DAN KAD JE NAKON TOLIKO STOLJEĆA PAPA CJELIVAO SVETO HRVATSKO TLO

DAN KAD JE NAKON TOLIKO STOLJEĆA PAPA CJELIVAO SVETO HRVATSKO TLO

10. rujna, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

„U ovom trenutku kad prvi put stupam  na hrvatsko tlo, i dok ga s ganućem cjelivam, radostan sam što  mogu pozdraviti  cijelu ovu zemlju  i sve njezine stanovnike. Moj pozdrav ipak ide još dalje, prema Bosni i Hercegovini, prema Sarajevu, gradu mučeniku, kojeg sam kao hodočasnik mira i nade, žarko želio pohoditi. Htio sam donijeti riječ utjehe i solidarnosti tamošnjem  napaćenom narodu, sam stati uz njegov bok i ohrabriti ga. Već je prošlo previše vremena  otkako rat hara zemljom čiji su stanovnici stoljećima bili navikli na odnose međunarodne snošljivosti i primjerene suradnje“

Napisao: Mladen Pavković

Dugo smo čekali taj trenutak, ali smo ga i dočekali.

Sveti Otac Ivan Pavao II, 10. rujna 1994. zrakoplovom  „Al Italie“  u 17 sati i 15 minuta prvi je puta stupio na svetu hrvatsku zemlju.

Još u zrakoplovu u zračnoj luci Pleso u Zagrebu pozdravio ga je kardinal Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup.

Neopisivo oduševljenje je nastalo kad se na vratima zrakoplova pojavio  papa Ivan Pavao II.

Poljubac  Svetog Oca hrvatskom tlu  bio je i ostat će cjelov ohrabrenja, koji su Hrvati, uzdajući se u vjeru  i poslanje Katoličke crkve  čekali stoljećima.

Potom je prvi odao počast visokom gostu prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman.

Hrvatski narod bio je oduševljen.

U ime hrvatskog naroda

U svom govoru prigodom prvog posjeta Svetog Oca dr. Franjo Tuđman uz ostalo je naglasio:

„U ime hrvatskog naroda, i svih građana Hrvatske, upućujem Vam riječi pozdravljanja i zahvalnosti što ste došli u zemlju Hrvata, koji su stoljećima čekali na posjet vrhovnog poglavara svoje Crkve. Hrvatska Vas očekuje razdraganih duša i raskriljenih ruku, štujući Vas kao svog zaštitnika i vrhovni moralni autoritet civiliziranoga čovječanstva. Vaš posjet doživljavamo kao dolazak apostola mira i donositelja utjehe božanskog poslanja svim ljudima i narodima, što pate i stradavaju zbog nepravdi i zlosilja u današnjem svijetu. Hrvatski je narod dugo i željno isčekivao taj posjet, do kojeg je konačno došlo u dane ostvarenja njegovih stoljetnih težnji da na svojoj zemlji može živjeti, u skladu s naravnim i Božjim zakonima, kao slobodan i suveren narod. Naša je neizmjerna radost uvećana i zbog toga što Vas Zagreb, glavni grad svih Hrvata, dočekuje u dane kad – sa svojom nadbiskupijom – slavi 900-tu obljetnicu svoga utemeljenja. (…) Pozdravljajući Vas u Hrvatskoj s neizmjernim poštovanjem, dopustite mi da izrazim i želju i nadu, da ćete i za vrijeme ovog kratkog posjeta osjetiti svu gorljivu ljubav prema Vama goleme većine hrvatskog naroda, koji će ostajući vjeran svojoj povijesti biti i nadalje trajnom sastavnicom zapadno-kršćanske civilizacije“ – kazao je Tuđman.

Pozdrav Sarajevu

Odgovarajući na pozdrave, papa Ivan Pavao II je uz ostalo rekao:

„U ovom trenutku kad prvi put stupam  na hrvatsko tlo, i dok ga s ganućem cjelivam, radostan sam što  mogu pozdraviti  cijelu ovu zemlju  i sve njezine stanovnike. Moj pozdrav ipak ide još dalje, prema Bosni i Hercegovini, prema Sarajevu, gradu mučeniku, kojeg sam kao hodočasnik mira i nade, žarko želio pohoditi. Htio sam donijeti riječ utjehe i solidarnosti tamošnjem  napaćenom narodu, sam stati uz njegov bok i ohrabriti ga. Već je prošlo previše vremena  otkako rat hara zemljom čiji su stanovnici stoljećima bili navikli na odnose međunarodne snošljivosti i primjerene suradnje.“

Podjeljujući svoj apostolski blagoslov cjelokupnom hrvatskom narodu, papa Ivan Pavao II je na kraju svog  pozdravnog govora naglasio:

„Vašem velikodušnom i ponosnom narodu, vašoj suverenoj Republici, svim stanovnicima, bez obzira na razlike u jeziku, vjerskoj tradiciji i na osjećaj narodne pripadnosti, posebno Božjoj Crkvi koja je u Hrvatskoj, želim po zagovoru svete Djevice Marije, svako istinsko dobro u Gospodinu“.

