DANCI POSADILI 20 HEKTARA KONOPLJE U ZLATNOJ DOLINI

DANCI POSADILI 20 HEKTARA KONOPLJE U ZLATNOJ DOLINI

29. svibnja, 2014.

konoplja Custom

Zahvaljujući suradnji između danskih investitora u uzgoj industrijske konoplje i poljoprivrednika požeškog kraja, na prvih 20 hektara oranica u Zlatnoj dolini zasijana je ova, sve traženija na svjetskom tržištu, agro kultura.

Riječ je o oglednom sjetvenom polju industrijske konoplje na ekološkom OPG -u Damira Rosipala, kao uvertiri u danska ulaganja u sjetvu i otkup industrijske konoplje s hrvatskih polja. Danski investitor izabrao je Zlatnu dolinu i tamošnje poljoprivrednike za ovu kooperaciju zahvaljujući g. Kruni Kaiću, danskom poslovnom čovjeku hrvatskog porijekla, koji je živio u požeškom kraju i koji je također uključen u ovu inicijativu sa znatnim vlastitim financijskim sredstvima.

Cjelokupni repromaterijal za ovogodišnju probnu sjetvu osigurali su danski ulagači, kao i otkup ploda industrijske konoplje s oglednog polja, a postignutim financijskim uvjetima ove suradnje zadovoljni su i slavonski kooperanti.

Od industrijske konoplje danas se proizvodi više 25.000 različitih artikala te ima širok dijapazon primjene u svjetskoj industriji.

Osim ulaganja u sjetvu i otkup industrijske konoplje, danski ulagači predvođeni g. Krunom Kaićem planiraju u Zlatnoj dolini otvoriti tvornicu za preradu industrijske konoplje, kao i Institut za istaživanje i primjenu ove kulture.

Do idućeg proljeća, u nadi kako će Vlada  izmijeniti zakonsku regulativu, koja sada uvelike priječi bolje iskorištavanje industrijske konoplje u Hrvatskoj, stvorili bi se također i odlični preduvjeti da stradala poljoprivredna proizvodnja u sada poplavljenim krajevima Slavonije doživi veliki procvat upravo kroz sjetvu industrijske konoplje, za kojom vlada velika potražnja u svijetu i za koju danski investitor nudi mogućnost kooperacije u svih pet slavonskih županija.. . .T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code