DANIJEL SRB: HSP JE BILA PROTIV SPORAZUMA O ARBITRAŽI

DANIJEL SRB: HSP JE BILA PROTIV SPORAZUMA O ARBITRAŽI

28. travnja, 2015.

daniel

U utorak 28. travnja Arbitražni sud u Hagu će donijeti presudu u sporu Hrvatske i Slovenije oko razgraničenja od tromeđe s Mađarskom do Savudrijske Vale. Sudeći po izjavama slovenskih dužnosnika, prije svega ministra Karla Erjavca, Hrvatskoj se ne piše dobro.

Podsjetit ćemo hrvatsku javnost da je sporazum o arbitraži glede granice sa Slovenijom potpisan u vrijeme HDZeove Vlade Jadranke Kosor, a prilikom glasovanja u Saboru Republike Hrvatske Sporazum je dobio potporu i tadašnje oporbe u kojoj je SDP imao vodeću ulogu.

Međutim i HDZ i SDP pod pritiskom rokova i imperativa ulaska u Europsku uniju pristali su na Slovenske uvjete, pristali na arbitražu u kojoj nam se može dogoditi da dobijemo „naše za naše“ – Sv. Geru za Savudrijsku Valu, i da izgubimo nesporni dio teritorija Republike Hrvatske.

HRVATSKA STRANKA PRAVA JE BILA PROTIV SPORAZUMA O ARBITRAŽI , jer zastupali smo stav kod kojeg i danas stojimo da se nemamo šta dogovarati i pregovarati o teritoriju koji je nesporno naš.

I tada smo upozoravali na moguće posljedice koje će nastupiti u slučaju nepovoljnog ishoda po Hrvatsku. Pitanje koje nam se nameće je slijedeće.

Koji politički čimbenik će preuzeti odgovornost za mogući nepovoljni ishod? Tko će od čelnika stranaka koje su odlučivale o pristanku na arbitražu izići pred hrvatsku javnost, posuti se pepelom i izjaviti da je njihova politička opcija kriva što je Hrvatska uopće ušla u ovaj spor s nepredvidivim ishodom. Tko će reći da smo zbog ulaska u EU išli igrati se s svetim hrvatskim tlom i trgovati po načelu „naše za naše“?

Kad već imamo ovu situaciju sa Slovenijom, Hrvatska stranka prava koristi priliku da upozori cjelokupnu javnost u Hrvatskoj, da nam predstoji rješavanje graničnih pitanja sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom. Iz ove potonje već stižu najave o mogućem arbitražnom sporu oko granice u Bokokotorskom zaljevu s Hrvatskom po istom načelu kao i sa Slovenijom

Upozoravamo da se ne smije nikada više dogoditi da Hrvatska politika u jedan takav proces uđe ne spremna i ne pripremljena. Hrvatska mora iskoristiti sve resurse, poziciju članice EU kako se nikada više ne bi doveli u ovako neizvjesnu situaciju kao u sporu sa Slovenijom.

Daniel Srb, predsjednikT

10 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code