Poslije svečanog dočeka u zračnoj luci, Sveti Otac Ivan Pavao II zajedno se s kardinalom Franjom Kuharićem otputio papamobilom prema zagrebačkoj katedrali, pozdravljen od desetke tisuća Zagrepčana i hodočasnika iz Hrvatske i inozemstva.

S obzirom da tijekom tog prvog papina posjeta Hrvatska još nije bila oslobođena, dolazak Svetog Oca i za hrvatske branitelje bio je veliki podstrek da učine sve da Hrvatska bude Hrvatska, u njezinim granicama.

Mnogi su nažalost dali i svoje živote, osobito u Vojno redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, da već jednom možemo reći „Imamo Hrvatsku!“.

Ovaj posjet sigurno je umnogome pridonio i tome, pa ćemo ga se uvijek rado sjećati i sve činiti da ga se ne zaboravi! T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 10 rujna, 2019, 19:11

  PAPU VOJTILU PROGLASIŠE SVECEM,A ON JE VEĆ U PAKLU!!

  PAPA VOJTILA JE POSEBNI PAPA KOJI BI TREBAO GORJETI U PAKLU. NISAM VJERNIK ,JA SAM ATEISTA,I NEMAM NIKAVIH PREDRASUDA TIČUĆI SE LJUDSKIH OPREDJELJENJA ,DA IZABERU SVOJA RELIGIOZNA VJEROVANJA ,ALI ,MOJE PISANJA O NJEMU I VELIČANJA NJEGOVIH ,TAKOZVANIH, ZASLUGA KOJE BI MU SE TREBALE PRIZNATI U VREMENU NJEGOVOG PONTIFIKATA.

  I PRIZNALI SU ČOVJEKU ZASLUGE UMJESTO , OPTUŽNICE ZA ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI.
  NJEGOVA RELIGIJA MU JE NALAGALA ,AKO SE OSJEĆA RELIGIOZNI VJERNIK RIMOKATOLIČKE CRKVE I VJERE, TAKO MU NALAŽU IZVORNI POSTULATI, ODNOSNO,POSLANJE RIMOKATOLIČKE VJERE DA SVAKI VJERNIK TREBA VJEROVATI DA JE SVAKI ČOVJEK STVOREN NA SLIKU I PRILIKU BOGA ,DAKLE ,SVAKI JE ČOVJEK NA ZEMLJI BOŽJE OČITOVANJAE I NE SMIJE BITI DRUGAČIJE TRETIRAN.
  A CIJELA POVIJEST KRŠĆANSTVA JE CRNA RUPA SVEMIRSKIH RAZMJERA, JER JE ,KROZ SVOJU POVIJEST ,ZA SVOJE MATERIJALNE I VLADAJUĆE INTERSE ,MASOVNO UNIŠTAVALA LJUDE I LJUDSKE ZAJEDNICE ,I NIKADA DO DANAS NIJE PROMIJENILA SVOJ PUT ČINJENJA UVJEK ISTIH ZLOČINA ,KAKO REKOH, NE SAMO PREMA POJEDINCIMA NEGO ,PREMA SKUPINAMA,PREMA ČITAVIM LJUDSKIM ZAJEDNICAMA VELIKIH, ČAK KONTINENTALNIH NASEOBINA. O TIM ZLOČINIMA JE STIDLJIVO I OPĆENITO ,PRVI U POVIJESTI KATOLIČKE CRKVE , IZJAVIO ,KAO POKAJANJE ,PAPA BENEDIKTXVI NA JEDNOM SKUPU RELIGIOZNE MEĐUSURADNJE U ASSISSIU.
  SAMO ZBOG TOGA ,PAPA FRANJO (FRANCESCO) BI IMAO POVIJESANU ZADAĆU I ,AKO JE ISKRENI VJERNIK IZVORNIH POSLANJA SVOJE VJERE,MORAO BI ODMAH POČETI REFORME ČIŠĆENJA TE MASTODONTSKE ,USALJENE,KASTINSKE, ORGANIZCIJE, I VRATITI SE IZVORIMA SVOJE VJERE I BITI JOJ ODAN I ISKREN.
  ZAŠTO POZIVAM ,POŠTOVANOG FRANCESCA DA POČNE VRŠITI SVOJU DUŽNOST U KRITERIJIMA SAMO IZVORNOG KRŠĆANSKOG POSLANJA.? ZATO ŠTO JE NJEMU DOSTUPNO ŽIVOTNO SAZNANJE SAMO JEDNOG SEGMENTA ZLOČINAČKOG PONAŠANJA VATIKANA KAO VRHOVNE KASTINSKE ,ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE U DRUGOJ POLOVICI 2O-TOG STOLJEĆA U KOM VREMENU JE STOLOVAO, KAO VRHOVNI EGZARH RIMSKE CRKVE, ČOVJEK HIPOKRIZIJE DUHA I ZLOČINAČKOG UMA I NAUMA ,PAPA VOJTILA.

