DAN BOLESNIKA U TOPUSKOM

DAN BOLESNIKA U TOPUSKOM

13. veljače, 2020.

 

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u utorak, 11. veljače u kapeli Gospe Lurdske u Lječilištu „Topusko“, misno slavlje povodom 28. Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske. U koncelebraciji bili su povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić i domaći župnik fra Goran Rukavina.

Na početku biskupa su pozdravili župnik Rukavina i ravnatelj Lječilišta Topusko i Top Termi dr. Domagoj Mosler koji je istaknuo kako se ovim zajedničkim okupljanjem, a osobito kroz svetu misu, jasno ukazuje na duhovnu dimenziju bolesti bez koje nema ozdravljenja.

U homiliji biskup je podsjetio kako je papa Franjo za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika uzeo geslo iz Evanđelja po Mateju „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“ svjestan kako smo svi mi u naših životima često umorni i opterećeni, ne samo bolestima nego i svakodnevnim brigama i teretima. „Jučer smo slavili blagdan bl. Alojzija Stepinca, našeg blaženika velikog svjetla i nade. Upravo nam on može biti velika pomoć i oslonac u životu jer je noseći teški križ i patnju zaslužio i veliku utjehu te je postao simbol našeg patničkog naroda koji je i danas opterećen raznim lažima koji mu drugi pokušavaju nametnuti“, rekao je biskup dodavši kako i nakon 60 godina od njegove smrti još uvijek ga se želi prikazati kao krivca, a naš narod kao zločinački. „Mi taj teret želimo povjeriti Isusu. On je taj koji nam daje utjehu i koji nam daje odmora i jedini nam može dati svjetlo istine kada se valjaju laži, nepravedno optužuju ljudi i kada se nevini progone“.

Biskup je poručio i kako je Dan bolesnika prilika da se svake godine moli za bolesne, ali i za njihove bližnje koji često trpe i nose veliki križ te da se zahvali bolničkom osoblju na svemu što svakodnevno rade za potrebite. U nastavku govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi i čitanju iz Knjige proroka Izaije biskup je ustvrdio kako nam ono donosi teologiju nježnosti. „Tu nam je doista prikazano nešto o čemu se možda toliko i ne govori, a to je slika Boga kao majke: ‘svi koji ste nad njim tugovali, dođite da se nadojite i nasitite na dojkama utjehe njegove, da se nasišete i nasladite na grudima krepčine njegove…’ Možda nas nisu tako učili i možda u našim glavama mi imao sliku Boga kao strogog, pravednog i brižnog oca, ali Bog je doista i nježan kao majka. Ova slika povezana je i s Božjim milosrđem pa je tako prije tri godine papa Franjo i proglasio Godinu Božjeg milosrđa, a kako bi nas sve senzibilizirao da je Bog zagrljaj, nježnost i milosrđe te da nije toliko strog koliko je pun ljubavi i praštanja prema nama. Taj isti Izaija kaže na drugom mjestu još jednu znakovitu rečenicu: ‘Može li žena zaboraviti svoje dojenče, ne imati sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću’. Ovo nam govori kako u svakakvim teškim situacijama u našim životima Bog nas nikada ostaviti neće. Tu spoznaju trebali bismo, posebno danas kada slavimo Dan bolesnika, uzeti k srcu i Boga gledati kao nježnog oca koji je dobar kao majka. Kao ona blaga i zabrinuta majka koja se brine za svoje dijete, koja djetetu ako i pogriješi oprašta, koja nas uvijek uzima u ruke i ne želi nas nikad ostaviti same“, zaključio je na kraju biskup.

Na kraju slavlja obratio se prisutnima i povjerenik vlč. Saša zahvalivši svima na sudjelovanju i pomaganju bolesnih i potrebitih. (SV)T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Linda Mark
  #1 Linda Mark 13 veljače, 2020, 12:51

  KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE

  Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u travnju 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro ih ne čujete više od mene, učinili su mi ga dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… ([email protected]) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite g. Davidu Wilsonu za vaš zajam

  Nude sve vrste zajma koje nude

  Kratkoročni zajam (5_10 godina)
  Dugoročni zajam (20_40)
  Zajam za medijski termin (10_20)
  Oni nude zajam poput
  Zajam za dom …………., Poslovni zajam …….. Dug kredita …….
  Studentski zajam ………., Zajam za pokretanje posla
  Poslovni zajam ……., kredit tvrtke ………….. itd
  E-pošta ………. ([email protected])
  Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto, molim vas, recite mu da sam vam gospođa Linda McDonald usmjerio sreću ….

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code