CILJANI PREKID U MAKSIMIRU

CILJANI PREKID U MAKSIMIRU

20. svibnja, 2014.

Zoran Custom

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 36.kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

GNK Dinamo- HNK Hajduk  1 : 0

Utakmica 36. kola Prve HNL odigrana u subotu 17. svibnja 2014. na stadionu u Maksimiru u 15.00 sati.
Pred oko 6000 gledatelja, od kojih preko 1000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), te oko 300 pripadnika BBB istok, smještenih na istočnoj tribini, i na sjeveru oko 200 pripadnika BBB fan klub.

U 1. minuti Torcida skandira „Jebo vas Mamić“, a BBB istok odgovara „Tovarske pičke“ što po standardima UEFE predstavlja regionalni šovinizam. Zatim, u 19. i 20. minuti Torcida neprestano skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ (20-ak puta).

Nakon toga, u 21. minuti, spiker upozorava  navijače na jugu da prekinu s neprimjerenim  ponašanjem prema članku 4. Zakona o suzbijanju nasilja na sportskim terenima. Torcida odgovara skandirajući od 21. do 23. minute „Puši kurac Mamiću“, a potom u 25. minuti „Mamiću Cigane“ i „Purgerske pičke“.

U 38. minuti Torcida višekratno skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i „Jebo vas Mamić“. Spiker ponovo upozorava gledatelje da prekinu s neprikladnim navijanjem, na što Torcida odgovara s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Sudac tada nakratko prekida utakmicu, a spiker upozorava da će u slučaju nastavka ovakvog navijanja susret biti prekinut.

U 40. minuti BBB istok višekratno skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ i „Puši kurac Mamiću“.

Tri minute iza toga (43.) Torcida višekratno skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a pridružuje im se i BBB istok s „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

Na početku 2. poluvremena, u 46. minuti, Torcida višekratno skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a potom u 47. minuti „Jebo vas Mamić“, a u 48.minuti BBB istok skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, čemu Torcida dodaje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

Nakon svih tih usklika i skandiranja, Torcida baca nekoliko baklji i petardi na tartan stazu. Potom aktiviraju crne i žute dimne bombe, a na južnoj tribini, na kojoj je smještena Torcida, interveniraju i vatrogasci. Potom BBB pjevaju „Doći će i taj dan, odjebat će narkoman“. Zbog svih tih ispada, sudac u 48. minuti prekida utakmicu i odlazi sa igračima u svlačionicu. U nastavku Torcida odmah počinje višekratno skandirati „Jebo vas Mamić“, a potom „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ pa „Jebo vas Mamić“ i u 65. minuti opet „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Drugi spiker, najvjerojatnije iz redova policije, upozorava navijače na jugu da će biti udaljeni sa stadiona, dok istovremeno Torcida skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

U 66. minuti BBB istok bacaju jednu baklju na tartan stazu, a potom u 59. minuti pali baklju u gledalištu.

Istovremeno, Torcida nastavlja desetak puta skandirati „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

Nakon svega, policijski specijalci počinju opkoljavati Torcidu, a potom i BBB na istoku stadiona.

U 71. minuti opet se oglašava Torcida s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Na to policijski spiker traži od gledatelja na jugu da sjednu na svoja mjesta i oslobode prolaze između redova.

U 79. minuti Torcida pali žute i crne dimne bombe, i dok spiker još uvijek traži od njih oslobađanje redova, Torcida nastavlja s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i „Jebo vas Mamić“, te „Mamiću Cigane“.

U 83. minuti BBB istok opkoljeni od policije sami napuštaju stadion, a dvije minute kasnije.

(85.) Torcida višekratno skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a sudac zbog toga svira prekid utakmice, što Torcida popraća paljenjem crne dimne bombe. Policijski kordon probija razmake između navijača Hajduka, te potom spiker naređuje navijačima da se upute prema izlazima uz pratnju specijalaca i redara.

Ovaj scenarij bio je očekivan, a na određen način i stimuliran napisima u dijelu medija i istupima nekih pojedinaca iz nogometne organizacije. Bilo je jasno od prvog trena da je Torcidin cilj bio prekid utakmice, kako bi neki mediji dobili još „argumenata“ da praktičnu primjenu propisa FIFE i UEFE nazivaju idiotizmom. Sve što se događalo, a i način na koji se u javnosti reagira na takve ispade, pokazuje da u nas sve ono što svijet smatra neciviliziranim ponašanjem, predstavlja herojstvo. Ovo posljednje kolo prvenstva pokazalo je također koliko su homofobija, rasizam, šovinizam, fašizam, seksizam i drugi oblici nezakonitog i neprimjerenog ponašanja, ukorijenjeni u dijelu navijačkog korpusa, uz svesrdnu podršku dijela medija.