  I UPRAVO SAM HTIO DA SE SAMO ZADRŽIM NA JUŽNOJ AMERICI KADA JE BILA POPRIŠTE KATOLIČKE DIKTAURE ,ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI I JEDNA ROBOVSKA LATIFUNDIJA AMERIČKOG KAPITALA KOJI JE ,NARAVNO ,KATOLIČKI ,U ČEMU JE SVOJ UDIO UVJEK IMAO I VATIKAN.
  SVIJET SE DOBRO SJEČA VOJNIH UDARA ,VOJNIH DIKTATURA ,ROBVSKE EKSPLOATACIJE TIH STANOVNIKA KOJI SU ,OSIM ROVSKE PONIŽENOSTI STRAHOVALI I OD SVOJE CRKVE KOJA JE UVJEK BILA U SLUŽBI CIE I POLICIJE SVAKE POJEDINE DRŽAVE JUŽNE AMERIKE.
  O TIM ZLOČINIMA NA TOM KONTINENTU NAŠIROKO JE PISAO GOSPODIN CHOMSKY ,A POSEBNO JE OPISIVAO SURADNJU KATOLIČKE CRKVE SA ZLOČINAČKIM REŽIMIMA. ČHOMSKY JE OPISAO I SLUČAJ NADBISKUPA KOJI JE POSTAO =GLASOM UŠUTKANIH= I POSEBNO MASAKRA ŠESTORICE SALVDORSKIH ISUSOVACA.( KNJIGA SE ZOVE =HEGEMOPNIJA ILI OPSTANAK=).
  NIJE LJUDSKI ZABORAVITI POSEBNO VOJNI UDAR U ČILEU I ARGENTINI, KADA JE VOJNA HUNTA U SURADNJ SA SVETOM MATEROM CRKVOM PROSUĐIVALI TKO JE PODOBNI KATOLIK TAJ JE PODOBNI GRAĐANIN , A TKO NIJE TAJ IDE NA INQUIZICIJSKI MASAKR. TAKO SU ,HUNTA I CRKVA U 6O GODINA AMERIČKE I VATIKANSKE DIKTATURE , POSLALI NA ONAJ SVIJET STOTINE TISUĆA GRAĐANA TOGA KONTINENTA. A POSLIJE SVAKOG MASKRA ,VOJTILA ,KAO VRHOVNI GOSOPDAR, STIŽE U POSJETE UPRAVO TIM DRŽAVAM I PO IZLASKU IZ SVOG AVIONA LJUBI TLO TE DRŽAVE ,A JOŠ JUČER JE U NEKOJ OD TIH LATIFUNDIJA UBIJENO NEKOLIKO STOTINA GRAĐANA KOJI SU SE PROTIVILI AMERIČKOJ DIKTATURI. KAKO PIŠE CHOMSKY, ZA TE ZLOČINE SE NIJE SAZNALO U EVROPI JER ,KAŽE CHOMSKY: tretman tih događaja u zapadnoj kulturi, pokazuje činjenica da su imena ubijenih i buntovnih bila nepoznata ,za razliku od njihovih pandana pod vlašću kremlja GDJE SE ARITMETIČKOM PROGRESIJOM, UVEĆACVAJU BROJEVI ŽRTAVA A OVDJE SE NI NE REGISTRIRAJU=.

  DA BI CHOMSKY DOČARAO RAZMJERE I TRETMAN POLITIČKIH OSUĐENIKA I SMAKNUĆA , U JUŽNOJ AMERICI I U LAGERU POD SOVJETSKOM KONTROLOM ,CHOMSKI TVRDI DA JE U JUŽNOJ AMERICI UČINJENO VIŠE ZLOČINA ZA 6O GODINA AMERIČKE OKUPACIJE ,NEGO SVE ŽRTVE KOJE SE PRIPISUJU STALJINOVOM REŽIMU.
  PAPU VOJTILU PROGLASIŠE SVECEM,A ON JE VEĆ U PAKLU!! I TAMO MU JE MJESTO ,ZLOČINCA NON PLUS ULTRA.

  Odgovorite na ovaj komentar

<