosti polaganja vijenaca i cvijeća podno velikoga raspela s krunicom uz Dan neovisnosti na kutinskom Gradskom groblju, kada je molitvu predvodio župnik Ilove vlč. Dražen Lauc. Vidovićev partijski drug, bivši zamjenik sisačko-moslavačke županice, šef SDP-a  i gradonačelnik Kutine, Andrija Rudić, želeći primiriti strasti, obratio se okupljenima. Onako kako je to trebao učiniti i vlč. Lauc, pozivajući na ljubav i praštanje a ne na mržnju, onako kako je govorio Isus Krist, a ne na osvetu „oko za oko“.  Potvrdivši da je vlč. Lauc i prilikom jednog ranijega istupa u Husainu zloporabio gradski protokol, Andrija Rudić je, izbjegavši svjetonazorske rasprave, ekskluzivno za naš portal kazao kako politički govor nije posao svećenika koji je za kutinske komemoracijske svečanosti hrvatskim braniteljima u povodu praznika neovisnosti grubo vrijeđao legitimnu hrvatsku vlast. Kako autor ovih redaka portala „tjedno.hr“ nije osobno nazočio komemoraciji u Kutini – vjerujući onom što je kazao iskusni političar Davorko Vidović napuštajući Gradsko groblje – poput moslavačkoga kolege i vjernika ne može, međutim,  izraziti zgranutost neumjesnim tonom prigodne svećenikove civilne riječi i neočekivanim incidentom.

 ZGROŽEN MRŽNJOM NA VLAST VELEČASNOGA LAUCA

Kutinski gradski vijećnik Željko Lenart, dopredsjednik županijskoga HSS-a,  poslije petominutnoga istupa vlč. Dražena Lauca, čestitao je svećeniku, kao i više građana, na domoljubnim porukama. To što je župnik kazao kako trenutna vlast zanemaruje branitelje hrvatske slobode i što su najveći Hrvati 20. stoljeća kardinali Stepinac i Kuharić, te prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, Vidovića zaista ne bi trebalo uznemirivati.  Drži da govora mržnje nije bilo, jer je Lauc podsjetio okupljene na uzroke nestanka slobodne Hrvatske.  Poznajući desetljećima bivšeg gimnazijskog profesora i člana partijske regionalne idejno-političke komisije Davorka Vidovića, možemo jedino potvrditi kako je taj notorni ateist i za vlasti koalicije Ivice Račana ozbiljno polemizirao s tadašnjim upraviteljem župe Uzvišenja sv. Križa  i sisačkim dekanom  Alojzijem Petranovićem (danas umirovljenikom i katedralnoj župi – op.p.). Povod trpkoj medijskoj raspravi ondašnjega ministra rada i socijalne skrbi Vidovića bio je zahtjev Katoličke crkve za povrat dijela imovine oduzete tijekom jugoslavenske komunističke vlasti, dvokatne zgrade u Ulici kralja Tomislava u kojoj je i danas Dječji dom „Vrbina“. Zdanje je samostanu sv. Vinka Paulskoga iza preokreta 1945. partizanska vlast oduzela za smještaj ratne siročadi, dok su u prizemnoj zgradi do danas ostale časne sestre spomenutog crkvenoga reda. Namjerio se tada Davorko Vidović na tvrd orah vlč. Petranovića, da bi prije nekoliko godina vrlo bučno negodovao protiv odluke gradske vlasti o predaji povijesne palače katolički većinskoga Siska Zagrebačkoj nadbiskupiji za potrebe netom obnovljene Kvirinove Sisačke biskupije iz 4. stoljeća i početaka kršćanstva.

 – Veliki kaptol, bivše svratište i hotel za lađare i obrtnike u kojem je 1839. održana prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku i štokavskom nariječju „Juran i Sofija iliti Turci pod Siskom“ Ivana Kukuljevića Sakcinskoga treba vratiti građanima Siska za raznovrsne javne kulturne potrebe, govorio je Vidović još prije nekoliko godina. Neki od njegovih drugova, pak, bili su stava kako je činom prepuštanja palače i darovanja zgrade na lijevoj kupskoj obali Katoličkoj crkvi, namiren dug za svete sakramente – krštenja i krizmanja, te vjenčanja – mnogim vjerski neobraćenim dužnosnicima ondašnje gradske vlasti. Bilo kako bilo, u obnovljenu Velikom kaptolu rezidencija je sisačkoga biskupa i ordinarijat Sisačke biskupije.