Ovim kolom prestaje druga sezona provođenja projekta Izravna prevencija navijačkoga nasilja. O tome, hoćemo li nastaviti ovaj projekt, odlučit će prije svega institucije Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava.

HNK Rijeka – Slaven Belupo 2 : 0

Utakmica 36. kola Prve HNL odigrana 17. svibnja 2014. u Rijeci na stadionu Kantrida u 19.00.

Riječka publika još je u euforiji nakon osvajanja Kupa pa se na Kantridi u susretu s Slaven Belupom okupilo oko 5.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 1.500 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke) i 30-ak navijača Slaven Belupa, koji su svo vrijeme bučno navijali za svoje ljubimce.

Ni ovoga puta nije izostalo nekorektno navijanje Armade koja je počela s „HNS pederi nogomet ste sjebali“, a kad su nastavili službeni spiker ih je u 16. minuti upozorio da je proglašena nulta tolerancija prema neprimjerenom skandiranju, te da će sudac prekinuti utakmicu ukoliko nastave s takvim ponašanjem i navijanjem. To se nije previše dojmilo, pa riječki navijači u 44. minuti opet skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te „Jebo vas Mamić“. Isto skandiranje ponavljaju tijekom 45. minute u dva navrata.

Drugo poluvrijeme počelo je slično, a u 61. minuti Armada pali jednu dimnu baklju, a minutu kasnije dvije baklje. U 68. minuti Armada počinje pjevanjem, odnosno vulgarnom parafrazom pjesme „Fosila“, „Baš je dobro jebati te opet, gurnuti kitu u tvoju ritu, popušit mi kitu, za ona dobra, dobra, dobra stara vremena“ (seksistički ispad) . Očito je to pjevanje „leglo“ i dijelu publike koja je iste „stihove“ ponavljali zajedno s Armadom. Nekoliko minuta poslije (75.), Armada je razvila veliki transparent s natpisom „Stajat ćemo gdje hoćemo, pjevat ćemo što želimo, dok vrh policije čuva glavu mafije“. Isticanje transparenta popraćeno je skandiranjem „Hrvatska policija, mito i korupcija“, te „Jebo vas Mamić“ i „Mamiću Cigane“. Odmah potom (76.minuta) slijedi „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Spiker ponavlja upozorenje i prijetnju prekidom utakmice što Armada, ali i veći dio gledatelja, popraća glasnim zvižducima, a Armada još gromkije uzvikuje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i „Šukeru Cigane“. U 79. i 82. minuti opet Armada skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i „Hrvatska policija, mito i korupcija“. Na samom kraju utakmice na tartan stazu dolaze pripadnici specijalne policije što je popraćeno skandiranjem „Hrvatska policija, mito i korupcija“.

NK Osijek – NK Hrvatski dragovoljac 1 : 1

Utakmica 36. kola Prve HNL odigrana u subotu 17. svibnja 2014. godine, na stadionu u Gradskom vrtu, pred 6.500 gledatelja, među kojima je bilo više od 1000 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek), te oko 50 pripadnika Black warriorsa (navijači NK Hrvatskoga Dragovoljca).

Osječki navijači prije početka utakmice bacaju petarde, te pjevaju „Jebemo HNS“ i „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

U 6. minuti utakmice, navijači Hrvatskog dragovoljca skandiraju „Osječani pederi“, a u 10. minuti Kohorta baca dimnu kutiju, u 12. i 13. minuti bacaju baklje na tartan stazu.

U 22. minuti navijači Hrvatskog dragovoljca skandiraju „Ajmo, ajmo ustaše“. Deset minuta kasnije, (32. minuta), Kohorta ekipi „Dragovoljca“ skandira „Cigani“, a u 50-oj  pali jednu baklju. U 75. minuti opet pale 2 baklje, od kojih jednu bacaju na teren, te zatim pale 2 dimne kutije. Potom, u 83. minuti, bacaju nekoliko petardi, a minutu poslije ponovno bacaju nekoliko baklji. 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednikT

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code