PARASTOS VLADIKE-PADOBRANCA JOVANA ĆULIBRKA

Ali, vratimo se komemoracijama u čast ratnim žrtvama Domovinskoga i Drugog svjetskoga rata. Kao što je poznato, zalaganjem lokalne SDP-ove koalicijske vlasti na lani obnovljenom dječjem groblju „Viktorovca“ (južno od ceste za Caprag – op. p.) održana je 10. listopada druga obnoviteljska komemoracija u Sisku umrloj ratnoj siročadi od kolovoza 1942. do siječnja 1943. godine. Spomenutoj komemoracijskoj svečanosti, uz čelnike gradske vlasti Kristinu Ikić Baniček i Vladu Andučića, s bijelim cvijetom u ruci nazočili su i bivši logoraš i filmski producent Branko Lustig, poznati velikosrpski etnobiznismen Milorad Pupovac i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Aleksandar Vulin. Pravoslavni parastos služio je nedavno ustoličeni vladika slavonski Jovan Ćulibrk, navodni dušobrižnik agresorske srbijanske armije (a zapravo padobranac niških specijalaca – op. p.), koji „nije dejstvovao protiv Hrvatske 1991.“ Pakračkoj svečanosti ustoličenja episkopa, podsjetimo, nazočili su patrijarh srpski Irinej i vicepremijer Srbije Ivica Dačić. Prvi od te dvojice i tada je sasuo niz optužbi na račun Hrvatske. Protiv dolaska Jovana u ratom teško stradalo pakračko-lipičko i daruvarsko područje, digle su se na noge brojne braniteljske udruge. One će tim povodom 17. listopada održati javnu tribinu i osuditi petokolonaški SPC. Na dječjem groblju u Sisku, međutim, bio je 10. listopada i kandidat za župana Davorko Vidović, koji nije ostao zgrožen izgovorenim velikosrpskim i četničkim lažima. Nije, štoviše, ponovio kutinski incident napuštanjem skupa na kojem se Hrvatsku i Hrvate već desetljećima, osobito iza vojne pobjede nad Srbijom, sotonizira i obasipa izmišljenim optužbama i manipulacijama. O njima, znano je, i danas šutke poput gluhonijemih srbijanskih vazala prelaze „regionci“ tipa Josipović, Milanović, Pusić, Čačić i drugi.  Povijesna je i nepobitna istina, riječ je o prihvatilištu ustaškoga režima za djecu izbjeglica koja su bez roditelja ostala i u tešku stanju iza ranjavanja, uznapredovalih zaraznih i drugih bolesti, gladna i izgubljena, pronađena na raznim ratištima NDH. Zahvaljujući plemenitosti hrvatskih obitelji u gradu i njegovoj okolici, pod izlikom da ih trebaju za pomoć na gospodarstvima, spašeno je oko dvije tisuće djece i mladeži. Mnogi su u Sisku stekli afirmaciju i svoje obitelji, nerijetko saznajući za svoje biološke roditelje. T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jovo
  #1 Jovo 6 srpnja, 2016, 11:48

  Davorko Vidović?
  Koji je pak taj? Šteta što ga 91. nisu na Baniji uhvatili “njegovi”, da mu oderu ustašku kožu.
  Dok je Hrvata, bit će i budalaša.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Grabov Kolac
  #2 Grabov Kolac 22 listopada, 2014, 13:31

  Kad vlast okrene svoj program u pravcu unistavanja drzave i ponizavanja naroda, onda u svim civiliziranim nacijama ostaje – javni neposluh.To je javno ignoriranje vladinih odluka i slozno i solidarno , kao u Domovinskom ratu – BORBA PROTIV KUKAVICIJE POLITIKE – izgladnjivanje kukavicina okota prije nego li on izbaci golubice iz gnijezda.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. cico
  #3 cico 22 listopada, 2014, 12:55

  ah puna je Hrvatska ovakovih bijednika zaludjenih sotonjarskon ideologijom. Prodali duse djavolu za malo oozemaljskog lagodnijeg zivota na narodni trosak. Hajde Hrvati istjerajte kukavice iz svojih dusa i obracunajte sa tom sotonskom bagrom.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code